Hozzávalók:
• 20 dkg citromos basmati rizs (leírás lejjebb)
• 1 csomag madársaláta
• néhány szem koktélparadicsom
• 1 lilahagyma
• 1 csomag újhagyma
• 6-7 nagyobb gomba
• 4 ek olívaolaj
• citrombors
• 3 gerezd fokhagyma
• ½ citrom frissen facsart leve
• ½ csokor petrezselyem zöldje
• só
• frissen őrölt bors
A rizst ugyanúgy főzd puhára, mint a spagettit szokás: fél liter forrásban lévő vízhez adj 1 ek sót, és ebben az esetben egy citrom zöldséghámozóval lefejtett héját is. Ettől citrusos aromát kap. Ha a rizs puha, szűrd le, a citromhéjat dobd ki.
A gombákat vágd nagyobb szeletekre, és 1 ek olívaolajon a szintén durvára vágott lilahagymával és az 1–1,5 centiméteres darabokra vágott újhagymával pirítsd meg. Miután levetted a tűzről, szórd meg citromborssal és apróra vágott petrezselyemmel, majd jól keverd össze.
Az öntethez keverd el a citrom levét 3 ek olívaolajjal, 3 gerezd fokhagymával és 2 tk sóval.
A saláta összeállítása: a madársalátával keverd össze a hideg rizst, a pirított gombát és hagymát, néhány szem feldarabolt koktélparadicsomot. Az egészet öntsd nyakon az öntettel. A tetejére szórj még egy kis citromborsot és petrezselyem zöldjét.