Lehetséges buktatók a diétában - Mesterkurzus

fogyas_leadMegismerhettük az egészséges fogyás ismérveit, az alapvető tápanyagok funkcióit, a csodadiéták árnyoldalait, mégsem dőlhetünk hátra. Ebben a részében azokat a leggyakoribb hibákat gyűjtöttem össze, amelyek megakadályozhatják, hogy örökre felszámoljuk korábbi helytelen táplálkozási szokásainkat és nyárig ledolgozzunk néhány felesleges kilót.

cikk-tipus-sorozat

Egyedül nem megy

Az elején még lelkesen eljárunk a heti két-három edzésre, barnakenyeret eszünk sovány sajttal, sok zöldséggel, nagy ívben elkerüljük a cukrászdát. Aztán egyre több dolog jön közbe, hideg van, sötét van, sok a munka, fáradtak vagyunk, ráadásul még mindig nem mozdul a mérleg nyelve... Bizony, egy idő után könnyű feladni, ha egyedül vágunk bele az életmódváltásba.

Megoldás: Érdemes egy hasonló cipőben járó barátnőt, kolleganőt, családtagot megkérni, hogy legyen társunk a sportban, cseréljen velünk recepteket, járjon el velünk a piacra vagy éppen egy csinos edzőruhát venni. Így könnyebb lesz fenntartani a motivációt és nem fogjuk abbahagyni pár hét után.

 

Túlzott szigor

Hetekig semmi csoki, se keksz, süti pláne nem, a vállalati bulin is csak saláta, szigorúan öntet nélkül. Ezt nem lehet kibírni! Nem is szabad ennyire visszafogottan lemondani minden kedvenc ételünkről, mivel előbb utóbb visszaüt az aszkéta létforma.

Megoldás: Inkább osszuk be előre, hogy heti egy-két (esetleg három) alkalommal eszünk egy kis kocka csokit, egy kis szelet jó minőségű, gyümölcsös sütit, mert így nem lesz kínzó hiányérzetünk és nem kúsznak vissza a leadott kilók sem.

 

Íztelen ételek

Nagyszerű, kaptunk egy remek szakácskönyvet, amiből megtanulunk olaj nélkül vagy csak minimális zsiradék felhasználásával igazi ételcsodákat főzni. Kidobtuk a sótartót is. Csak semmi ketchup, majonéz, mert ezek is tele vannak cukorral és zsírral! Aztán egyszer csak valami kezd nem stimmelni. Már nem esik jól az evés, lötyög ugyan a szoknyánk, de a konyhába már csak táplálkozni járunk, mert nem nyújt élvezetet.

Megoldás: Ha már a soványabb húsokat, sajtokat megszerettük és nem a rántott hús a kötelező vasárnapi főfogás, akkor sem kell íztelen ételekkel becsapnunk magunkat. Helyes, ha nem sózzuk agyon a fogásokat, védjük a szívünket. Az ízlelőbimbóink kedvéért bolondítsuk meg a menüt friss vagy szárított zöldfűszerrel, sót nem tartalmazó paradicsompürével vagy éppen házilag készített paradicsommártással, light majonézzel, joghurtos-zöldfűszeres öntetekkel, habarással sűrített gyümölcsmártásokkal, jó minőségű - de nem túl sok - növényi olajokkal.

 

Rejtegetett finomságok

Hősiesen küzdünk a kilókkal, kevesebb cukrot használunk, a csoki reklámnál becsületesen elkapcsoljuk a tévét, a szupermarketben pedig még véletlenül sem tévedünk az édességes pulthoz. És mégis, egyszer csak egy gondolat kezd kattogni az agyunkban: mintha maradt volna egy kis Mikulás csoki tavalyról és a karácsonyra kapott bonbonnak is valahol ott kell lennie. Nincs mit tenni, a végén ott találjuk magunkat, hogy már faljuk is a „tiltott gyümölcsöt".

Megoldás: Ha tudjuk magunkról, hogy nem bírjuk ki édesség nélkül és a lakás minden négyzetméterét átkutatnánk egy apró falatért, inkább ne tartsunk otthon effélét. Ha ajándékba kapjuk és erős késztetést érzünk, hogy egy ültő helyünkben elpusztítsuk a drága belga csokit vagy egyebeket, inkább ajándékozzuk tovább és vegyünk helyette magunknak egy kisebb, egy adagos kiszerelést. Ha mindenképpen szükségesnek tartjuk, hogy néha egy kis nass is legyen otthon, akkor inkább gyümölcsös müzliszeletet, zöldség-, gyümölcschipset, aszalt gyümölcsöt, bulátát, kölesgolyót és nem sózott olajos magvakat vásároljunk, ezeket beiktathatjuk egy-egy tízóraira, uzsonnára is.

 

Kínálgató barátok, kollégák, ünnepek, szülinapok, bulik

Már olyan szépen haladunk az áhított alak felé, azonban időről időre kizökkenünk az újfajta ritmusunkból. Irigykedő vagy csak éppen tapintatlan kollégák, akiknek pont most kell születés-, névnapozni, gyerekszületést, esküvőt, nyugdíjba vonulást ünnepelnie és sorra hoznia a munkahelyre a sütik garmadát vagy éppen a hidegtálakat. Lőttek a diétának!

Megoldás: Nem kell mindent elfogadni, amit kínálnak, de persze nem illik vérig sérteni a lelkes adakozókat. Ezért csak kis mennyiséget tegyünk magunkévá. Ha csak lehet, ne ebéd helyett, inkább utána sütizzünk, amikor már úgysem fér el több a gyomrunkban. Igyekezzünk a gyümölcsösebb, joghurtos, túrós sütit kiszemelni vagy a hidegtálnak a zöldségesebb részéről, a soványabb húsokból választani. Este pedig majd ráhúzunk egy kicsit a tornára vagy egy megállóval többet gyalogolunk hazafelé.

 

Koktélok és egyéb rejtett kalóriák

Gyakoriak a munkaebédek, -vacsorák, sűrűbb a bulinaptár a kelleténél, közben szinte észre sem vesszük, de az édes koktélok, a kétemberes éttermi adagok, majonézes saláták megteszik a magukét: csak toporgunk egy helyben, de egy deka sem megy le.

Megoldás: Étteremben indítsuk levessel az étkezést, így hamarabb jóllakunk. A salátaöntetet kérjük a saláta mellé, így mi szabályozhatjuk, mennyit csurgatunk a tetejére. Ha nem vagyunk annyira éhesek vagy már csak kevesebb csúszik le, adott esetben egy adag előétel is elég lehet vacsorára. Az alkohol minden grammja 7 kalóriát tartalmaz, ehhez jön még a cukorszirupok, a tejszín energiatartalma is, így egy koktélparti során több cukorhoz, zsírhoz juthatunk, mint gondolnánk. Válasszuk a száraz italokat vagy éppen egy jó minőségű vörösbort, persze mértékkel!


cikk-tipus-linkek

Csodadiéták - ne dőlj be egyből! Mesterkurzus

Diéta mesterkurzus: A tiltás a legnagyobb hiba

Oszd meg másokkal is!
Mustra