Kipróbáltuk a mozihálózat új VIP-termeit a Mammut I.-ben, azok minden előnyével és kényelmével.
Karinthy Frigyes Így írtok ti című stílusparódiáiban nagyszerűen utánozta költőtársait. Felismered, hogy az eredeti költőt vagy Karinthyt olvasod?
Az avokádóból semleges íze miatt remek tésztaszószok készülhetnek: ízesítheted fokhagymásra, lehet borsos és céklás, mindenképpen finom lesz majd a tésztán, a kedvenc sajtoddal a tetején.
Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.
Céklás hummusz sok van, bármelyik változat lehet finom, ám az összes között a legelegánsabb ez a szarvasgombaolajjal készült változat. Vendégvárásra is alkalmas, csak néhány keksz, zellerszár és friss zöldalma kell hozzá.
Ez a mézes csirkesaláta egy kis gyömbértől lett igazán keleti hangulatú. Nem is kell mellé más, csak egy kevés párolt rizs és persze a szezámmag a tetejére.
Tálos Gáborral, a Zhao Zhou teaműhely társalapítójával beszélgettünk.
Vajon mitől fél az az ember, akinek az agyából vérszomjas bestiák, sírból kikelő kislányok és baltával vagdalkozó őrültek pattannak ki?
Hamburger szinte bármiből készülhet, de az igazán klassz, zöldséges változatokhoz kell némi kreativitás. Ez a lilahagyma-lekváros nagy kedvencünk, amit jó sok rukkolával és friss, grillezett cukkinivel és egy szelet ementálival szeretünk a legjobban.
Az, hogy egy étel izgalmas, nem jelenti azt, hogy órákig kell molyolni vele a konyhában, ahogy azt sem, hogy csak azok készíthetnék el, akiknek már van némi konyhai rutinjuk. Erre bizonyíték ez a gyors kínai fogás is, amiből fél óra alatt összedobsz majd egy különleges vacsorát.
Ha máris hiányzik a nyár, ezt a klassz köretet próbáld ki néhány szelet mézes-fűszeres halloumi sajt mellett.
Még az angol konyhának is lehet egészséges, vegán változata, erre bizonyíték ez a klassz gravy, amely burgonya, grillezett zöldségek tetején, de sós rétesek és burgonyafánk mellett is klassz íztuning.
A múzsák feladatköre olykor túlment azon a bizonyos ihlető csókon a magyar irodalomban is.
A vas napi ajánlott bevitele magasabb a vegetáriánusok és a vegánok számára. Vajon miből érdemes pótolni, hogy elegendő mennyiséghez jussunk belőle?
Ugyanúgy fogyaszd, mint hagyományos testvérét, azzal a tudattal, hogy még egészségesebb lett a házi mártogatós a hozzáadott avokádótól és fokhagymától.
Köretként és egy kevés kecskesajttal meleg salátaként is fogyaszthatod.
Köretként is bevetheted, de gyors, vega vacsorának sem rossz ez a sült, tojásos rizs, amelybe mehet mindenféle maradék zöldség a zellerszártól a répáig, amit csak a konyhában találsz. Ha épp hozzájutsz egy kevés vargányához, azt sem érdemes kihagynod belőle.
Nem kell minden klassz desszertnek ezer évig készülnie, ez a joghurtos-barackos fogás igazi görög csemege, amely még finomabb akkor, ha egy kis levendulás mézet is csorgatsz a tetejére.
Mindig szeretted az irodalmat, és még a matek is ment? Akkor ez most a te kvízed!
Három hónapos projekt keretében ismerhetjük meg a magyar gasztronómia emberi oldalát. Interjú a Piqniq Budapest csapatával.
Macsók macskái, beszélő hollók és regénybe beleírt kutyák. A híres írók és költők sem tudtak meglenni házi kedvencek nélkül – ismerd meg őket!
Ezeket a tanácsokat tényleg érdemes megfogadni.
Mindegyik egyszerű, könnyen összedobható és nagyon egészséges.
Csak zöldség, kínai tészta és persze speciális fűszerek, így lesz a csirkéből egy-két trükkel olyan fogás, ami nagyon nehezen kerül le az otthoni étlapról. Nálunk extra csípősen készült, de ha te nem vagy ennyire mazochista, csili nélkül dobd össze!
Az angolok imádnak pudingnak nevezni mindenféle édességet, ami szerintünk nem is az, ahogy a desszertek gőzölése sem áll tőlük távol. Nagyon is jól teszik, legalábbis ami ezt a receptet illeti, ami éppen attól lesz olyan különleges, hogy gőzben készül el.
A bab jóval sokoldalúbb alapanyag annál, hogy csakis levesben végezhesse. Nálunk most egy klassz saláta készült belőle, ami remek akár a beltérben grillezett, natúr hússzeletek mellett is, de talán egy izgalmas mézes-joghurtos pácban készült csirkecomb alatt az igazi.
Ha előbb ismertük volna az eredeti amaretti receptjét, már biztos, hogy sokkal előrébb járnánk a kettes típusú cukorbetegség felé vezető úton. Hogy ez most jó hír, vagy nem, nehéz eldönteni, ami biztos, hogy ezeket a kis olasz, mandulás kekszeket neked is érdemes kipróbálnod.
Forró leves, sütőtök és egészséges vegán sült tészta is van őszi étlapunkon.
A filmtörténelem legnagyobb mesélője elszámol önmagával. Kellett ez nekünk?
Most bebizonyíthatod, ha valóban szakértője vagy a gombafejűek munkásságának.
Nem muszáj télen is ragaszkodnunk a megszokott, nehéz fogásokhoz, ilyenkor van értelme csak igazán annak, ha előveszünk egy-két tipikus nyári receptet, és ezekkel idézzük meg a nyaralások hangulatát. Ehhez a fogáshoz sem kell más, csak néhány falat grillezett gyümölcs és mentával-gránátalmával ízesített kuszkusz.
A zero waste jegyében szedd össze a száraz kenyeret, zsemlét vagy kalácsot otthon, és készíts belőle valami olyasmit, amivel méltó módon lehelheti ki a lelkét minden péksütemény.
A biscotti könnyen elkészíthető és nagyon jól eltartható desszert, ami tökéletes karácsonyra gasztroajándékként is. Paul Hollywood biscottiját narancshéjjal ízesítette a költő, és mogyoróval tette még izgalmasabbá. Ha megunod, elhagyhatod a narancsot, és készítheted akár vaníliás-mandulás változatban is.
Olyasmi, mint a sós mogyoró: nagyjából minden élethelyzetben fogyasztható, és amíg van belőle, addig nem nyugszik az ember. Érdemes előbb a mellé kínált húst elkészíteni, mert mire megsül, könnyen felszívódhat kedvenc köretünk.
A spanakopita egy görög sós süti, aminek legfontosabb és leggyakoribb alkotóelemei a vékony réteslap, a spenót és krémes feta. Akkor a legszebb, ha egy hatalmas csigát formázol belőle és úgy sütöd készre. Előételként, egyszerű vacsoraként is bevethető, de akár köretként is tálalhatod.
Annak, aki hozzánk hasonlóan imádja a rántott padlizsánt, és maximum annyi a baja vele, hogy neki kell panírozni és kisütni, biztosan a kedvence lesz ugyanennek a fogásnak az ünneplőbe öltöztetett változata: az olasz paradicsomos-sajtos padlizsán.
Ez a gyors banános pite nem igényel nagy szaktudást, akár a gyerekekkel is összeállíthatod, ha van egy órátok szétszedni a konyhát, majd még három összerakni. Mi nagyon szeretjük, nemcsak a banán és a karamell miatt, hanem mert könnyen összedobható, és simán elférnek benne a nem éppen tökéletes banánok is.
Egy klasszikus francia recept, ami szerencsére nem annyira pepecselős, mint a legtöbb, viszont legalább olyan finom. Tökéletes vasárnapi ebédnek és ráérős vacsoraként is.
A szerelem néha édesebb a legfinomabb sütinél is.
Nem bírunk leállni a stílusgyakorlatokkal: ezúttal Kosztolányi bőrébe bújtunk. Kvízünkkel ellenőrizheted, hogy' sikerült.
Legalább 3 dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy ezzel a trükkös módszerrel esélyünk legyen fogyni valamennyit.
Az angolok egy kicsit általában megkavarnak minket azzal, ahogy ételeiket nevezik. Persze hogy a muffinjuk sem olyasmi, mint amit mi annak nevezünk, sokkal inkább egy reggeli péksütemény, ami tökéletes megvajazva egy szelet sajttal és buggyantott tojással.
Az olaszok nem csak a tiramisut ismerik, ha édességekről van szó, ez az olasz csokis süti például egy kevésbé ismert, de annál finomabb desszertjük. Nálunk általában epres, de a hozzá használt gyümölcs kérdésében nyugodtan lehetsz kreatív. Savanykás meggyel és édes, szárított fügével is remek lesz.
A fondü az egyik legrégebbi maradékmentő fogás, ami a legjobb módja annak, hogy felhasználd a hűtőben szomorkodó sajtcsücsköket és kissé hibás almákat, tegnapi kenyereket. A háromból együtt olyan menő vacsora készülhet, amit akár vendégváróként is bevethetsz egy-egy hideg napon.
A hal és a rizs tökéletes páros, mégis kevés ételünk van, amiben mindkettő egyszerre szerepel. Ez az egzotikus piláf viszont gyors és izgalmas módja a két népszerű hozzávaló párosításának.
Elkésett egymásra találás, útban álló férj/feleség vagy más miatt be nem teljesedhetett szerelem íróink életét is sokszor nehezítette.
Sokkal több halat kellene ennünk, ebben segít ez a könnyű francia hangulatú fogás, ami mellé már csak néhány szelet fűszervajas bagett és egy pohár fehérbor kell a tökéletes francia hangulathoz.
Rizottóból millióféle van, és ha igazán egészséges változatban szeretnénk elkészíteni, néhány szezonális, kertben termett zöldséggel érdemes feldobnunk minden évszakban. Zöldborsóval, cukkinivel és naná, hogy sütőtökkel is remek.
Ha van otthon egy kevés garnéla vagy más tengeri herkentyűk, azokkal érdemes megpakolnod a tetejét, ha pedig nincs, vegetáriánus vacsoraként is remek ez az egyszerű, tojásos-rizses főétel.
A sült csirke bármikor jöhet, de leginkább akkor, ha egy kicsit izgalmasabb a hagyományos, egyszerűen fűszerezett változatnál. Ez a gyömbéres változat éppen elég izgalmas, főleg, ha egy nagy adag gyömbérrel fűszerezett sütőtökpürét is készítesz mellé.
Most az is kiderül, hogyan érdemes kezelned őket, hogy ne sérülj a közelükben.
Kvízünkben népszerű regények cselekményét egyszerűsítettük le egy mondatra.
Még a Wellington-bélszínt is meg lehet csinálni vega változatban. Bár az már nem bélszín... de finom és egészséges.
Van olyan fogás, amit előszeretettel mikrózunk, és jól is tesszük, mert rengeteg időt spórolunk magunknak, de akad tuti bukó is.
A tésztával nem lehet hibázni, így érdemes néha szokatlan hozzávalókat is kipróbálni mellette. A citromhéj pont ilyen, ami mellett a sajt és a hal is tökéletes hozzávalók lehetnek.