8 dolog, amit tudnod kell, mielőtt átfested a lakást

Ha nem akarod feleslegesen pazarolni a pénzt és az energiát, hallgasd meg, mit javasol a szakértő.

Ahhoz, hogy jól sikerüljön a festés, nem lehet megspórolni az előkészületeket, de még a gondos tervezés ellenére is történhetnek előre nem látható hibák, amikre az ember nincs felkészülve. Cikkünkben Podmaniczki „Szobafestő” Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikusának tanácsai alapján vezetünk be a felújítás rejtelmeibe, hogy megkímélhesd magad egy sor bosszankodástól. 

Milyen előkészületek szükségesek?

1. Mérd fel a szobák állapotát, írd össze a tennivalókat, majd ellenőrizd, hogy csak a falfelületek festése indokolt, vagy esetleg az ajtókra, ablakokra is ráfér-e már a felújítás.

2. Számold ki, hogy hány négyzetméteres a festeni kívánt falfelület. Ha tisztában vagy vele, mekkora felületről van szó, képet kaphatsz a szükséges festékmennyiségről és a várható költségekről is.

3. Szánj időt a megfelelő falfesték kiválasztására, figyelembe véve az ár-érték arányt is. A piacon elérhetők olyan egyrétegű beltéri festékek, melyekből kevesebb is elegendő. Miközben egy olcsóbb terméknél három-négy rétegre is szükség lehet, addig egy extra nagy fedőképességű festéknél – a falak állapotától függően – egy-kettő is tökéletesen megfelel. Ez azt is jelenti, hogy a festésre szánt idő lényegesen kevesebb lesz.

4. Ne kapkodd el a színválasztást. Érdemes ellátogatni egy közeli festékszaküzletbe vagy barkácsáruházba, megnézni a kihelyezett színtáblákat. Ha teheted, vidd magaddal a szimpatikus színmintákat, amiket különböző fényviszonyok között is érdemes szemügyre venni. Amennyiben az egyszínű falakat egyhangúnak érzed, kipróbálhatsz valamilyen egyedi dekorációs megoldást is, akár csak egy-egy falszakaszt kiemelve. Csak figyelj oda, hogy körültekintően válaszd meg az árnyalatokat. A legjobb, ha egy kis felületen próbafestést végzel, majd a teljes száradás után hozod meg a végső döntést.

5. Készíts listát a szükséges szerszámokról, eszközökről. Akárcsak a falfestéknél, itt sem a legolcsóbb termékeket válaszd. Mindig olvasd el a gyártó utasításait is, hogy az adott falfestékhez milyen eszközt ajánlanak.

A legfontosabb kellékek a következők:

  • falfesték, mélyalapozó (falhibák javítása esetén glett)
  • vödör
  • festéktálca
  • lehúzórács
  • festőhenger
  • kisebb és nagyobb ecset
  • spakli, ha glettelünk is
  • csiszolópapír
  • takarófólia, szivacs, rongy, vödör
  • maszkolószalag
  • takarítóeszközök

Mire figyeljek?

A következőkben megtudhatod, mit kell tenned, hogy a festés minél gyorsabb, biztonságosabb és egyszerűbb legyen. Ha valami mégsem lenne világos, konzultálj egy szakemberrel, vagy nézz meg néhány „hogyan csináld”-videót a neten. 

1. Ahhoz, hogy könnyen, gyorsan száradjanak a falak, meg kell várnod a tartósan 10 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. Ugyanakkor jobb elkerülni a kánikulát is, hiszen a festékanyag ilyenkor gyorsan beszáradhat, így nehezebb lesz felhordani a felületre. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a felújítást a tavaszi és nyári enyhébb időszakra érdemes időzíteni.

2. Minden bútort és mozgatható elemet távolíts el a munkaterületről. A padlót, az ablakokat és a szobában lévő berendezéseket vond be takarófóliával, a kapcsolókra, ajtó- és ablakkeretekre, élekre pedig ragassz maszkolószalagot.

3. Ügyelj a biztonságra. Ellenőrizd, hogy a létra kellően stabilan áll-e. Ne papucsban vagy mezítláb láss munkához, viselj inkább cipőt, és ahelyett, hogy nehéz vödröket vinnél fel a magasba, csak kisebb adag festékkel dolgozz.

4. A festés előtt tanácsos portalanítani és „mélyalapozni” a felületet, hogy a festékréteg megfelelően tapadjon, illetve a fal szívóképessége optimális legyen. A körültekintő előkészítéssel elkerülheted, hogy csíkok csúfítsák el a munkád. 

5. Tartsd be a festékdobozon jelölt száradási időt, illetve hígítási arányokat. Ha túl hamar látsz neki a következő réteg felhordásának, előfordulhat, hogy a festés hibás, csúnya lesz a nedves falréteg miatt. Éppen ezért érdemes sokat szellőztetni!

6. Munka közben – különösen, ha poros vagy erősen maró anyaggal dolgozol – javasolt maszkot viselni. Gondolj a környezetedben élőkre is: gyerekek, idősek és háziállatok ne tartózkodjanak a helyiségben.

7. Kellő gyakorlat híján a mennyezetfestéshez létra helyett inkább teleszkópos nyelet használj. Ezt  a feladatot még a nappali fénynél végezd el, és mindig a bejövő fény (tehát az ablakok) irányából haladj befelé.

8. Fontos, hogy a széleknél vagy minták rajzolásához használt maszkolószalagot félszáraz állapotban húzd le a felületről egy határozott, folytonos mozdulattal, miközben 45 fokos szögben tartod azt.

Milyen festéket válasszak?

Beltéri falfestékekből elérhető diszperziós, latex-, szilikát- és mészalapú változat is. Az, hogy melyik a legjobb választás, attól függ, hová és milyen alapra szánod.

Gipszkartonra, tapétára és meszes vakolatra diszperziós falfestéket, latexfestéket, míg az újonnan vakolt felületre diszperziós, szilikát vagy mészfestéket használhatsz. A gyerekszobához kaphatók olyan festékek is, melyek oldószer-, ammónia-, formaldehid-, lágyítószer- és szagmentesek, valamint gátolják a baktériumok szaporodását is. Ezeknél minden esetben használj mélyalapozót!

A meszes festékek alapja az oltott mész, ami mészkőből készül. Előnye, hogy vízgőzáteresztő, nedves helyiségben is alkalmazható, illetve fertőtlenítő és gombaölő hatású. Kültérre viszont nem javasolt a használata, valamint figyelembe kell venni, hogy nem olyan időtálló, mint más festékek. Léteznek ugyanakkor már kész mészfesték is, amihez tapadást fokozó anyagokat adnak, ezért tartósabbak is.

Ha teheted, vidd magaddal a szimpatikus színmintákat
Ha teheted, vidd magaddal a szimpatikus színmintákatPaul Bradbury / Getty Images Hungary

A diszperziós festékben folyékony vagy szilárd műgyantarészecskék vannak, melyek filmet képezve tapasztják a festéket a falra. A tapadáshoz viszonylag lassú száradás szükséges, ezért magas hőmérsékleten, tűző napon, valamint 10 fok alatt nem ajánlott dolgozni velük. Mellette szól, hogy nem tartalmaz egészségre káros anyagot, kedvező a levegő- és páraáteresztő képessége, jól fed, színezhető és szinte valamennyi felületen megtapad. Sőt, van mosás- és súrolásálló változata is.

A latexfestékek még inkább ellenállnak a mosásnak és dörzsölésnek, ezért is szokták konyhába és fürdőszobákba javasolni őket. Előnyük, hogy gyorsan száradnak, jól fednek, sav- és lúgállóak, továbbá többször festhetők át, mint a diszperziós festékek, viszont cserébe nem szellőznek.

A szilikátalapú festékek kiváló tapadásúak, dörzsállóak, mésszel festett felületre is felkenhetők felújító festékként. Használhatók gipszkartonra, illetve kezeletlen vakolatra vagy betonra is, de az utóbbi két esetben a felületet szilikát alapozóval kell előkezelni. 

Menő mintás falra vágysz? Alábbi cikkünkben bemutatunk néhány egyszerű praktikát, amivel könnyedén feldobhatod a lakást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek