Ne várj a szakira! Csináld meg magad a kisebb ház körüli javításokat!

Aranyat ér a jó szakember, főleg azoknak, akik nem nagyon szoktak barkácsolni, és még egy villanykörtecsere is kihívás a számukra. De mi van akkor, ha égen-földön nem lehet jól és megfizethetően dolgozó ügyesembert találni, és napok telnek el az első vizitig is? Nos, 2019.

Persze, van az a helyzet, amikor mindenképpen szakértő kell: villanyszerelési munkákhoz, kisgépszereléshez, üvegezéshez ne láss csak úgy neki, de van egy sor olyan kisebb javítási és felújítás munka, amit még a barkácsolásban járatlan hozzám hasonlók is el tudnak végezni. Olyan csináld magad videókat gyűjtöttünk, melyekben lépésről lépésre mutatják, hogy javíthatod/szépítheted meg az otthoni apróságokat. 

1. Lyuk a falon

Ha gipszkartonból készült a falad, egy vadabbul kinyitott ajtó kilincse is lyukat üthet rajta, tégla és beton térelválasztóidon pedig a korábban felfúrt kampók és képtartók okozhatnak csúf folytonossági hiányt. Akármilyen kicsi is a lyuk, vonzza a tekintetet, és minden alkalommal bosszankodsz, amikor elsétálsz mellette.

Ha nem szeretnéd hosszan nézegetni a hibát, néhány barkácsbolti eszközzel könnyedén elfedheted, hogy többé ne zavarja a szemed. Az alábbi videóban részletesen követheted, hogyan javítható ki könnyedén a dolog néhány barkácsboltban beszerezhető eszköz segítségével. 

 • a lyuk megtisztítása annak érdekében, hogy ne maradjanak pergő falrészek benne, vagy a szélénél
 • a körülvevő falfelület portalanítása és tisztítása
 • a lyuk elfedése méretre igazítható tapasztóhálóval
 • glettanyag felvitele vékony rétegben (a videóban felhasznált matéria száradás után fehéredik ki) 
 • száradás után csiszolás (smirglis ledörzsölés)
 • festés

Ha sima fehér falfelületed van, vagy van még a falra felkent árnyalatból, a javított részt könnyebben egybe tudod majd olvasztani a többivel, ha viszont nincs már megegyező színárnyalatod, vagy több lyukat is le kellett javítanod, lehet, hogy érdemes az egész falat újrafestened. 

2. Falfestés

Nem is gondolnád, milyen nagy összeget fel tud emészteni lakásod kifestetése. Persze az anyagköltség és az eszközök ára sem elhanyagolható, de a mester munkadíja is komoly tétel a számla végösszegén. Legalább ez utóbbit próbáld meg kiváltani. Természetesen van olyan rossz állapotú, sokat javított vagy több réteg festéket és tapétát cipelő fal, aminek a felújításához érdemesebb szakembert hívnod, de ha nem nagygenerálban, csak a szín megváltoztatásában gondolkodsz, magad is könnyen és gyorsan végezhetsz vele. Az alábbi videóban a folyamat elejétől a végéig kísérnek, a festék kiválasztásától a festés utáni rendrakásig mindent aprólékosan követhetsz. A lépések a következők:

 • festék színének gondos kiválasztása (ezzel kapcsolatban itt is érdemes körülnézned)
 • a festendő falfelület lemérése (ennek alapján tudnak majd segíteni a barkácsboltban, hogy elegendő mennyiségű festéket vegyél)
 • padló- és bútorvédelem takarófóliával és tape-szalaggal
 • a fal előkészítése (kisebb lyukak fentebb bemutatott betömése), portalanítása, nagy színkülönbség vagy rossz minőségű fal esetén alapozása
 • festék előkészítése (alapos átkeverés, illetve, ha több doboz festéked van: összeöntés), sarkok és élek festése ecsettel
 • nagyobb felületek festése hengerrel
 • eszközök tisztítása, takarás eltakarítása

3. Képek

Feljebb-lejjebb, szerintem ferde, jaj, ott most maradt egy lyuk, még nem jó, még nem jó, már nem jó. Nálatok is ilyen, amikor képeket tesztek a falra. Tény, hogy nagyon el lehet rontani az összevissza furkálással, szögeléssel a falat, és az is, hogy nagyon rosszul tud kinézni, ha nem jól rendezitek el a kereteket, de ez még nem ok arra, hogy jó pár ezer forintos óradíjért ügyesembert hívj. Gondos előkészítéssel kiállításszintű elrendezésben és felesleges lyukak nélkül teheted fel a képeidet.

Ne ronts ajtóstul a házba, dolgozz úgy, mint ahogy ebben a videóban látod!

 • tervezd meg a kép vagy a képek helyét (ha csak egy képet teszel fel, annak a közepe legyen szemmagasságban, ha több képet szeretnél, akkor a kompozíció közepe essen ebbe a tartományba)
 • csomagolópapírból kivágott, a keretek méretét utánzó téglalapokkal alakítsd ki a tökéletes helyet
 • mérd meg a keretek hátulján, hova essenek a különféle felfüggesztések, ezt pontosan jelöld a falon is
 • a fal jellegéhez (gipszkarton, tégla vagy beton, illetve a kép súlyához válassz tartót, ez ügyben nyugodtan érdeklődj a barkácsboltban)
 • fúrd fel/ragaszd fel a képet tartó pöcköt, kampót, sínt
 • helyezd el a képet, élvezd a látványt

A felvételen ügyködő hölgy csodaszép végeredményt hozott össze, viszont innen is üzenjük neki, hogy fúrás-faragáshoz máskor mindig vegyen fel védőszemüveget, mert könnyen megsérülhet. 

4. Székláb, törött fabútor

Azt hitted, hogy egyből kuka a fa lámpatest, ha leverted és eltört? Vagy azt hitted, csak egy profi asztalos tudja megreparálni az elhasadt széklábat? Tévedés. Fából készül bútoraidat is könnyedén helyrehozhatod magad is, mindössze faragasztóra és szorítóra lesz szükséged.

Az alábbi videóban aprólékosan mutatják a pofonegyszerű lépéseket, a képsor második részéből haladók azt is megtudhatják, hogy kicsit profibb eszközökkel hogyan erősíthetik meg egy-egy rosszul „szabott” bútor lábát. 

5. Repedt csempe

Veled is megtörténhet: a burkoló csodás munkát végzett, tökéletes és precíz lett a fürdőszobában padlótól embermagasságig minden. Erre nem leejted a vasalót olyan szerencsétlenül, hogy repedést okozol, vagy lepattan egy rész a csodaszép csempéről? Most mi legyen? Ugye nem kell felszedni az egészet? Nem, és kisebb hibák esetén nem is biztos, hogy szakit kell hívnod. Sok múlik persze azon, milyen kerámiát ért a sérülés (egy egyszerű fehér metrócsempén könnyebben el tudod tüntetni a repedést), és mekkora a sebzett felület, de az alábbi videóban jól eltanulhatóan mutatják, hogyan köszörülheted ki a kisebb csorbákat.

 • tisztítsd meg a sérült felületet
 • kisebb repedést meggyező színű lakkal tüntess el
 • ha megvan a lepattant darab, kevés csemperagasztóval illeszd helyre
 • nagyobb sérülés, hiányzó darab esetén óvatosan törd el az egész csempét (ne kalapáccsal, hanem több kisebb lyuk befúrásával) és vésd, majd kapard ki
 • keríts egy pótcsempét, majd a csemperagasztóval tedd vissza
 • fugázd újra a kérdéses részt
 • tisztítsd meg a felületet

Belejöttél a kézügyeskedésbe?

Mit szólnál egy klassz DIY felhőlámpához?

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.