Így spórolj többet a vízszámlán

Egy átlagos, négyfős városi család napi vízfogyasztása elérheti akár a 600 litert is, pedig ez a mennyiség némi odafigyeléssel jóval kevesebb is lehetne.

Nem érted, hova folyik el az a rengeteg víz? Segítünk megtalálni azokat a kritikus pontokat, melyek miatt a kelleténél többet fizetsz a vízszámlára. A sok kicsi sokra megy elv itt fokozottan érvényesül, ezért nagyon is megéri erőt venni magadon, hiszen havi szinten több ezer forintot takaríthatsz meg.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal korábban egy egész tipphalmazt gyűjtött össze, ami a segítségedre lehet költségeid lefaragásában. Lássuk, mik azok a dolgok, amiket mindenképp érdemes meglépni a víztakarékosság jegyében.

Ne hagyd csöpögni a csapot

Egy csöpögő csap tetemes, napi 40-120 literes vízveszteséget okozhat, ezért fontos, hogy használat után mindig gondosan elzárd, illetve megjavíttasd azt, ami esetleg elromlott.

Egy csöpögő csap kész ráfizetés
Egy csöpögő csap kész ráfizetésnicolas_ / Getty Images Hungary

Fürdés helyett zuhanyozz

A takarékos zuhanyzáshoz lényegesen kevesebb víz kell annál, mintha teleengednéd a kádat. Viszonyítási alapként: miközben egy átlagos kád 150-180 liter vizet nyelhet el, addig egy 5-8 perces zuhanyhoz 50-70 liter is elegendő lehet.

Ne folyasd feleslegesen a vizet

Hosszú távon jelentős összeget spórolhatsz meg, ha mosogatás, fogmosás vagy zuhanyzás közben csak akkor nyitod meg a vízcsapot, ha tényleg szükség van a vízre. A fogmosásnál például töltsd ki előre egy pohárba a vizet, a mosogatásnál pedig csak az öblítéshez használj folyóvizet.

Ismerkedj meg a perlátorral

A felhasznált vízmennyiség csökkentése érdekében a csapokra érdemes víztakarékos rózsát vagy sugárrendezőt, perlátort szerelni. Ez levegőgyöngyökkel dúsítja fel a kiáramló vízsugarat, ami látszatra ugyanolyan lesz, mint előtte, csak éppen a korábbi fogyasztás töredéke mellett. A különbség tényleg elég tekintélyes lehet. Van olyan perlátor, amivel 1,7 liter/percre redukálható egy hagyományos csap 12-15 literes percenkénti fogyasztása.

A zuhanyzás sokkal takarékosabb
A zuhanyzás sokkal takarékosabbVladK213 / Getty Images Hungary

Cseréltesd le a WC-víztartályt

Egy régi típusú WC-tartály egy öblítéssel akár 12 liter vizet használhat el, ami nem éppen gazdaságos megoldás. Jobban jársz egy víztakarékos tartállyal, ami lehetővé teszi a vízmennyiség szabályozását.

Energiatakarékos gépeket vegyél

Ha eljött az ideje, hogy nyugdíjazd elavult mosógéped vagy mosogatógéped, lehetőségek szerint válassz helyettük energiatakarékost (a legjobb az A+++ energiaosztályú). Lehet, hogy a vásárlásnál többet kell költened rájuk, de költségtakarékos működésük miatt idővel megtérül a befektetés, hiszen nemcsak a villany-, de a vízszámládat is látványosan csökkentik.

A sérült csőhálózatra is ráfizethetsz

A Fővárosi Vízművek szerint a tényleges és hasznos vízfogyasztást meghaladó, a vártnál jóval nagyobb összegű vízszámla egyik oka a vízmérő és az ingatlan közötti csőhálózat sérülése is lehet. Az indokolatlan többletfizetés azonban elkerülhető a rendszeres ellenőrzéssel és a gyors javítással.

Tehetek még valamit?

Naná! Íme, néhány további tipp:

  • ellenőrizd, hogy nem szivárog-e a vécé
  • a folyó vizes mosogatás helyett inkább a mosogatógépet használd
  • szerezz be egy víztakarékos zuhanyfejet
  • mindig pakold tele a mosógépet
  • estére vagy kora reggelre időzítsd a kerti öntözést, mert így kevesebb víz párolog el (és a növényeknek is ez a kedvezőbb)

És ha már így belelendültél a rezsicsökkentésbe, tanulj meg takarékosabban bánni az árammal is

Oszd meg másokkal is!
Mustra