6 tipp a melegebb otthonért késő őszre, és persze télre

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat otthonunkban, elengedhetetlen a kellemes hőmérséklet. Ha ez adott, jobban tudunk pihenni, dolgozni és jól esik csak úgy otthon lógni is. Bár széles skálán mozog, kinek hány fok komfortos, általános iránymutatások léteznek, s jó tudni, hogy a szakemberek mit tartanak ideálisnak. Ősszel pedig azt is fontos átgondolni, hogyan tartsuk bent a meleget, illetve kint az egyre hűvösebb levegőt.

Hány fok az ideális?

Ha röviden akarnánk fogalmazni, azt mondhatnánk, ideális az a hőmérséklet, amiben jól érzi magát az ember. Ami a lakásunkat illeti, ez vérmérséklet, szokások, az életkorunk és egy-egy adott lakóhelyiség függvényében valahol a 16 (hideg hálószoba) és 24 (meleg fürdő) fok között mozoghat. Ezek az értékek természetesen szélsőségek, kevesen szeretik az ilyen meleg vagy ilyen hideg helyiségeket, körülbelül 20-21 fokon viszont jól elműködhet az ember bármelyik szobában. Jó, ha tudod, hogy ha az otthonod hőmérsékletéről van szó, már 1-2 foknyi különbség is sokat számít. Teljesen más a hőérzet egy 22 és egy 24 fokos szobában.

Ami a különböző lakóterületeket illeti: ami az egyikben még épp jó, a másikban már túl hűvös, vagy éppen túl meleg lehet. Fűtési szezonban például a fürdő hőmérséklete kulcskérdés, mert nedves testtel, hajjal hamarabb megfázunk, így ennek a helyiségnek a hőmérsékletét érdemes magasabban, egyéni igényektől függően 21-24 fok között tartanunk.

A hálószobában már egészen más a helyzet. A nyugodt és pihentető alváshoz éppen, hogy az alacsonyabb hőmérséklet ideális. Bár nem vagyunk mind finn ovisok, biztos, hogy hűvösben minőségibb az alvás, kipihentebben ébredünk, és még az anyagcserénk is felgyorsul, ha nem izzadtan forgolódunk. A hálószobában így a 16-20 fok közötti hőmérséklet az ideális - természetesen 16 fokban már vastag takarót használunk.

A nappali hőmérséklete 20-22 fok között kellene, hogy legyen, persze vannak, akiknek hosszú távon ez kevés. Sokat számít, hogy mennyit vagyunk otthon, mert csalóka lehet az elsőre kellemesnek tűnő idő. Ha egész nap home office-ban üldögélsz a nappalidban, könnyen lehet, hogy 20 fokban fázni fogsz kicsit.

Hogyan érhetjük el, hogy ősszel is a fentinek megfelelő hőmérsékleten tartsuk lakásunkat, s közben a fűtésszámla se szökjön az egekbe? Ehhez adunk ötleteket.

Szigetelés

Alapvető fontosságú, hogy a fűtési szezon kezdete előtt nézzünk utána, minden rendben van-e a lakásunk/házunk és nyílászáróink szigetelésével. Egy rossz szigetelés mellett sokezer forintnyi meleg szökhet ki az ablakon, és ősz elején az sem mindegy, mikor kezdünk el fűteni. Egy rosszul szigetelt lakásban jóval hamarabb, míg okos hőmérséklet-szabályozással akár hetekkel később.

Ha nem megfelelő a nyílászárók szigetelése, a szakértők segítségének igénybevétele mellett mi is tehetünk néhány dolgot. Házilag utánszigetelhetjük a helyeket, ahol nagyon húz befelé a huzat, tehetünk szigetelő párnát az ablakközeinkbe vagy az ajtókhoz (már nem csak a nagymamáktól ismert verziók kapatók), nehéz és vastag függönyökkel pedig sok beáramló hideg levegőt távol tarthatunk.

Nincs mindenhol padlófűtés, s mivel az alulról jövő hidegtől kezdünk a leggyorsabban fázni, érdemes szőnyegeket fektetni, ahová csak lehet. A kárpit javítja a hőérzetet és ránézésre is melegebb, otthonosabb hangulatot kölcsönöz.

A falaink szigetelését különféle falvédőkkel is javíthatjuk (nagyon kellemetlen tud lenni, amikor éjszaka a vesénk fázni kezd a hideg fal mellett), beszerezhetünk direkt erre a célra készült termékeket, de akár rongyszőnyeggel is megoldhatjuk a dolgot.

Ha van a lakásunkban nem használt helyiség, tartsuk csukva az ajtókat! Így kisebb területen kell őriznünk a meleget, s a kérdéses szobát csak akkor kell fűtenünk, ha használni szeretnénk.

A legjobb szigetelőanyag pedig a szomszéd. Ha lakásunk az épületen belül nem a szélső falhoz/földszintre vagy a legfelső emeletre esik, jó eséllyel kevesebbet kell fűtenünk, mint a bennünket körbefűtőknek.

Fűts, de ne mindig és mindent!

Arról, hogy melyik fűtési rendszer ideális, még mindig nincs konszenzus, mert sok tényezőt (költség, hatékonyság, környezetvédelmi szempontok) kell figyelembe venni. Viszont akármilyen fűtési rendszerünk is van, érdemes ezt is átnézetni az ősz elején, hogy ne tapasztaljunk csökkent teljesítményt valamilyen műszaki hiba miatt. 

Szerezzünk be termosztátot, amivel nem csak a kívánt hőfokot szabályozhatjuk, de időzíthetjük is a fűtést, s meg tudjuk oldani, hogy a nappali huszonpár fokból éjszakára önmagától az egészséges alighúszig menjen le a hőmérséklet.

A hőszabályozásban mostantól fordítva járjunk el, mint nyáron! Napközben hadd jöjjön be annyi fény, amennyi csak lehetséges (ősz elején, amikor még meleg van, a meleg levegőt is ereszd be bátran), este viszont már legyenek csukva az ablakok, hogy az így felfogott meleg ne szökjön ki. Ne lassan és sokáig, hanem rövidebb ideig és nagy rössel szellőztessünk. Így felfrissül a szoba levegője, de hamar meleg lesz újra.

Rendezkedj!

Ha van lehetőséged, már az alapoknál vedd figyelembe az egyes helyiségek hőtulajdonságait, és azoknak megfelelően válassz majdani funkciót. Ha két vizes helyiség között döntesz, a hűvösebb jó lesz konyhának, ott a fűtés miatt amúgy is sok a járulékos meleg, a melegebb pedig inkább fürdő legyen.

A hűvösebb (kevésbé napos fekvésű, szélső) szobát inkább hálószobának használd, s természetesen a nagyobb ablakkal ellátott, központi elhelyezkedésű inkább legyen nappali. Ez nem csak esztétikai szempontok miatt fontos. Egy nagy felületű, de jól szigetelő ablak rengeteg hőt tud felvenni még a téli napból is, egy ilyen szobát nappal sokszor alig kell fűteni.

Ha van állandóan zárva tartott ajtód (lakásfelosztás miatt például), érdemes elé húzni valami nagyobb bútort, hogy ne adj le ott sem sok hőt. Éppígy a könyvespolcok is jó szolgálatot tesznek akár ennek, akár a falaknak a szigetelésében is. A bejárati ajtó elé is függeszthetsz (belülről) vastag függönyt, nagyon sokat segít a huzat ellen.

Jól szigetelt, nagy ablakfelület, hőfogó függöny.
Jól szigetelt, nagy ablakfelület, hőfogó függöny.Shutterstock

Ha fázós vagy, a hálódban az ágy ne az ablak közvetlen közelében legyen. Ha meleg a fal, told ahhoz, ha nem, akkor inkább középen legyen a fekvőhelyed, ami alá szintén jó, ha teszel szőnyeget.

A fűtőtestek elé ne tegyél olyan holmit, ami lefoghatja a teljesítményt, ne lógjon rá függöny, ne legyen előtte bútor, stb. Helyezz inkább hőtükröt a háta mögé, s máris jobban dolgozik majd. 

Színek

Apróságnak tűnik, de a hőérzetünket a színek is befolyásolhatják, nem véletlenül vannak a lakásdekorációban is szezonális színek. Ha tudunk, szerezzünk be egy-egy melegebb színű lakástextilt, párnát, függönyt, ezeknek már a látványa is melenget kicsit.

Burkolózz be

Triviálisan hangzik, pedig biztos te is ismered az embertípust, aki télen is egy szál gatyában lófrál otthon, és majd megfagy... Te inkább öltözz fel! Egy jól megválasztott, kényelmes otthoni hacuka melegen tart még akkor is, ha nem tekered fel túlságosan a fűtést, és ezzel nagyon sok pénzt meg tudsz spórolni.

Jól jön a melegebb holmi.
Jól jön a melegebb holmi.Shutterstock

Szintén jó ötlet beruházni pár színes, pihe-puha plédbe. Tarts egyet-kettőt a nappaliban a kanapén, az ágyadon és még az étkezőben is. Amikor egy kis extra komfortra vágysz, csak dobd fel magadra valamelyiket!

A fenti tippek segíthetnek, hogy ne gigantikus fűtésszámlával induljon a hamarosan most már tényleg ideérő ősz.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek