A jó vendég dicsér, és nem kéri el a Wifi-jelszót

Szerinted mivel teszel jobb benyomást a vendéglátódra: ha azt mondod az otthonára, hogy szép, vagy ha segítesz elmosogatni? És mi a nagyobb bunkóság: ha nem ízlik a másik főztje, vagy ha elkéred a Wifi-jelszót? Egy friss felmérés meglepő eredményei.

Vendégség barátoknál vagy rokonoknál? Te mit teszel, hogy jó vendégnek tartsanak mások? A többség a mosogatásba próbál beszállni, pedig egy friss felmérés szerint valami egészen mástól szeretik jobban a vendéglátók a vendégeiket.

Egy szőnyegwebshop, az Area Rugs 1000 amerikait kérdezett meg arról, hogy mi tesz valakit szuper vendéggé. Ebből az derült ki, hogy az elmosogatásban lelkesen segédkezőknél van egy még népszerűbb vendégtípus: aki megdicséri mások otthonát. 

A válaszadóknak 11 viselkedést kellett rangsorolniuk aszerint, hogy mennyit változna a szemükben az adott vendég, ha ezt vagy azt tenné. Köztük volt a dicséret, az elmosogatás, a Wifi-jelszó megkérdezése és a beltéri bagózás is. Utóbbival jelentősen ki tudod húzni a gyufát (haha!) a vendéglátódnál, ahogyan azzal is, ha otthagyod a kaja nagy részét a tányérodon, aminek az elkészítésével fél napot gürizett a másik. 

shutterstock 288046142
Shutterstock

Ami igazán meglepő, hogy a Wifi-jelszó elkérése kifejezetten negatív érzéseket vált ki a vendéglátókból. Ez valószínűleg azért lehet, mert ezzel gyakorlatilag azt mondod annak, aki meghívott az otthonába, hogy inkább nézegetnék macskás gifeket, mint hogy veled kelljen beszélgetni egy percet is.

Ezt teszi a jó és a rossz vendég 

A jó vendég ismérvei (fontossági sorrendben)

  1. Megdicséri a vendéglátó otthonát.
  2. Felajánlja, hogy segít elmosogatni.
  3. Visz magával innivalót a vacsihoz.
  4. A lakásba lépve leveszi a cipőjét.

A rossz vendég ismérvei (a legkisebb vétségtől a legzavaróbbig)

  1. Maradékot hagy a tányérján.
  2. A vendéglátó könyveit mustrálgatja kérdezés nélkül.
  3. Elkéri a Wifi-jelszót.
  4. Nem tesz a pohara alá alátétet.
  5. A telefonját bámulja.
  6. Megkérdezi, hogy rágyújthat-e bent (legyen akár szó elektromos vagy hagyományos cigiről).

Tehát, ha tökéletes vendég akarsz lenni, vigyél magaddal ajándékba egy üveg bort, vedd le a cipődet, és mormold el a varázsigét: „gyönyörű helyen élsz!”. És történjék bármi, ne bámuld a telefonodat, és ne kérdezd meg, hogy rágyújthatsz-e odabent, mert ezzel tönkreteszed az addigi jó munkát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra