Honnan tudom, hogy tetszik a másiknak a karácsonyi ajándék?

Azt mondja, hogy tetszik, de aztán elkéri a blokkot. Látszólag örül neki, de soha többé nem veszi elő. Honnan tudod, hogy tényleg jó ajándékot adtál?

A karácsony a szeretetről szól, meg arról, hogy együtt van a család. De ne feledkezzünk meg az egyik legnépszerűbb elemi mozzanatáról sem, ami alatt most nem a vég nélküli evést, hanem az ajándékozást értjük. Hónapokkal korábban elkezded keresni a tökéletes ajándékot, hogy aztán néhány nappal karácsony előtt juss el odáig, hogy meg is vedd, és a futárokat is az őrületbe kergeted, hogy időben megkapd valahogyan a csomagodat. Nem létező kézügyességeddel és megfelelő mennyiségű cellux felhasználásával becsomagolod, vagy egyszerűen ajándékzacskóba teszed, majd várod a másik arcán az örömöt. De vajon tényleg örül neki, vagy csak kedves akar lenni? 

Ha biztos szeretnél lenni abban, hogy tényleg sikert értél el a karácsonyi ajándékkal, érdemes egy kicsit jobban megismerned a nonverbális kommunikáció, vagyis a testbeszéd néhány alapvető jelét. 

Legegyszerűbb jelek

A gyerekek a legkönnyebb esetek, ugyanis ők még nem fektetnek olyan sok energiát abba, hogy elrejtsék a csalódottságukat, ha olyan ajándékot kapnak, ami nem tetszik nekik. A felnőtteknél már kicsit jobban oda kell figyelni. A Science of People szerint három egyszerű jelet kell keresni, hogy kiderítsd az igazságot.

1. Hamis mosoly: Szeretteidnél valószínűleg észre tudod venni az igazi és a műmosoly közötti különbséget. Mivel az agy különböző területei felelősek az igazi és a hamis mosolyért, ezért máshogyan is néznek ki. Az őszinte mosolynál nemcsak a száj, de a szemek körüli izmok is dolgoznak, vagyis ha szarkalábakat látsz meg fülig érő mosolyt, akkor tetszik az ajándék. 

Az őszinte mosolyt fel lehet ismerni
Az őszinte mosolyt fel lehet ismerniShutterstock

2. Távolság: Nagyon egyszerű, ha abban a pillanatban, mikor meglátja az ajándékot hátrahőköl, hátradől a széken vagy hátra is tolja a széket, akkor nem feltétlenül boldog, még ha azt is mondja. Ugyanez a helyzet akkor, ha például keresztbe fonja a karját maga előtt, vagy a csomagolópapírt nem eldobja, hanem pajzsként tartja magánál. Ha tetszik neki, akkor egész testtel az ajándék felé összpontosul. Arra lép, arra dől, vagy közelebb veszi magához. 

3: Mikromozdulatok: Nem tudatos nagyon apró mozdulatok, amikről sokszor nem is tudja az illető, hogy megtette, viszont árulkodó lehet a másik félnek. Ezek már nagyon apró jelek, ezért igen jó megfigyelőnek kell lenni, hogy észrevedd, és nem szabad a kontextusból sem kiragadni őket, illetve meggyanúsítani a másikat, hogy nem is őszinte az öröme. Paul Ekman testbeszéd kutató tanulmányozta ezeket a kis mozdulatokat, amik önkéntelenül is elárulhatják azt, aki nem is boldog felhőtlenül az ajándékától. Az undort például az akár másodperc törtrésznyi idejére felhúzott, az orrnyeregnél ráncos orr jelentheti. De a féloldalas mosoly, amit sokan önelégült mosolyként értelmeznek, szintén lehet a nemtetszés jele, ahogyan a szemöldökráncolás vagy a pillanatnyi időre lebiggyesztett száj, amit egy hamis mosoly követ.

A szemöldökráncolás egyébként nagyon összetett, ugyanis szintén ráncoljuk meglepettségünkben és félelmünkben is, de nem ugyanúgy. A meglepettségnél például inkább fordított U-betűt formáz, mikor ijedtek vagyunk, akkor pedig a szem is kikerekedik. És fontos még megemlíteni a szájharapdálást, ami szintén egy kifejezése annak, hogy valami nincs rendjén, csak éppen nem akarod kimondani azt, ami a nyelved hegyén van. Ugyanígy érdemes odafigyelni az arc elé tett kézre, járjon az együtt gondolkodásra hajazó arckifejezéssel vagy éppen kamu meglepettség színészkedésével. 

A semmi is gyanús

Dr. Simon Moore szerint sokan tisztában vannak azzal, hogy nem feltétlenül tudnak uralkodni a testbeszédük bizonyos nagyon is árulkodó jelein, mint például az állandó lábrázáson vagy a combon doboláson. Ezért inkább arra koncentrálnak, hogy mozdulatlanul üljenek, ettől pedig leginkább egy beszélő halotthoz hasonlítanak, akiből jönnek ki szavak, viszont semmilyen testrészükben nem fedezhető fel az élet legapróbb szikrája sem. 

Hogyan mehetek biztosra? 

Nyilvánvalóan úgy, hogy megkérdezed az illetőt, de jó jel az is, ha a másik megölel és ad egy puszit, vagy őszinte mosolyt látsz rajta. Persze ezeket nem feltétlenül kapod meg akkor, ha pontosan megbeszéltétek, hogy mit adsz a másiknak, viszont ebben az esetben aggódnod sem kell, igaz, a meglepetés rész is elmarad. 

Ha ölelést is kapsz, akkor megnyugodhatsz
Ha ölelést is kapsz, akkor megnyugodhatszShutterstock

Hogyan fejezzem ki, ha tetszik az ajándék? 

A kérdés másik része is izgalmas, ugyanis sokan nem feltétlenül tudják rendesen kifejezni az örömüket, és vagy hidegen viselkednek, vagy túlkompenzálnak. India Ford angol testbeszédkutató szerint a mosoly, a szemkontaktus és a befogadó testbeszéd a legfontosabb. Mosolyogj, mikor átveszed az ajándékot, és ne fojtsd el akkor sem, ha tényleg olyat találsz a csomagolás alatt, ami kifejezetten tetszik. A szemkontaktus rendkívül fontos eszköze az emberi érintkezésnek, viszont ennél is állandó kérdés, hogy mennyi a zavaróan kevés és a zavaróan sok. Nos, a szakértő szerint addig kell tartani a szemkontaktust, amíg be nem azonosítjuk az ember szemszínét. Amikor valaki valaminek örül, azonnal keresi a szemkontaktust, tegyünk így mi is. Ha valaki örül, akkor a válla megemelkedik, és a testkontaktus is gyakori, vagyis nyugodtan meg lehet őszintén ölelni a másikat, ha azonban ez nem helyénvaló, akkor jöhet az alkarérintés, szemkontaktus és egy őszinte köszönöm. Ha pedig elég jól tudsz angolul, akkor mutatjuk a több kiváló filmből és sorozatból is ismert Benedict Cumberbatch színészeti gyorstalpalóját arra vonatkozóan, hogyan tudod a leghihetőbben eljátszani, hogy tényleg örülsz az ajándékodnak, miközben titkon arra vágysz, hogy az egész felgyulladjon a csillagszórótól. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra