Cicabiztos karácsonyfa: lehetetlen küldetés?

A macskáknak semmi sem szent, az ünnepek sem. Azért így is szeretjük őket, de a balhét jobb megelőzni. Mutatjuk, hogyan kell.

A macskatulajdonosok tudják, hogy házi kedvencet tartani veszélyes üzem, erről tanúskodik a sok növény, kábel és törékeny tárgy, ami az enyészeté lett. A karácsonyba pedig szinte bele van kódolva a katasztrófa lehetősége, hiszen ott van a fa, amit meg lehet mászni, amit meg lehet tépni (meg persze elborítani), és akkor az üvegdíszekről és a fényfüzérekről még nem is beszéltünk. Pár óvintézkedés persze elég, hogy megmaradjon a családi béke, vagy legalábbis ne a szőrös lakótárs miatt kelljen bosszankodni. A hajtás után olvashatsz pár hasznos tippet. 

Milyen fát vegyek?

Ez egyébként is nehéz kérdés szokott lenni, de több helyen is azt olvastuk, hogy a műfenyő talán jobb megoldás a macskás háztartásokban, a tűlevél nem annyira biztonságos. És persze lehetőleg legyen minél kisebb, így minimális lesz a kár. Nálunk a kb. 30 cm-es, cserepes cukorsüvegfenyő vált be, ez garantáltan borításbiztos setup. 

Megvan a fa, hogyan tovább?

  • Először is olyan helyre állítsd fel a fát, ahol kihívás megközelíteni, nincs a közelben olyan tereptárgy, amiről légitámadást tud indítani.
  • Mielőtt feldíszítenéd, legyen bent egy pár napot a fa, így talán a macska megszokja a jelenlétét, nem lesz annyira kíváncsi.
  • Válassz olyan talpat, ami betonbiztos, és ha föld vagy víz van a fa alatt, azt mindenképpen takard le.
  • A fa környékét befújhatod valamilyen macskariasztó anyaggal, a citrusfélék illatát például nem annyira kedvelik. Csak ne felejtsd el rendszeresen felfrissíteni a szagot, különben nem lesz hatásos, és néha váltogatni kell az szagokat, mert esetleg hozzászoknak.  
  • Egyes macskáknál az is beválhat, ha a fa törzsét alufóliával vagy kétoldalú ragasztóval tekered be, egyikért sem rajonganak túlságosan. 

Hogyan díszítsem fel a fát?

Mivel az ördög soha nem alszik, érdemes olyan díszeket beszerezni, amik nem törnek, és mindent úgy felaggatni, hogy ne, vagy csak nagyon nehezen lehessen leszedni az ágakról. A kis kampók helyett például inkább kösd az ágakhoz a díszeket. 

Az angyalhaj és a girland mind kötelező kelléke a karácsonynak, de a magántulajdonosoknak új szokásokat kell meghonosítaniuk, ha ugyanis kedvencük elfogyasztja ezeket, az fulladáshoz vagy bélelzáródáshoz is vezethet.

A fényfüzérrel is óvatosnak kell lenni, rendszeresen ellenőrizd, hogy a cica nem rágta-e meg a vezetékeket, és ha nem tudtok rá odafigyelni, mert rokonoknál vagytok vagy hasonló, akkor húzzátok ki a konnektorból. 

Milyen más megoldások vannak? 

A fenyőfa biztosan nem borul fel, ha nem áll, hanem lóg. Ez elég egyértelmű. A profik magát a karácsonyfát is felfüggeszthetik valahova, ahol mondjuk, a macska még nekifutásból sem tud ráugrani, a haladók inkább csak díszekkel próbálkozzanak. Igen, a lengedező gömbök is elég komoly csábítást jelenthetnek, ezért érdemes alulra olyan díszeket tenni, amiket nem baj, ha megpofoz egy kicsit a macska. Kezdőknek pedig ezt a megoldást ajánljuk

Egy kicsit extrém, de fejjel lefele is lelógathatod a karácsonyfát a plafonról, habár a macskák tudnak ugrani, nagyot ráadásul. Persze van, hogy eltévesztik. Lehet, hogy nem így gondolják, de ők sem tökéletesek.

Sajnálod a fenyőfákat, a műfenyőtől is irtózol, különben is kicsi a lakás? Tessék, itt egy remek ötlet, ami minden problémára megoldást jelenthet. És a lehetőségek száma szinte végetlen, csak a fantáziád szabhat határt a macskabiztos, helytakarékos dekorálásnak. 

Kevésbé kézműves, de a célnak az is megfelel, ha beszerzel egy karácsonyfát ábrázoló takarót vagy terítőt, és valahogy felapplikálod az ajtóra. 

Bevetheted a ketrecet is. Nem a macska lesz a börtöntöltelék, hanem a potenciális áldozata, vagyis a feldíszített fenyőfa kerül védőőrizetbe:

Vagy félretéve minden etikai megfontolást, bocsátkozz fegyveres harcba, szövetkezz az ősellenséggel.

Egy brit kertészeti áruháznál, az Argosnál pedig olyan műfenyőt kapni 33,33 fontért (kb. 12 ezer forintért), aminek az alja le van csupaszítva, hogy a házi kedvencek és kisgyermekek véletlenül se férjenek hozzá az ágakhoz. Mondjuk, attól még elborulhat....

Oszd meg másokkal is!
Mustra