Karácsonyi könyvajánló a legújabb gyerekkönyvekből

Már a legkisebbeknek is jó ajándék a könyv, mert így a legkönnyebb megszerettetni velük az olvasást. Összeállításunkban az idén megjelent legérdekesebb gyerekkönyvekből válogattunk.

Nagyjából 2 éves kortól várható, hogy egy gyerek egy rövidebb esti mesét végighallgasson, de a képeskönyv-nézegetést nem lehet elég korán kezdeni. Még ha a szövegre látszólag nem is figyel, akkor is bátran olvassunk neki, idővel majd megjön az érdeklődése. Az olvasás megszerettetésében nagyon nagy szerepe van a példamutatásnak: ha a gyerek azt látja, hogy pihenésképpen könyvet veszünk a kezünkbe, akkor utánozni fog minket.

A legkisebbeknek a sok képet és kevés szöveget tartalmazó könyvek valók, aztán 4 éves kor körül már fokozatosan jöhetnek a hosszabb mesék. A varázslatos tündérmesés korszak nagyjából 4,5-5 évesen kezdődik, és eltart egészen 8-9 éves korig, amikor az életszagú történetek veszik át a mesék helyét.

Összeállításunkban a Pagony, a Scolar és a Manó Könyvek Kiadó 2018-ban megjelent könyveiből szemezgettünk, és 2 éves kortól egészen a kisiskoláskorig ajánlunk könyveket. A kiadványok egy része az ünnephez kapcsolódik, de több olyan is van, amelyik az év bármely szakában ajándékozható.

Szivárványos csillámpóni (bocsánat, unikornis) és az örök favorit böngésző

Van olyan gyerek, amelyik nem szereti a Scolar Kiadó Mit? Miért? Hogyan?-sorozatát? A kinyitható ablakok és a részletes rajzok a kisebb és a nagyobb korosztályt is képesek lekötni. Az idén megjelent Járműlexikon például garantált sikert arat a kisfiúknál.

Az óvodás korosztálynak szánt Gaston érzelmei-sorozat Dühös vagyok című kötete segít a gyerekeknek megbirkózni a heves érzésekkel. A könyvben szereplő unikornis, Gaston különleges tulajdonsága, hogy a sörénye színe tükrözi a hangulatát. Egy nap aztán rossz kedvvel ébred, és a napi történések hatására estére igazán dühbe gurul. Egy egyszerű légzőgyakorlat azonban segít neki megnyugodni, és estére visszatér a jókedve. 

IMG-4864

Keress, találj, mesélj!-böngészősorozat Boldog karácsonyt! című része jó választás például Mikulásra, mert a könyv alapvetően a karácsonyi készülődésről szól. A történet egy négytagú család ünnep előtti napjait mutatja be, minden oldalpáron olyan dolgokkal, amelyeket meg kell találni a néhol kifejezetten nyüzsgő (például karácsonyi vásárt ábrázoló) képeken.

A már önállóan olvasni tudó gyerekeknek, pontosabban a lányoknak szól Usch Luhn Póniszív című sorozata, melynek négy kötete is megjelent idén. Az első részben a főhős, Anni rátalál Póniszívre, a vadlóra, és aztán egyre több kalandos eseménybe keverednek. 

Szintén az olvasni tudó korosztályt célozza meg az 1000 veszély-sorozat, ahol a könyvek különböző helyszínekre és más-más korokba viszik a gyerekeket. Az azonban minden könyvben közös, hogy 1-2 oldal elolvasása után a gyerekek maguk választhatnak folytatást a történetnek, és ennek megfelelően lapoznak tovább a kijelölt oldalra. A sztori így rengeteg verzióban létezik, ami szuper, ráadásul a gyerek kontrollt gyakorolhat a történet alakulása felett, amit kifejezetten élvezni szoktak, bár ennek a formátumnak megvan a hátulütője is. 8 éves tesztelőnk szerint néha nehéz követni a történetet. 

A tökéletes mesekönyvek

A Pagony Kiadó 3-5-8 perces mesék-sorozatának bármelyik kötete kiváló választás az esti meseolvasáshoz, személyes tapasztalataim alapján ez a tökéletes mesekönyv. Elvégre melyik gyerek ne próbálkozna azzal, hogy újabb mesét csikarjon ki a szülőből? A háromperces mesék pedig pont megfelelnek erre a célra, mert bár rövidek, mégis teljes értékű történetek.

IMG-4857

Az ünnep alkalmából a kiadó több karácsonyi témájú könyvet is megjelentetett. Pipp és Polli, a két jó barát legújabb története, A karácsonyfa a fa díszítéséról szól, melyről rejtélyes módon sorra eltűnnek a díszek, miközben Pippnek megfájdul a hasa. Az Adventi kalendárium Szabó T. Anna verseivel és Rofusz Kinga rajzaival az ünnepvárásról szól, és az adventi naptárhoz hasonlóan minden napra tartogat egy-egy verset. Az év gyerekkönyve díj tavalyi győztesének, Gimesi Dórának a könyve, A tündér csizmája már egy picit nagyobbaknak szól. A történetben egy idős és magányos cipészmesterhez karácsony előtt néhány nappal bekopogtat egy tündér, és alaposan felforgatja a mester életét.

Nagyon kedves mese az Elmer, a kockás elefánt, ami segít az ovisoknak abban, hogy elfogadják magukat és másokat. Elmer ugyanis különbözött a többi elefánttól, és szeretett volna olyan lenni, mint a többiek, de végül rájött, hogy egyedinek lenni jó.

IMG-4859
Dívány / Dívány

Vadadi Adrienn életszerű ovis meséi nagyon népszerűek a 3-6 éves korosztály körében. A Három szülinapi torta című, legújabb kötetben az óvodába egy új kisfiú érkezik, aki koraszülött volt, és ezért nem olyan ügyes, mint a társai. Az óvó néni segítségével azonban a gyerekek megtanulják elfogadni a kisfiút, és azt, hogy mindenki másban a legjobb.

A Babaróka kertje a sorozat első kötetéhez hasonlóan mindennapi szülő-gyerek történeteket tartalmaz. A rövid mesék segítenek megélni és feldolgozni a konfliktusokból fakadó érzéseket, melyek fakadhatnak akár az esti elalvás miatti hercehurcából, vagy egy csoki miatti bolti veszekedésből.

Berg Judit és Kertész Erzsi tini detektívsorozatának második része, Az óra rejtélye épp annyira izgalmas és rejtélyes, mint A négy madár titka, de a rajongók már tudják, hogy ahol Kiki és Gerda színre lép, nem marad megválaszolatlan kérdés. Vagy mégis? A szerzőpáros meseteniszéből kerekedett történet folytatásában a nem mindennapi kalandokat ezúttal is Bernát Barbara rajzai egészítik ki, s teszik élvezetes olvasmánnyá a könyvet elsősorban a 8-11 éves korosztály számára. 

Klasszikusok új köntösben

Tony Wolf (eredeti nevén Antonio Lupatelli) Mesél az erdő című sorozata már 25 évvel ezelőtt is nagy siker volt, és a Manó Könyvek gondozásában ezek a könyvek nemrég új köntösbe bújtak. A 2018 májusában elhunyt illusztrátortól idén egy másik mesekönyv is megjelent, a Legszebb meséim című kötetben 43 közismert mese szerepel a Tony Wolftól megszokott, kedves figurákkal illusztrálva.

Tökéletes karácsonyi ajándék Kate Westerlund meséje, az Állatok karácsonya. A kedves kis történetben a nagy hóban éhező erdei állatok váratlan segítséget kapnak, és végül boldogan ünneplik a karácsonyt. 

IMG-4855

Rippl Renáta illusztrátor-szerző új könyve, a Balettmesék-sorozat első kötete, a Panka balerina lesz azokhoz a kislányokhoz szól, akiket érdekel a balett világa, esetleg már táncolnak is. A főhős Panka már nagyon szeretne iskolába menni, de még egy évig ovis lesz, és csak akkor békél meg a helyzettel, amikor beíratják egy balettiskolába, ahol megtanulja, hogy az álmok eléréséhez kitartás kell.

A macskakirály születésnapja felolvasáshoz és önálló olvasásra is jó választás fiúknak és lányoknak egyaránt. A történet központi figurája Morci, Macskaország királya, aki békét kötött az egerekkel, és uralkodása alatt barátságban éltek egymás mellett a macskák és az egerek. Szeretnék méltón megünnepeli a születésnapját, de senkinek sem sikerül felvidítani, mígnem a történet váratlan fordulatot vesz... de ez már kiderül a könyvből.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek