6 családi társasjáték a karácsonyfa alá

Ezúttal hat olyan családi társasjátékot ajánlunk, ami nemcsak a karácsonyfa alatt állja meg a helyét, hanem az ünneplés közepette, a karácsonyi asztalon is helyet kaphat a bejgli és a töltött káposzta között.

Egy jó társasjáték nemcsak azért remek ajándék karácsonyra, mert akár egy életre is szólhat, hanem azért is, mert az asztal köré gyűjti az egész családot. Olyan társasokat ajánlunk a fa alá, amik a mesék világát igézik meg, és nem csupán szépek, de a család minden tagja élvezni fogja. Küzdj meg az istenek kegyeiért, ébreszd fel a szendergő hercegnőket, utazd körbe a Földet 80 nap alatt, vagy harcolj mágikus lényekkel. 

Dice Forge – A sors kovácsai

Mióta először négyévesen láttam a Herkules című Disney-filmet, nem csak a római, minden mitológiának a szerelmese vagyok. Lenyűgöznek a legendák, amelyekben istenek és különféle mágikus lények irányítják a természeti elemeket, és döntenek emberi sorsokról. Föléjük pedig csak a legnagyobb hősök kerekedhettek, akiknek ehhez az eszükön túl a bátorságukra vagy az erejükre is szükségük volt, sőt egy kis szerencsére is, amit az ókorban az istenek jóindulataként értelmeztek.

Dice Forge – A sors kovácsai
Dice Forge – A sors kovácsaiGémklub

A Dice Forge tökéletesen modellezi a transzcendens erők és nem mindennapi tettekre képes halandók világát. A játékban az istenek, hogy elűzzék unalmukat, viadalt rendeznek a Mennyei Szigeteken, ahol hősök mérkőznek meg egymással, hogy félistenné válhassanak. Ehhez ki kell állniuk a próbákat, szörnyekkel kell megmérkőzniük, és természetesen a szentélyben áldozatot is fel kell mutatniuk az isteneknek, amiért cserébe erejüket növelő ajándékokat kapnak tőlük.

A játékban az általad választott karakterhez pontszámláló kártya és bábú tartozik, amivel a Szigeteken lépkedhetsz, hogy legyőzd az ott tomboló szörnyetegeket. A lényeket fegyvereddel, egy kockával győzheted le, ezt a szentélyben az oldalai lecserélésével fejlesztheted. A Dice Forge izgalmas és sokszínű játék, amelyben több úton is elindulhatsz a győzelem felé, és ahogyan a hősöknek, neked sem csak sütnivalóra, hanem szerencsére is szükséged lesz. A tábla kivitelezése ötletes és szép, a Mennyei Szigetek felállításához egy egész asztalra szükséged lesz. Pluszpont, hogy a dobozban mindennek van helye, ezért sokkal könnyebb a kártyák, bábuk és pontszámlálók ki- és elpakolása. Egyetlen negatívuma, hogy négy hősből csak egy karakter nő, pedig én hiszek a modern hősnőkben.

Dice Forge – A sors kovácsai – stratégiai játék 2-4 fő részére

Játékidő: 30-40 perc

Játékszabály: közepesen bonyolult

Korosztály: 10 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: Összetett és izgalmas társas, minél többen játsszátok, annál jobb.

Értékelés: 5/5

Princess Legend

Gondoltál már arra, hogy milyen lehet egy bájos hercegnő bőrébe bújni? Esetleg a jóságos tündérébe vagy az ármánykodó mostoháéba? Itt az idő kideríteni, ugyanis a Princess Legendben egy kis időre mindegyik mesebeli karakter szerepét fel kell venned.

A herceg hőn szeretett hercegnőjét keresi, de nem egyszerű a dolga, a palota lakói álruhát öltöttek, hogy akadályozzák. Csupán a hozzájuk intézett kérdések válaszai alapján lelhet rá szerelmesére. Segítői igazat mondanak, a gonosz királyné és csatlósai hazudnak, a kém és a szolgálólány pedig arra törekszik, hogy egyik oldal se győzhessen. A kör végén a hercegnek rá kell mutatnia valakire, akiről úgy gondolja, hogy álruhája mögött a hercegnő rejtőzik. Az a csapat nyer gyémántot, akinek a szimbólumával ellátott kártya felfordul. A játék során egyszer mindenki kipróbálja magát hercegként, a végső győztes pedig az lesz, aki elé a legtöbb gyémánt került.

Princess Legend
Princess LegendGémklub

A Princess Legend gyors és szórakoztató játék, amit érdemes minél nagyobb társaságban játszani. A karácsonyi ebédek és vacsorák utáni lazítás sztárja lesz, de a szilveszteri házibulikban is ott lehet a helye. A legjobb pedig, hogy minden korosztály élvezni tudja.

Princess Legend – kommunikációs játék 3-8 fő részére

Játékidő: 10-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 10 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Gémklub webáruház

Ár: 3990 forint

Szubjektív vélemény: Egyszerű és jópofa játék, a családi összejövetelek megmentője lehet.

Értékelés: 5/5

80 nap alatt a Föld körül

Többszörösen megbeszéltük már, hogy semmit sem ítélhetünk meg a borítója – vagy a doboza alapján –, de ha az ember erős esztétikai érzékkel született, nehezen tudja félretenni a szép iránti lelkesedését, főként, ha éppen karácsonyi ajándékot választ. A 80 nap alatt a Föld körül ugyanis gyönyörű grafikájú játék, ami egyértelműen a karácsonyfa alá kívánkozik.

A játék során nem más, mint Verne Gyula történetébe csöppensz. 1872. október 2-án Phileas Fogg inasával, Passepartout-val útnak indul, hogy mindössze 80 nap alatt megkerülje a Földet. Úgy döntesz, hogy versenybe szállsz, és te leszel az, aki elsőként ér majd vissza Londonba. Az utadat azonban egy nem várt esemény is megnehezíti, kirabolták az Angol Királyi Bankot, amivel téged gyanúsítanak. Mielőtt tehát befutnál a célba, tisztáznod kell a nevedet, és nem maradhat 10 fontnál kevesebb a zsebedben.

80 nap alatt a Föld körül
80 nap alatt a Föld körülReflexshop

A 80 nap alatt a Föld körül klasszikus lépegetős táblajáték egy kis csavarral, ugyanis a lépések, vagyis az utazásaid költségét mindig ki kell fizetned, így haladhatsz előre, ha pedig elfogyna a pénzed, úgy juthatsz fonthoz, hogy néhány mezőt visszalépsz. Az utas során különböző feladatok is várnak, meg kell szabadulnod a három pletykalaptól, szerencsekártyákhoz juthatsz, és mire visszatérsz Londonba, nem lehet nálad több 10 fontnál. Ennek a hangulatos játéknak mindenképpen ott a helye a karácsonyi asztalon!

80 nap alatt a Föld körül – táblajáték 2-6 fő részére

Játékidő: 45 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 10 éves kortól

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 9990 forint

Szubjektív vélemény: Könnyen elsajátítható, gyönyörű grafikájú táblajáték minden korosztálynak.

Értékelés: 5/4

Szendergő hercegnők

A Szendergő hercegnőknek már a neve is bűbájos, nem is beszélve arról a tényről, hogy a játékot egy hatéves kislány ötlötte ki – alapvetően gyerekeknek, de biztos vagyok benne, hogy nincs olyan felnőtt, aki ne tudná élvezni. A tüneményes grafikájú kártyák tanulmányozása is megér néhány percet. Ugyan a legtöbb karakternek nincs különleges képessége – Rózsa hercegnőt kivéve –, minden figura külön személyiség a pisze orrú Katicabogár hercegnőtől a minden bizonnyal ír felmenőkkel rendelkező Tűz hercegig.

Szendergő hercegnők
Szendergő hercegnőkReflexshop

A játékszabály egyszerű. A birodalom hercegnői mind elszenderedtek egy átok hatására, neked és játékostársaidnak pedig az a feladatotok, hogy felébresszétek őket. A játék akkor ér véget, ha valaki öt darab vagy ötven pont értékű hercegnőt sorakoztatott fel maga előtt. Ezt úgy érheted el, hogy különböző kártyákkal, különböző akciókat hajthatsz végre. A herceg felébreszt egy hercegnőt, a lovag elrabol egyet egy másik játékostól, amit csak egy sárkány akadályozhat meg, a bájital visszaaltatja őket, amit a varázspálca használatával állíthatsz meg. A számkártyák pedig csak a helyet foglalják a kezedben, viszont csak bizonyos kombinációkban dobhatók el.

A játék egyszerű és gyorsan elsajátítható, ezért nem lesz nehéz a családodat játékra csábítani, főként, ha meglátják a mókás hercegeket és hercegnőket.

Szendergő hercegnők – kártyajáték 2-5 fő részére

Játékidő: 5-30 perc

Játékszabály: egyszerű

Korosztály: 8 éves kortól (De tartsuk észben, hogy a játék egy hatéves kislány fejéből pattant ki!)

Szabály magyar nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Reflexshop webáruház

Ár: 3990 forint

Szubjektív vélemény: Bűbájos játék nem csak hercegnőknek.

Értékelés: 5/5

Magic Maze Kids

Az utóbbi időben olyannyira elszoktam a gyerekeknek készített társasjátékok egyszerű, lépegetős logikájától, hogy amikor a kezembe vettem a Magic Maze Kids nevű játékot, az abban szereplő „kids” szócska ellenére is hosszú és bonyolult játékszabályra számítottam, aminek a megfejtése és kódolása eleve egy egész estét vesz igénybe. Ugyan a magyarázófüzet valóban vaskos, csupán azért, mert több játékvariációt és pályát magyaráz egyesével – érthetően. Igaz, természetesen, ahogyan már megszokhattad a Metagame-társasoktól, angolul, de ha valaki konyhanyelven beszéli, akkor is megértheti, a játék során pedig egyáltalán nincs szükség angol nyelvtudásra.

A történet szerint az oroszlán király valamilyen rejtélyes oknál fogva békává változott. A herceg, a hercegnő, a mágus és a lovag sietnek segítségére, hogy minél előbb összegyűjtsék a visszaváltoztatásához szükséges bájital alapanyagait. A feladatot azonban mágikus lények, sebes sodrású folyók, sűrű erdők és a szűkös idő nehezíti.

Magic Maze Kids
Magic Maze KidsMetagame

Ebben a kooperációs játékban a játékostársaiddal együtt kell eljuttatnotok a karakterek bábuit az alapanyagokhoz, ügyelve arra, hogy ne járjon le az időtök. Mindenki kap egy irányt, amiben a karakterek bármelyikét mozgathatja, nehezítésként pedig megegyezhettek abban, hogy nem beszéltek össze. A begyűjtött hozzávalókat egy üstbe dobjátok, ha pedig mindent megszereztetek, megnyertétek a játékot, és a király visszaváltozhat oroszlánná. A dobozban több táblát is találsz különféle nehézségi fokozatokkal, kezdhetitek az elejéről is, de ha csak felnőttek játszotok, érdemes az utolsó pályára ugranotok. A játék kétségtelenül fejleszti a kooperatív készségeket és a logikát.

Magic Maze Kids – kooperatív játék 2-4 fő részére

Korosztály: 5 éves kortól

Játékidő: 5-15 perc

Játékszabály: könnyű

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 10 990 forint

Szubjektív vélemény: Kedves családi játék minden korosztálynak.

Értékelés: 5/4

Crystal Clans

A stratégiai kártyajátékokra még általános iskolás koromban nevelt rá a Master Crok-csipsz a zacskóban lapuló Master Crok-kártyákkal. Azóta sem lehet olyan jó játékra bukkanni egyik márka burgonyaszirmai között sem, de az is lehet, hogy már nem azért veszek le egy terméket a polcról, mert ajándék is jár hozzá. Mindenesetre a Master Crok húzása után egyenes út vezetett a Yu-Gi-Oh!-kártyákig. Valószínűleg a rajongásomhoz hozzájárult a pakligyűjtés semmihez sem fogható izgalma is. A Crystal Clans ezekkel a játékokkal töltött, önfeledt időt idézte meg, ugyan az ellenfelednek csatára kész paklival mész neki.

Crystal Clans
Crystal ClansMetagame

Ebben a kétszemélyes játékban az asztal túloldalán ülővel klánjaitokat mérkőztetitek meg. Választhattok, hogy a víz, virág, koponya, vér, meteor vagy kő klán hőseivel indultok harcba. A cél, hogy elfoglald a kristálymezőket, és így te szerezd meg először a négy kristálykártyát, ami a győzelemhez juttat. A térfoglalás és a csaták egy területekre osztott táblán zajlanak, ahová különböző létszámú csapatokat küldhetsz. Minden karakternek eltérő pontszámai és képességei vannak, ezért érdemes jól megfontolnod, hogy hogyan állítod össze az osztagodat. Ebből a játékból minden tekintetben kihozták a maximumot a készítők – gyönyörű a grafika, izgalmasak a karakterek és egész estés élményt nyújt.

Crystal Clans – stratégiai kártyajáték 2 fő részére

Játékidő: 30-60 perc

Játékszabály: bonyolult

Korosztály: 14 éves kortól

Szabály angol nyelven: innen letölthető

Elérhetőség: Metagame webáruház

Ár: 12 990 forint

Szubjektív vélemény: Gondolkodós kártyajáték igényes körítéssel.

Értékelés: 5/5

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek