Így ne zúzd le karácsonykor a 140 éves porcelán étkészletet

Ami összetörhet, az egyszer valószínűleg össze is törik, ami alól sajnos az ünnepi étkészlet sem kivétel.

A Skillet a közelgő ünnepekre tekintettel szedte össze, hogyan érdemes eljárni, hogy még sokáig élvezhesd a családi ereklyének számító porcelán étkészlet látványát. Az például megvolt, hogy a citromillatú mosogatószerek kerülendőek?

1. Béleld ki a mosogatót

Ahhoz, hogy egy kicsit biztonságosabbá tedd a mosogatót, helyezz egy gumiszőnyeget vagy egy műanyag mosótálat az aljába. Ha egyik sincs kéznél, egy vastagabb törülköző szintén beválhat. Az utóbbi ugyan rumlisabb megoldás, viszont megakadályozza, hogy összetörjön, amit leejtesz, és végül is ez a cél, nem?

2. Áztass be mindent

Az agresszív sikálás nem kifizetődő. Ha egy kicsit is a szíveden viseled az étkészleted sorsát, először áztasd be az edényeket, majd amikor kellően fellazulnak az ételmaradékok, óvatosan töröld le őket egy puha szivaccsal. A fentebb említett mosótál itt is pluszpontot ér, hiszen nyugodtan félreteheted, amíg a kevésbé problémás mosogatnivalókkal foglalkozol. Még valami: áztatás közben ne pakold egymásra az edényeket, mert ha leborulnak, a sok hűhó ellenére is szomorú leszel.

A kellő óvatosság elengedhetetlen
A kellő óvatosság elengedhetetlenShutterstock

3. Párnázd ki a padlót

Egy ideális világban senki nem ejtené le a porcelántányérokat és kávéscsészéket, de mivel nem egy ideális világban élünk, a te életedben is eljöhet az a pillanat, amikor a pokolba fogod kívánni a gravitáció törvényeit. Mivel a padló általában kemény, borítékolható, hogy az edényeid nem fogják túlélni az incidenst, így logikusnak tűnik a gondolat, hogy valahogy megpróbáld „puhábbá” tenni. Ehhez egyaránt bevethető a gumiszőnyeg vagy akár a vastagabb törülköző is.

4. Mondj nemet a citromra

A porcelán étkészlethez mindenképpen valamilyen fehérítőmentes mosogatószert használj, illetve kerüld a citromos termékeket, mivel savtartalmuk kárt tehet bennük. Ha igazán lelkiismeretes munkát szeretnél végezni, a meleg vizes áztatás után iktass be egy végső öblítést is, majd pakold ki az edényeket a szárítóra. Csak vigyázz, hogy egyik se kerüljön túl közel a sarkokhoz! Ha még mindig nem vagy nyugodt, körülbástyázhatod őket törülközőkkel is. Az univerzum kíméletlen és kaotikus, ezért soha nem lehetsz elég óvatos!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek