Milyen fát érdemes választani idén karácsonyra?

Halálra ítéli-e az erdőket a karácsony? Jó lesz-e nekünk a műfenyő? És életben tartható-e földlabdás fa? Kiderítettük.

Mindenki másra esküszik. Van, aki az élő fenyőre esküszik, más minden évben ugyanazt a műfenyőt szereli össze, de akad olyan is, aki földlabdásat választ, és megkezdi a fa életéért folyó kemény küzdelmet. És akkor még nem is beszéltük azokról a kreatív alternatívákról, melyek még távolabb állnak a fenyőtől, mégis tökéletesen alkalmasak arra, hogy alá tegyük az ajándékokat. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy ezek közül melyek azok a lehetőségek, amikkel a legkevesebb kárt teszünk a környezetünkben.

A földlabdás fa

A földlabdás fenyő az utóbbi években egyre népszerűbbé vált azoknak a körében, akik minden vízkeresztkor fájó szívvel vonszolták a kuka mellé a megviselt fenyőt. Személy szerint én is az élet híve vagyok, és minden évben van valami fájdalmas abban, hogy a szeretetet ünneplő család végignézi egy fa haláltusáját. Éppen ezért tavaly én is bevállaltam egy földlabdás karácsonyfát. Bár a be- és kiszoktatása az árus tanácsai alapján zajlott, sajnos nem élte túl az ünnepeket.

A földlabdás fenyő rengeteg törődést igényel, hogy túlélje a karácsonyt
A földlabdás fenyő rengeteg törődést igényel, hogy túlélje a karácsonyt

Ha ezt a megoldást választod, számolnod kell azzal, hogy a kis fenyőd rengeteg törődést és odafigyelést igényel majd. A Budai Kertcentrumtól megtudtuk, hogy az életben tartásához számos tényezőt szem előtt kell tartanod. A fa kiválasztásánál ügyelj arra, hogy a földlabda és a növény mérete arányos legyen, hiszen, ha kicsi a labda, az igencsak rövid karriert jelenthet a fa számára, ha pedig túl nagy, akkor nehéz lesz mozgatni. Mielőtt bevinnéd a lakásba, fontos, hogy hozzászoktasd a meleghez, ezért először néhány napot tartsd hűvösebb, 10-12 fokos helyiségben, például a garázsban vagy a lépcsőházban. Helyezd egy nagyobb cserépbe, vödörbe vagy kaspóba, és miután bevitted a szobába, gondoskodj arról, hogy a labdája mindig nedves legyen. Érdemes ilyenkor a cserép alá alátétet tenni, ugyanis a jutazsák nehezen veszi be a vizet. A kiszáradás elkerülését azzal is segítheted, hogy a földlabda tetejére fenyőkérget szórsz, aminek ráadásul az illata is jó, és dekorációnak sem utolsó. Figyelj arra is, hogy ne legyen túl meleg a lakásban – a padlófűtés sem tesz neki jót –, és ha száraz a levegő, alkalmanként permetezd le vízzel a növény leveleit. Ezután bátran feldíszítheted bármivel, amivel a vágott fenyőt is szoktad.

Az ünnepek után mindannyian nehezen válunk meg a karácsonyi dekorációtól, de a földlabdás fával akkor teszed a legjobbat, ha minél előbb kiülteted. Cserépben csak a törpefenyők érzik jól magukat. Persze a kivitel ugyanúgy zajlik, mint a behozatal, vagyis ki kell szoktatnod. Az ültetéssel a tavaszt sem kell megvárnod, ezért akár előre kiválaszthatod és kiáshatod a fa helyét, hogy ne kelljen az ásással akkor bajlódnod, amikor megfagy a talaj. Az ültetőgödröt öntsd fel vízzel, majd miután elszivárgott, keverd össze tőzeggel a kikerült földet, és abba helyezd a fát a gyökereket borító jutazsákkal együtt, majd ismét öntözd be jól. Ezután, ha nem fedi vastag hótakaró, havonta további egyszeri öntözést igényel.

Fontos, hogy jól válaszd meg a fenyő helyét, míg az ezüstfenyő lassabban növekszik, a nordmann és a lucfenyő hamar eléri akár a kétméteres magasságot is. Ha pedig jövőre is vele együtt szeretnél ünnepelni, kénytelen leszel kivonulni a szabadba, hiszen ha a fenyő már begyökeresedett, nem viheted vissza a lakásba. Ha pedig nem tudnád hova kiültetni, a nagyobb kertészetekben kölcsönözhetsz is élő fát, amit karácsony után visszavihetsz, de a kisebb termelőknél is érdemes rákérdezni erre a lehetőségre.

Műfenyő

Mióta odafigyelek arra, hogy az életvitelem a lehető legkörnyezetbarátabb legyen, igyekszem kerülni a műanyag minden formáját. Arról már többször írunk, hogy a műanyag nem képes teljesen lebomlani, és mikroműanyagként a természetbe kerülve milyen károkat okozhat. Egy hulladékmentes csoportban érdeklődtem arról, hogy hogyan viszonyuljunk a műfenyőhöz, ami egyfelől nem újrahasznosítható, másfelől viszont hosszú éveken át a szeméttelepre kerülő fenyőfákat – és nem utolsósorban pénzt – spórolhat meg nekünk.

Egy jó minőségű műfenyő akár 15 évig is szolgálhatja a családot
Egy jó minőségű műfenyő akár 15 évig is szolgálhatja a családot

Abban mindenki egyetértett, hogy a műfenyő sem örök életű dekorációs feladatainak ellátásában, azonban sokan írták, hogy egy jó minőségű fa akár 10-15 évig is húzhatja. Azonban a karácsonyi hangulat elengedhetetlen fenyőillatát sajnos egyik modell sem tudja produkálni.

Vágott fa

Talán meglepő, de a környezetvédelem szempontjából alapvetően a vágott fa is jó opció lehet. Ezeket a fenyőket ugyanis minden évben kifejezetten erre a célra ültetik. Tehát ha nem sajnálod a növényt, és esetleg a későbbi sorsáról, felhasználásáról is gondoskodni tudsz, a megvásárlásával a hazai termesztőket támogatod, és a klasszikus karácsonyi hangulatot is tudod biztosítani az otthonodban.

A vágott fa is lehet környezetbarát megoldás
A vágott fa is lehet környezetbarát megoldás

A kuka mellé került fák nagy része a szeméttelepeken végzi, szerencsésebb esetben komposztáló üzemekbe kerülnek. Éppen ezért a legjobb megoldás az, ha vízkereszt után felhasználod vagy elajándékozod fűtéshez, esetleg tavaszig tárolod, és felhasználod tábortűzhöz, sütögetéshez.

Alternatív karácsonyfák

Persze az is lehet, hogy neked egyik megoldás sem szimpatikus. Éljenek csak nyugodtan a fák, és köszönöd szépen, műfenyő nélkül is megvagy. Az interneten már rengeteg kreatív ötletet találhatsz alternatív karácsonyfák készítéséhez. Összeállíthatod könyvekből vagy elhullt faágakból, sőt akár meg is varrhatod. Vond be az egész családot, készítsétek el együtt. Használjatok természetes, újrahasznosítható anyagokat. Ha nem fenyőágakból készíted a fát, az illatról ebben az esetben is le kell mondanod, de a közös kreatívkodás biztosan kárpótolni fog érte.

Egy alternatív karácsonyfa elkészítésébe az egész családot bevonhatod
Egy alternatív karácsonyfa elkészítésébe az egész családot bevonhatod

A fenti megoldások mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya, de hogy milyen hatása lesz a környezetre, az rajtad áll – hasznosíts újra, komposztálj, és törekedj arra, hogy óvd a természetet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra