Így ne öld meg a kutyádat az ünnepek alatt. Meg máskor sem

Bár nagy a kísértés, hogy ünnepekkor ne csak a saját, de a kutyáink hasát is megtömjük, ezzel sajnos nem teszünk jót az állatoknak. Kisállat-dietetikus szedte össze, mire figyeljünk a következő hetekben, és melyek azok az ételek, amiket semmiképpen sem adjuk a kutyánknak.

Nagyon, nagyon, nagyon éhes vagyok! Szenvedek, nem látod?
Nagyon, nagyon, nagyon éhes vagyok! Szenvedek, nem látod?Shutterstock

Ha van kutyád, akkor valószínűleg a fenti tekintet is ismerős. A kutyák zseniálisan tudnak kunyizni, bármikor eljátsszák, hogy az éhhalál szélén állnak, amin csak az segíthet, ha adsz nekik a kajádból. Most. Azonnal. Ilyenkor nehéz keménynek lenni, de ha megesik rajtuk a szíved, akkor többé nem lesz tőlük nyugtod, ha főzöl, ha eszel, ott lesznek, hogy meggyőzően előadják a szerencsétlen éhes kiskutyát. Ez azonban nemcsak neked lehet kellemetlen, de hosszú távon a kutyádnak sem tesz jót. A kutyák ugyanis – éppen úgy, ahogy mi – könnyen elhízhatnak, amivel nemcsak az egészségüknek ártasz, de a várható élettartamukat is csökkented. Ráadásul, ha egy kutya azt tanulja meg, hogy a táljába kapott kaján és a teljesítményéért járó jutalomfalatokon túl máskor is hozzáférhet az ételhez, akkor aktívan keresni fogja a lehetőséget, és valószínűbb, hogy elcseni az elől hagyott, könnyen elérhető ételeket. Ez az év egyetlen időszakában sem szerencsés, de különösen bajos lehet a süteményekkel, csokikkal telített karácsonyi időszakban. Hogy miért? Mert a sok szénhidrát sokat árt a kutyádnak.  

Az ünnepek alatt sok gazdi elköveti a hibát, hogy túleteti a kedvencét, ami kóros elhízáshoz vezet, ráadásul egyes édesítők kifejezetten mérgezőek számukra – mondta Böszörményi Andrea kisállat-dietetikus.

A csokit és a nyírfacukrot felejtsd el!

A Farkaskonyha alapítója arra hívja fel a figyelmet, hogy a csokoládé fogyasztása – a benne található teobromin miatt – mérgező a kutyákra. Mivel az egyes csokifajtáknak eltérő a teobromintartalma, így az elfogyasztott csoki mennyiségétől és fajtájától függően a mérgezés tüneteként jelentkezhet hányás és hasmenés. És mit lehet tenni, ha belenyalt a sütibe, vagy lelopta a szaloncukrot a fáról? Koplaltatni kell, és mindig frissen tartani az ivóvizet. Ha pedig a tünetek súlyosbodnak, mielőbb állatorvoshoz kell vinni. 

És akkor egy óvatlan pillanatban, amikor senki se látja...
És akkor egy óvatlan pillanatban, amikor senki se látja...Shutterstock

Míg a csokoládéból csak nagyobb mennyiség esetén jelentkeznek komolyabb tünetek, a nyírfacukor már kis mennyiségben is akár halálos lehet a kutyák számára. „A kutyában mindössze egyetlen gramm nyírfacukortartalmú desszert, cukor, csoki hipoglikémiás állapotot okozhat, hirtelen lemegy a vércukorszint, és epilepsziaszerű tünetek jelentkeznek. Már pár gramm nyírfacukor is májtoxikus és végzetes lehet! Bármilyen kis mennyiséget evett is a kutya nyírfacukortartalmú édességből, ne várjunk, azonnal forduljunk állatorvoshoz” – tette hozzá Böszörményi Andrea.

A dietetikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a jutalomfalatot sem árt tudatosan vásárolni. Érdemes végigböngészni az összetevők listáját, és olyat választani, amelynek magas a hústartalma, nem tartalmaz glükózt, fruktózt, cukrokat, mesterséges színezékeket és ízfokozókat. „Törekedjünk a természetes összetevőjű termékek választására” – tanácsolja a szakember, hozzátéve: „Ne felejtsük el, hogy kedvencünk – akár egy kis buldog, csivava, akár németjuhász – ragadozó gyomrú állat, azaz semmi szüksége szénhidrátokra!”.

„Legjobb, ha az ünnepek alatt – amikor talán picit több szabadidőnk van – a szeretetünket nem nasival fejezzük ki, hanem minél több időt töltünk kedvencünkkel a természetben” – javasolja a dietetikus. „Jutalomfalatok helyett egy kiadós séta az ünnepi ebéd után kutya és gazdi számára egyaránt remek elfoglaltság, segít elkerülni a plusz kilókat is a póráz mindkét oldalán állónak” – összegzi Böszörményi Andrea.

Ha pedig attól félnél, hogy a kutyád kevésbé fog szeretni, ha nem adsz neki az ételedből, akkor ezt a cikket feltétlenül olvasd el:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek