Ajándékozz fotókönyvet! Kipróbáltuk, hol érdemes csináltatni

Tökéletes ajándék lehet egy szép fotókönyv, de hol érdemes ilyet készíteni, mennyi az átfutási idő, és egyáltalán mennyibe kerül?

Sokan már nem is nagyon emlékeznek, milyen is volt, mikor spórolni kellett a filmkockákkal a nyaralás alatt, vagy mikor legalább egy hetet kellett várni, hogy előhívassuk a képeket, és kiderüljön, hogy mennyi lett homályos, mennyibe lógott bele a fotós ujja. Ehelyett most minden tortaszeletről készül 10 kép különböző szögből, az meg már a múlté, hogy együtt leül a család régi fotókat nézegetni. Néha még kinyomtatunk ugyan egy-két fotót, ha valami fontosabb eseményen készült, mint mondjuk, egy esküvő vagy a gyermek születése, de azok a jó kis vegyes fotóalbumok, amikor a farsangtól a rokon esküvőjén keresztül a nyaralásig minden benne van, olyat már sokkal kevesebbet találunk.

Az egészen biztos, hogy ma már nem olyan egyszerű kiválogatni a több száz fotó közül, hogy melyiket vennéd szívesen kézbe, pedig a fotóalbumok helyett a fotókönyvek tökéletes megoldást nyújtanak, hogy az elmúlt néhány év legemlékezetesebb pillanatait is egyben láthasd. Szóljon akár a kisunoka első néhány hónapjáról, a világ körüli utatokról vagy az elmúlt évről, egy ilyen album mindig jó ajándék lehet, már ha tudod, hol érdemes megrendelni, és mennyivel karácsony előtt kell összeraknod, hogy időben meg is érkezzen. 

Mire figyelj? 

A legfontosabb az idő. Nemcsak arra kell időt hagyni, hogy elkészüljenek a fotókönyvek, hanem a szállításra is. Az utóbbi években mindig gond volt a karácsony előtti időszakban, hogy a posta és a futárszolgálatok nem álltak a helyzet magaslatán. Mindenki a másikra mutogat, a cégek szerint a futárszolgálatok és a posta nem olyan ütemben fejlődik, ahogyan az online kereskedelem. A futárcégek szerint pedig a webáruházak adják fel túl későn a csomagot, és mindenki panaszkodik arra, hogy nincs munkaerő. A lényeg akárhonnan is nézzük ugyanaz, vagyis ott állsz karácsonykor az üres ajándékszatyorral a kezedben, és sűrűn szabadkozol. 

Az előkészületek jelentős részét itt az jelenti, hogy összeválogasd a képeket, melyeket viszont szeretnél látni. Nem érdemes azt az elvet követned, hogy sokat kiválasztasz, és megpróbálsz minél több képet egy oldalra zsúfolni, mert attól pont a lényeg veszik el, vagyis csak kis pacákat látsz majd. Az oldalak jelzik, hogy egy oldalra nagyjából hány kép fér el. Ezt ne úgy értsd, hogy két kép, de azok viszont öt hat képből álló kollázsok. Szánj időt arra is, hogy megismerkedj a programmal, mellyel a fotókönyvet készítheted. Ha pedig szép tájképeid vannak, melyek úgy mutatnának a legjobban, ha két oldalra nyomtatnák őket, akkor mindenképpen olyan könyvet keress, amelyik 180 fokban is nyílik, vagyis rendesen élvezheted a képet, nem torzul középen, ilyen például a Canon fotókönyve, amelynél nagyon magas felbontásban, élethű színekkel kaphatod vissza olyan minőségben a képeidet, hogy a siker garantált akkor is, ha kifejezetten szőrösszívű, esetleg profi fotós rokonnak szánod az ajándékot. 

Fotóalbumot nézegetni az egyik legjobb szórakozás
Fotóalbumot nézegetni az egyik legjobb szórakozásShutterstock

Cewe

Valószínűleg ez a legismertebb, ebbe futnak bele a legtöbben. A legnagyobb kényelmetlensége az, hogy le kell tölteni hozzá egy programot a számítógépedre, vagy egy applikációt, ami sokkal kényelmesebbnek tűnik. Ha a telefonodon keresztül rendelnél, akkor kiválaszthatod a partnert, ami jelen esetben lehet Rossmann, DM, Media Markt, Extreme Digital is, aztán nagyon egyszerűen össze tudod állítani a könyvedet. Méretek, papírtípusok és borítók között válogathatsz, majd a telefonodról, SD kártyáról vagy akár a Google-képtáradból és Dropboxból is kiválogathatod a fotóidat, amelyeket felhőben tárolsz.

Hogy mennyibe kerül, az jelentősen függ attól, hogy milyen méretű és milyen típusú könyvet szeretnél, de a puha borítós minikönyv 64-74 oldal között 1990 forinttól indul, míg az A/4-es méretű könyved 5490 forinttól egészen 11 990 forint is lehet, attól függően, hogy hány képet szeretnél beletenni. Jelenleg 3-4 napra vállalják az egyszerű könyveket, de ha valami extrát is szeretnél, mint mondjuk a borító effektlakkozása, akkor 7-8 munkanap is lehet a vállalt határidő. Azt is jó tudnod, hogy az alapárba 26 oldal tartozik, de extra költségért ezt bővítheted. Az ÁSZF szerint a megrendeléstől számított 6 hétig tárolják a képeket a szerverükön, hogy az esetleges panaszokat és az utánrendelést könnyebben lehessen kezelni, aztán helyreállíthatatlanul törlik őket. 

Sooters

Itt is online rendelheted meg, aztán vagy házhoz szállítják, vagy Pick Pack Ponton, esetleg az ügyfélszolgálatukon veheted át személyesen. Itt sem csak fotókönyvet, hanem bögrét, naptárat, kötényt vagy akár papucsot is készítenek, szóval ha karácsonyra vendégeket vársz, és eléggé ramaty állapotban vannak a vendégpapucsaid, akkor itt a lehetőség, hogy egy családi nyaralós fotóval ellátott papucsot adj a látogatóknak. Ha gyakoriak a cipőbámulós kínos családi ebédek, akkor pedig miniképregényt ajánlunk feszültségoldónak a papucsra.

De térjünk vissza a fotókönyvekhez. Ha nem megy, vagy nincs kedved egyedül megtervezni, akkor felárért rábízhatod profira is, neked csak a képeket kell elküldened, és a kívánt sorrendet. Ha pedig el vagy csúszva, akkor választhatod az express gyártást is, amivel 3 óra alatt készen van a könyved, igaz, ennél az opciónál is számítanod kell felárra. Az alapárban 12 oldal van benne, ez a kis méretű puha fedeles könyveknél 4990 forintot jelent. Ha pedig egyedi kemény borítós könyvet szeretnél, akkor Cewe-albumot rendelhetsz innen, itt már ugyanúgy 26 oldal lesz az alapcsomagban, a legolcsóbb pedig 5490 forintba kerül majd, de az árakról itt találsz több információt. A kiszállítási idő 3-4 munkanap, személyes átvétel esetén pedig a megrendelés után 2-3 munkanappal készül el a könyved. Külön programot nem kell letöltened az egyszerű puha fedeles fotókönyvhöz, hanem a fotókat kell összegyűjtened és feltöltened az internetre, és az elég részletes adatvédelmi tájékoztató szerint a szükséges időszakon túl nem is tárolják a személyes adataidat. 

220 fotó

Selyemfényű fotópapírra nyomtatnak, vagyis nem lesznek ujjlenyomatosak a képeid. Itt is fel kell töltened a képeket, és online állíthatod össze az albumod. Négy méret közül választhatsz, az ár pedig attól függ, hogy hány oldalas könyvet szeretnél. Így a gyakorlatilag egy átlagos fénykép méretének megfelelő 10 oldalas könyv 1999 forintjától a 20X30 centis, 28 oldalas könyv 10 399 forintos áráig nagy a mozgástered. Pick Pack Pontra történő szállításra csak december 15-ig fogadnak el megrendeléseket. Egyébként itt már előre jelezték, hogy a megnövekedett forgalom miatt a kiszállítás is tovább tarthat, a megrendeléstől számítva 3-6 munkanap biztosan kell, hogy a kezedbe foghasd a könyved. 

Google Photos

Nem olyan régóta arra is lehetőséged van, hogy a Google készítsen neked fotókönyvet. Ez már csak azért is egyszerű, mert a legtöbben egyébként is az ingyenes és korlátlan felhőben tárolják a képeiket. Ha most belépsz az alkalmazásba, akkor látsz egy fotóalbumok menüpontot, ahol az általad albumokba rendezett képek mellett javaslatokat is kapsz, például összegyűjti neked a legutóbbi nyaralásod legjobb képeit, vagy az éved legjobb pillanatait. 18X18-as puha borítású könyvet 4180 forintért rendelhetsz, ebben 20 oldal lesz, minden további oldal pedig 160 forint. A nagyobb, 23X23-as könyv 7400 forint, ha a 20 oldal nem elég, akkor 220 forintért kérhetsz újabbakat. A normál szállítási költség 1930 forint, ez 5-8 munkanapot jelent, de ha a 4500 forintos szállítást választod, akkor kicsit gyorsíthatsz a folyamaton, és 4-7 munkanap alatt megkapod. 

Nemcsak ajándéknak jó, hanem saját használatra is
Nemcsak ajándéknak jó, hanem saját használatra isShutterstock

Csináld magad!

Kifutottál az időből, és már nem valószínű, hogy megérkezne az ajándékod? Vagy állandósítani szeretnéd a képek kinyomtatását és albumba rendezését? Az is megoldás lehet, ha veszel egy olyan nyomtatót, amelyik nem kerül egy vagyonba, viszont jó minőségű fotókat nyomtat. Akár ajándéknak is jó választás lehet azoknak, akik szeretnének fotófalat vagy klasszikus albumokat készíteni az utókornak, melyet majd az unokájuk, meg az unokájuk unokája is nézeget, vagy továbbajándékoz a Fortepannak.

Hogy melyik nyomtatót válaszd hozzá, az már egy összetettebb kérdés, a Which magazin értékelése szerint a legjobb választás a Canon Pixma G3500 lenne. Ez bár elsőre drágának tűnik, de profi képeket nyomtathatsz, miközben alacsony a fenntartási költsége. Itthon csak a sokkal kisebb testvére elérhető, az MX475 ára tényleg sokkal barátibb, de az eredmény azért nem lesz professzionális. Jó választás lehet az Epson L7160 típusú nyomtatója is, amivel kifejezetten profi minőségű képek készíthetőek. Bár az ára magas, de a működési költsége takarékos. Ezzel már tényleg profi fotókönyvet vagy a nagyobb testvérével akár A3-as méretű posztereket is nyomtathatsz fotó minőségben. Nem kapott kimagaslóan jó értékelést, de a HP Officejet 250 és a 6950 is jól teljesített a teszten. 

Aki klasszikus nyomtatót nem is akar használni, vagyis semmi mást nem nyomtatna, csak képeket, azoknak megoldás lehet a hordozható nyomtató is. Ezek minőségben meg sem közelítik a fentebb említett nyomtatókat, üzemeltetésük sem valami olcsó, viszont bármikor előkaphatod őket akár egy buliban is. Mint például a 32 ezer forint körüli HP Sprocket nyomtatót, az 50 ezer forint körüli áron beszerezhető Canon Zoemini, az akciósan éppen 35 ezer. Szintén 50 ezer forint körüli az Instax Share nyomtató vagy a Polaroid Zip instant nyomtató is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra