Ezt a 7 dolgot tartsd észben, ha most megy elsőbe a gyerek

Az első nap az iskolában nemcsak a gyerekek, de a szülők számára is rendkívüli nap. Tanítsd meg a gyerekednek, hogy mire számítson, ha beül az iskolapadba. Légy vele megértő, és ha kell, akkor adj neki valamit, ami majd rád emlékezteti.

Az első iskolai napon a gyerekek általában idegesek az új közeg, az új emberek, az új feladatok miatt, míg a szülők aggódnak, és meghatódnak attól, hogy a gyermekük szép lassan felnő. A jeles napot pedig minden szülő fényképpel is megörökíti - derül ki a MummyPages felméréséből. Az oldal összegyűjtötte a legfontosabb tanácsokat a szülőknek, amiket érdemes szem előtt tartani, amikor gyermekünk először lépi át az iskola kapuját. 

#1 Nem nagy dolog

Ne csapj túl nagy felhajtást az iskola körül! Ezzel könnyen ellenkező hatást érhetsz el, a gyerek túl feszült lesz miatta. Helyette inkább játsszatok iskolásat az otthoni játékfigurákkal, hogy tudja, körülbelül mire számítson.

#2 Segítség a reggelekhez

Készítsetek egy tervet, hogy milyen teendők vannak reggel és este, és illusztráljátok saját fényképekkel, így könnyebb lesz észben tartani. A képek mellé készíts egy csomag post-itet, amit a gyerek ráragaszthat a képre, és rajzolhat rá egy pipát, ha azzal a feladattal már kész van. Ezzel nő a motivációja, gyakorolhatja az önállóságot, és nem neked kell állandóan emlékeztetned arra, hogy mosson fogat vagy vegye fel a cipőjét.

#3 Légy gyakorlatias!

Készítsd fel, amire csak lehet! Tudjon egyedül öltözni, vécére menni, gyakoroljátok közösen, hogyan kell kinyitni az iskolatáskáját, és mutasd meg neki, hol találja benne az enni- és innivalót. Ha beleírod a nevét a dolgaiba, akkor győződj meg arról, hogy fel is ismeri!

#4 Előre nézzétek meg a sulit!

Az iskola ne egy misztikus hely legyen, hanem már iskolakezdés előtt menjetek el, és nézzétek meg, hogy milyen. Legyen a gyereknek ismerős a környezet. Gyakoroljátok be az utat, és integessetek az iskolának, ha elmentek mellette!

Légy magabiztos, a gyerek is az lesz tőle!
Légy magabiztos, a gyerek is az lesz tőle!Shutterstock

#5 Csak határozottan az elválásnál

Ne bizonytalankodj, amikor ott hagyod! Gyorsan öleld meg, adj neki puszit, emlékeztesd rá, hogy ki megy majd érte, és hogy mit terveztek a délutánra. Aztán hagyd, hogy a tanító elterelje a figyelmét!

#6 Ha a gyerek ideges

Ne neheztelj rá, amiért feszült! Helyette ismerd el, hogy valóban ijesztő lehet a helyzet, és emlékeztesd más dolgokra, amiktől kezdetben szintén félt, de aztán megbarátkozott vele. Az is segíthet, ha adsz neki valami apróságot, amit a zsebébe tehet, és előkeresheti, ha kezd elbizonytalanodni.

#7 Ha többet nem akar odamenni

Semmi esetre se erősködj, hogy ő akkor is még legalább 12 évig iskolába fog járni! Inkább mesélj neki a saját kellemes iskolai emlékeidről, a kalandokról. Találjátok ki, hogy mit fogtok csinálni iskola után. Nézzétek át a naptárat, és jelöljétek be rajta az ünnepeket és az egyéb különleges alkalmakat, programokat karácsonyig. Hívjátok el az egyik osztálytársát vendégségbe, hogy könnyebben menjen a barátkozás, és az iskolában ne érezze magát egyedül!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek