Iskolatáskák 10 ezer forint alatt

A tanszercsomag legnagyobb és legdrágább tétele az iskolatáska. A tökéletes táska jól pakolható, kíméli a gyerek gerincét, meg a szülők pénztárcáját is. Most annak jártunk utána, létezik-e jó iskolatáska, viszonylag olcsón.

Miután rácsodálkoztunk, hogy az általános iskola első osztályához szükséges kezdő tanszercsomag mit sem változott az elmúlt 20, de inkább 30 évben, majd elnosztalgiáztunk azon, hogyan jártunk mi, a szüleink és a nagyszüleink iskolába, most visszarepülünk a jelenbe, azon belül is az iskolatáskák valóságába. 

Korábban már teszteltük a legjobban pakolható iskolatáskákat, és videón mutattuk be a tökéletes iskolatáskát, most azt néztük meg, mi van akkor, ha a pénztárcánk is közbeszól. Márpedig a legtöbb családnál ez az egyik legfontosabb szempont, ugyanis a Portfolio cikke szerint a szülők egyharmada 10-15 ezer, negyede pedig 15-20 ezer forintot költ a gyereke iskolakezdésére. Mi tehát azt néztük meg, lehet-e olyan iskolatáskát kapni, ami a gyerekünk gerincét és a pénztárcánkat is kíméli. 

Keresésünk során kiderült, hogy a feladat egyáltalán nem könnyű, de nem is lehetetlen. Úgy tűnik, az iskolatáskák árában (is) a csillagos ég a határ, hiszen nagy megdöbbenésünkre még hetvenezer forintért is láttunk. Ennek ellenére sikerült tízezerért ergonomikus iskolatáskát találni: a Lidlben, az Auchanban és az eMag.hu-n is. 

Párnázott hátrész és felcsatolható deréköv az iskolatáskán (Lidl)
Párnázott hátrész és felcsatolható deréköv az iskolatáskán (Lidl)

A Lidlben lila és szürke színben találtunk ergonomikus iskolatáskát 4999 forintért. A táska hátrészén párnázott, vállpántjai szélesek, és plusz fícsör a derékra csatolható övpánt, ami csökkenti a gyerek gerincére nehezedő nyomást. Ilyen pántot csak a 60 ezer forintos kategóriában találtunk máshol.

Az óbudai Auchanban ottjártunkkor csak lányos verziót találtunk ergonomikus táskából, de létezik fiús is, csak itt anatómiai jelzővel fut, és 7990 forintba kerül. Az eMag.hu-n is túrtunk, ott 9990 forintért találtunk ergonomikus iskolatáskát.

A tökéletes iskolatáska

Megtámasztja a gerincet és nem túl nehéz.  Korábbi cikkünkben Végh Nikola gyógytornász foglalta össze, hogy milyen a tökéletes iskolatáska.

1. Az egyik fő szempont, hogy megtámassza a gyerek hátát és széles vállpántja legyen, a másik pedig, hogy ne legyen túl nehéz. A táska hátkialakítása támassza meg a gerincet, de legyen olyan a forma, hogy szellőzzön is, hogy ne izzadjon rá kellemetlenül a gyerek hátára.

2. A gyerek háta szempontjából a két, vastag pántos táska az ideális, amit megfelelően tudunk állítani. Még sokkal jobb, ha a mellkason és a deréknál is van keresztpánt, amivel a súlyelosztás még egyenletesebbé tehető.

+1: A maximum a gyerek súlyának 10 százaléka lenne

Egy átlagos iskolába készülő gyerek 20-25 kiló, vagyis a megpakolt iskolatáska 2-2,5 kilós lehetne. A realitás ezzel szemben az, hogy a gyerekek ennek gyakran a dupláját cipelik. Ha a gyereknek többet kell cipelnie, mint a saját súlya - vagyis nagyjából mindig - figyeljünk arra, hogy a nehezebb dolgok a törzshöz közel és/vagy a táska aljába kerüljenek!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek