Nehéz elképzelni, hogy a húsvéti asztalra más is kerülhet, mint a sonka, a tojás és a kalács. Igaz, hogy a környező országok konyhája egészen hasonló a mienkhez, de a világ húsvétjai igen különféle ételeket vonultatnak fel. A vidám színek és a desszertek viszont tavasszal mindenhol előkerülnek. Nézz körül velünk a húsvéti asztalokon!
A babka wielkanocna a kuglóf lengyel verziója. Húsvét vasárnap tálalják, általában csoki- vagy vaníliamázzal, gyümölcsökkel és mandulával díszítik.
Fotó: Shutterstock
A garnélarákkal tölött főtt tojás a svédek húsvéti asztalának elegedhetetlen szereplője. Hagyományosan kaporral fűszerezik.
Fotó: Shutterstock
A fesikh tradicionális egyiptomi halétel, aminek alapja az erjesztett, sózott márna. Ez a fogás nem kifejezetten a húsvéthoz kötődik, hanem a Sham el-Nessimhez, az egyiptomiak tavaszünnepéhez, ami a húsvéttal párhuzamosan zajlik.
Fotó: Shutterstock
A fanesca levest tipikusan a nagyböjt utolsó hetén, a nagyhéten fogyasztják Ecuadorban. A fő összetevői közé tartozik a füge levél, a tök, a tejben főtt, sózott tőkehal és egy tucat különböző fajtájú bab, amik a tiznkét apostolt szimbolizálják. A fogásba tojás és avokádó is kerülhet.
Fotó: Shutterstock
A libanoni ma'amoul tésztájába datolyát, pisztáciát és diót kevernek. Készülhet gömb- vagy keksz formájúra, általában kézzel formázzák. Nagyon népszerű az Öböl-menti államok keresztényei között.
Fotó: Shutterstock
A torta pascualinát, ezt a spenótos péksüteményt a böjti időszakban fogyasztják Argentínában. A quiche-től a ricotta töltelék különbözteti meg.
Fotó: Shutterstock
Ez a színes és vidám mexikói étel a capirotada nevet kapta. Leginkább az angolok kenyérpudingjára hasonlít, főként nagypénteken kerül az asztalra.
Fotó: Shutterstock
Jamaikában a forró kalács és sajt, mint húsvéti menü a 300 éves angol fenhatóság alatt lett szerves része a helyiek hagyományainak.
Fotó: Shutterstock
A mämmi egy rozslisztből, melaszból és narancsból készült finn desszert. A nyers tésztát a sütés előtt rövid ideig, utána pedig három-négy napig pihentetik, hogy minél édesebb legyen a végeredmény. Hideg tejszínnel és cukorral tálalják. Tökéletes része a nagypénteki ebédnek, mivel az aznapi főzés szenben áll az ortodox hagyományokkal.
Fotó: Shutterstock
A hollandok advocaat nevű alkoholos itala nagyon hasonlít a tojáslikőrre, tojásból, cukorból és brandy-ből készül. Ahány ház, annyi szokás, ízlés szerint adnak hozzá még fűszereket és alkoholt.
Fotó: Shutterstock
A casatiello egy sós pite, ami kenyértésztából különféle szalámikkal és sajtokkal töltve készül. Az olaszok a húsvét utána napon tálalják.
Fotó: Shutterstock
A gubana szintén tradicionális húsvéti csemege az olaszoknál. Jellegzetessége a spirálos csigaforma, amit a töltelék rajzol ki a süteményben, ez általában csokoládé, dió, mazsola és egy kis édes bor keverékéből áll. Olaszországban szokás szerint egy löttyintésnyi grappával tálalják.
Fotó: Shutterstock
A kulich az ortodox keresztények tradicionális étele. Oroszországban húsvét után kerül az asztalra. Ezt a péksüteményt általában színes dobozba teszik, és fehér cukormázzal öntik le a tetejét. Húsvét után a papok ezeket megáldják.
Fotó: Shutterstock
A tsourekit, ezt a briósszerű, tojás alapú péksüteményt húsvét napján vágják meg Görögországban és a környező kelet-európai országokban. Az elkészült, fonott tésztát festett tojásokkal díszítik, és az érkező vendégeket kínálják meg vele. A mi húsvéti kalácsunknak felel meg.
Fotó: Shutterstock
Az Osterschinken im Brotteig a húsvéti sonka német verziója. A legegyszerűbb verziója a kenyérben sült sonka, aminek a közepébe tojás is kerülhet.
Fotó: Shutterstock
Németországban a nagypéntek előtti csütörtököt Gründonnerstagnak, más néven zöld csütörtöknek hívják. Ezen a napon fogyasztotta el Jézus az utolsó vacsorát apostolaival, de azóta a tavasz kezdetének ünnepévé is vált, amelyen olyan zöld ételeket esznek, mint Kerbelsuppe, azaz a turbolyaleves.
Fotó: Shutterstock
A brit hot cross bunt rengeteg hagyomány és szokás veszi körül. Egyesek úgy tartják, hogy a batároddal megosztott péksütemény megszilárdítja a kapcsolatotokat, mások szerint a nagypénteken a gerendára felfüggesztett zsemlék a következő évben is frissek maradnak. Ráadásul a hot cross bun megóvja a konyhát a gonosz szellemektől, megelőzi a tűzvészt és segít, hogy minden kenyér felemelkedjen a sütőben.
Fotó: Shutterstock