Teszt: tényleg annyival jobb a drágább tojás?

Megkóstoltuk helyetted a négy ismert tojásfajtát, hogy kiderítsük, melyiket érdemes megvenni az ünnepi lakomához. Mármint az ízük viszonylatában, mert az nem kérdés, hogy az árukban elég tetemes a különbség: a legdrágább majdnem kétszer annyiba kerül, mint a legolcsóbb.

A húsvét tájékán a tojásokat fokozott érdeklődés övezi, ezért a kalácsok tesztjéből fakadó sokkot kiheverve úgy döntöttünk, nem hallgatunk senkire, és saját magunk tapasztaljuk meg, hogy van-e értelme többet költeni a már alapvetően is baromi drága (és egyre csak drágább) tojásra. Voltak meglepetések.

Mit jelent az a sok betű meg szám?

Ennek megfejtéséhez nem kell navahónak lenned. Kezdetnek az is elegendő, ha legalább az első számjegy jelentésével tisztában vagy. Ez az irányadó információ az állattartási technológia tekintetében. Át is adjuk a szót Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnöknek, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjének, aki részletesen ismertette, hogy mi az, amit a kínálatban elérhető négy típusról feltétlenül tudni érdemes:

  • 0-s kód – bio tartásból származó tojás: a tyúkok, melyektől származik, csak bio takarmányt kapnak, illetve szabadon sétálhatnak a kinti bekerített rész és a fedett területek között.

  • 1-es kód – szabad tartásból származó tojás: a tartás megegyezik az előző kategóriával, vagyis szabadban és fedett részen is lehetnek az állatok, csak épp a takarmányuk nem bio.

  • 2-es kód – mélyalmos, istállós tartás: a tyúkok ebben az esetben egész életüket egy fedett istállóban töltik összezárva, ezért gyakoriak lehetnek a „harcok” közöttük.

  • 3-as kód – ketreces tartás: az állatok gyakorlatilag egész életüket ketrecbe zárva töltik, ahol igen kevés hely jut nekik. Manapság a feljavított ketreces vagy kiscsoportos tartás engedélyezett, de gyakorlatilag így sincs sokkal több helyük a szárnyasoknak.

Ha a kód további része sem hagy nyugodni, tekintsd át a NÉBIH ábráját, ami minden egyes karakter mibenlétéről tájékoztat. 

Tojasjeloles.png
NÉBIH

Van egyébként egy ötödik, nem hivatalos kategória is, amely talán úgy írható körül a legegyszerűbben, hogy a kedves néni tojása a piacról. Ezeken nincs is kód, mivel a kisebb termelők jelölés nélkül árusíthatnak a helyi piacokon.

Melyik a jobb?

Amennyiben az állatok érdekeit nézzük, természetesen a bio és a szabadtartású, mondja Traszkovics Zsolt. Fogyasztói oldalról viszont már összetettebb a kérdés.

„A tojás árában természetesen vastagon benne van a tartási mód, és a minőségét számos tényező befolyásolhatja. Ilyen például az állatok közérzete is. Azt, hogy érzékszervileg van-e különbség a különböző tartásokban nevelt tojások között, mindenki döntse el maga.”

DSC2398
Kaszás Tamás / Dívány

A szakértő szerint a megfelelően tárolt és feldolgozott tojás semmiféle kockázatot nem rejt. Már csak azért sem, mert a kereskedelemben kapható darabokat többnyire ózonnal fertőtlenítik.

„Amennyiben otthon biztosra akarunk menni, esetleg nyersen fogyasztanánk a tojást, a magam részéről nem a mosást, sokkal inkább a héj fertőtlenítését javasolnám. A mosással ugyanis könnyen szétfröcskölhetjük a konyhában az esetleges kórokozókat, és így keresztfertőzés léphet fel. A fertőtlenítéséhez használhatunk például 2 százalékos hipót is: néhány percre áztassuk bele a tojásokat, majd friss folyó vízzel alaposan öblítsük le őket. Ennyi idő alatt a vegyszer nem tud bejutni a belsejébe, de az eljárás roncsolja a természetes védőréteget, így azonnal el kell fogyasztani a tojás, mert az alkalmatlanná válik a tárolásra.”

DSC2451
Kaszás Tamás / Dívány

Traszkovics Zsolt hozzátette, csakúgy mint más élelmiszereknél, itt is igaz a valamit valamiért elve. A szabadtartású, megfelelő takarmánnyal ellátott tyúkok szép nagy sárgájú tojást tojnak, ezeknek azonban az árát is megkérik. Vigasztaljon a tudat, hogy az állatok legalább a természeteshez leginkább közelítő körülmények között tengetik életüket. 

A mélyalmos és ketreces tartásból származó tojások árban ugyan kedvezőbbek szoktak lenni, ám minőségben valószínűleg nem tudják ugyanazt adni, mint a szabadtartásúak.

Mit árulnak a boltok? 

Bevásárlókörutam során azt tapasztaltam, hogy a ketreces, mélyalmos tojásokból viszonylag széles a kínálat, és sok helyen biót is árulnak, de ez a szabadtartású típusról már nem mondható el. A Lőrinci piacon például hiába kérdeztem végig az árusokat, mindenhol azt a választ kaptam, ne kergessek hiú ábrándokat. Ennek ellenére nem adtam fel, és addig kutakodtam az interneten, míg végül rábukkantam egy termelőre, illetve egy budapesti boltra, ahol a tojásait árulják.

DSC2430
Kaszás Tamás / Dívány

Így teszteltünk

Próbánk során a négy tojásfajtát főzve kóstoltattuk meg tesztelőinkkel, akik a szokott módon, szubjektív szempontjaik alapján 1-től 5-pontig értékelték a termékeket – természetesen úgy, hogy a vakteszt jellegéből fakadóan nem tudták, melyik micsoda –, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg. 

A végkifejletről elöljáróban annyi, hogy minket lepett meg a legjobban, hogy a tojások pontszámai között mindössze 0,8 pontos eltérés rajzolódott ki. Ez leginkább abból fakadt, hogy tesztelőink főleg csak külső jegyeikben, állagukban fedeztek fel hangsúlyosabb különbségeket, ízükben ellenben kevésbé. 

DSC2460
Kaszás Tamás / Dívány

Mivel az egyes állattartási technológiához tartozó tojások szabványos módon „készülnek”, a márkákat, termelőket most nem is vettük figyelembe. Merítésünk tagjai jellemzően L-es méretűek voltak, kivéve a szabadtartású variáns, amiről csak sejteni lehet, hogy nagyjából ekkora, míg a bio dobozán az „M-L” felirat virított. 

3. helyezett: Szabadtartású tojás (1-es kód) – 2,8 pont (80 forint/darab)

Hát igen, erre nem számítottunk. Kóstolóink a meglehetősen borsos, 80 forintos darabárú szabadtartású tojást az utolsó helyre hozták ki. Kettőjüknek mondjuk kifejezetten ízlett, ők sejtették, hogy "tanyasi" lehet, de a többiek, akik eddig ketreces bolti tojásokon tengődtek, nehezen tudtak megbarátkozni halványabb citromsárga belsejével és számukra enyhébbnek érződő ízével. Rossznak azért semmiképp se neveznénk, inkább csak kissé szokatlan. 

DSC2394
Kaszás Tamás / Dívány
  • Halvány, savanykás, enyhén sós, ami furcsa, mert elvileg nincs megsózva. 
  • Őrületesen citromsárga (tanyasi tojás lehet?). Finom, a sárgája masszív, jó állagú és óriási. 
  • A leghalványabb.
  • Citromsárga a sárgája, míg a többinek élénk. Nem is tudom, hogy ilyen világos sárgájával találkoztam-e. Úgy néz ki, mint a Margaréta, már csak a zöld fű hiányzik alá. Szagra és ízre is lágyabb. 
  • Sápadtka, nincs különösebb íze. 

2. helyezett: Ketreces tojás (3-as kód) – 3 pont (49 forint/darab)

Igen, jól látod. A legolcsóbb, 49 forintos tojás beelőzte a közel kétszer annyira kerülő szabadtartásút. Az ok vélhetően a megszokásban keresendő. Ahogy fentebb is utaltam rá, tesztelőink nagyrészt ezt a típust fogyasztották korábban is. Ez persze nem jelenti azt, hogy bármi kiemelkedő lenne benne. A sárgája pofásan nézett ki, ám ízre teljesen átlagosnak bizonyult csapatunknak. 

DSC2391
Kaszás Tamás / Dívány
  • Krémes a sárgája, jól néz ki, örülnék ilyennek a húsvéti asztalon. Ízre is rendben van. 
  • Nagyon frankó, viszont óriási a sárgája. Kár volt megszagolni, nagyon büdös. 
  • A színe alapján bolti tojásnak nézem. Ízre jó, de kellemetlen az illata. 
  • A sárgája halovány. Olyasmi, amit otthon is látok. A fehérjének az a tipikus íze van, amit kevésbé szeretek (csak sóval vagy piros arannyal bírom megenni).
  • Átlagos színek. A tojás, ami már biztosan megfordult mindenki hűtőjében. De büdi, és ez nem jó.

1. helyezett: Mélyalmos tojás (2-es kód) – 3,6 pont (52 forint/darab)

A ketrecesnél csupán 3 forinttal drágább mélyalmos tojás holtversenyben szerezte meg az első helyet. Kóstolóink számára már első ránézésre is egészen kecsegtetőnek tűnt, és a többség visszafogottabb, nem túl agresszív tojásízét is rendben lévőnek találták. Kritikakánt csupán az merült fel, hogy egy-egy tesztelőnk megjegyezte: kicsit büdös és mintha a mellékíze dominálna.

DSC2393
Kaszás Tamás / Dívány
  • Ránézésére furcsa a sárgájának az állaga, ízre rendben van. Kifejezetten finom a sárgája, olyan íze van, mint a lágytojásnak.
  • Kicsit büdös, de az íze nem vészes. 
  • Teljesen normális házitojásnak tűnik. Szép! 
  • Ennek a legsötétebb a sárgája, szagtalan és majdnem íztelen is. Fura, nem annyira a jellegzetes tojásíz, hanem valami mellékíz dominál. Sóval ehető. 
  • Rósérózsaszín tojásbelső, nincs szaga, ami jó pont. Az íze is rendben van. 

1. helyezett: Bio tojás (0–s kód) – 3,6 pont (85 forint/darab)

Ha máshol nem is, a nyertesnél már érvényesült a papírforma. Bebizonyosodott, hogy a legjobb tojást a reformkoszton tartott, a szabad ég látványát is ismerő tyúk tojja. Értelemszerűen az ára is ennek a legmagasabb: egy darab 85 forintba kerül. Cserében viszont nemcsak nyugodtan aludhatsz, tudván, hogy érintőlegesen sem járultál hozzá a szárnyasok sanyarú sorsához, hanem egyúttal minőségi tojásból is falatozhatsz. Ami tesztelőink tapasztalatait illeti, ők leginkább narancssárga belsejébe szerettek bele, ami hármuknál kívül-belül is telitalálatnak bizonyult.

DSC2396
Kaszás Tamás / Dívány
  • Kicsit kesernyés, csúnya, nem is nagyon ízlik. Nem vészes azért, de nem a kedvencem. 
  • Legalább nem büdös! Kicsit száraz a sárgája. Ennek van a legszebb színe. Szép narancssárga. 
  • Ennek a legszebb a sárgája. Ez a legjobb színre, ízre. Ezt gondolom a legjobbnak. 5
  • A sárgája a legélénkebb, átmenet a világos és a sötét között, ez vonzza leginkább a tekintetet. A sárgája itt viszont kevésbé ízlik, mint a fehérje.
  • Okkersárga. Enyhén sós ízű, én megvenném. 

Mire figyeljek a vásárlásnál?

A NÉBIH szerint arra, hogy csakis olyan tojást vegyél, ami tiszta, friss, ép és nincs lejárva a szavatossága (a felhasználhatóságot az üzletekben tálcán kínált tojásoknál is kötelező feltüntetni). Ha csak közel van a dátum, akkor nem feltétlenül kell elvetned, csak gondold át, hogy mikor, mire szeretnéd felhasználni. 

És a festésnél?

A kiszemelt tojások ne legyenek repedtek és szennyezettek, mert úgy nem alkalmasak a célra. Azokat a darabokat, amelyek átmennek a rostán, főzd keményre, majd folyóvíz alá tartva vagy hideg vízbe helyezve hűtsd le.

A művelethez kizárólag hivatalos árusítóhelyről beszerzett tojásfestéket (élelmiszerszínezéket), vagy természetes színezőanyagokat (pl. áfonya, hagymahéj, cékla, ibolya, kurkuma) használj. Ha lejárt a termék szavatossága, vagy sérült a csomagolása, inkább ne is vedd meg

A festett főtt tojás 5 Celsius-fokos vagy alacsonyabb hőmérsékleten akár egy hétig is eltartható. Hűtés nélkül viszont legfeljebb két órán keresztül tárolhatod. Még valami: a tojásfújáskor arról se feledkezz meg, hogy a tojás felületén szemmel nem látható mikroorganizmusok lebzselhetnek, melyek megbetegedést okozhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra