Hat könyv, amit tojhat a nyuszi

Mostanában ezeket olvassuk mi a gyerekeinknek, és bármelyiket jó szívvel ajánljuk húsvéti meglepetésnek. A szórás nagy, 1,5-től 13 éves korig új és klasszikus könyvek is pörögnek a családjainkban, úgyhogy elég nagy a választék. Gyűjtésünknek akkor is hasznát veszed, ha ajándékba keresel gyerekkönyvet.

Ajándékozós ünnepek közeledtével mindig adódik a kérdés, hogy mit vigyünk, ha vendégségbe megyünk, mit hozzon a nagyi, meg az Öcsi bácsi. Mi itt a Dívány szülőség rovatában az egyensúlyra törekszünk, és amennyire csak lehet, igyekszünk visszafogni a felesleges kacatok felhalmozását a háztartásainkban: a századik plüssállatnak nem annyira szoktunk örülni, a gyerekek sem nagyon tudnak vele mit kezdeni, a kütyüzést meg próbáljuk valami értelmes mederbe terelni.

És bár régimódi, de szeretünk olvasni, a gyerekeink meg szeretik hallgatni a meséket. Így adódott, hogy húsvétra is könyveket ajánlunk, akár vendégségbe mentek, akár a saját gyerekeiteknek keresgéltek, mutatunk pár tök jó példát. 

shutterstock 365548268

Andiék sportosat olvasnak 

Finy Petra: Nagy álom

A nagyobbik lányom (12,5 éves) olvasta a közelmúltban, és annyira tetszett neki, hogy rábeszélte a kisebbet (10,5 éves), hogy legyen esti mese is. Versenyúszó gyerekekről szól, akik éppen edzőtáboroznak. Van benne versenysport, amihez az enyémek ugye könnyen tudnak kapcsolódni, izgalom, meg egy kis romantika, de nagyon jó érzékkel, nem túl nyálasan, és tényleg vicces, én is szoktam hangosan röhögni rajta olvasás közben. Nagyon okosan és empatikusan tálalja az emberi viszonyokat, de úgy, hogy valójában észre sem veszed, hogy éppen tálalva vannak. Klassz ifjúsági regény, jó szívvel ajánljuk.

A nagy most éppen a Sonja Kaiblinger: Scary Harry, Csapatban a szellem című könyvet olvassa, ami elmondása szerint szintén jó. Arról szól, hogy a kaszások (sok van belőlük) valami büntetésből kaszások ahelyett, hogy békében meghalhatnának. Szar a fizetés, szar a meló, szóval nem egy jó sztori, de aztán Harry, az egyik, valahogy összebarátkozik egy gyerekkel, meg a félig szellem denevérével, és rájönnek, hogy valaki nagyon gonosz elkezdte összefogdosni a kastélyába a szellemeket, hogy pénzt keressen rajtuk. És onnan valahogy visszalopnak egy szellemet, de emiatt elkezdenek rájuk vadászni. Az egész nagyon izgalmas. Mivel én nem olvastam, csak annyit tudok, amit a vacsi közbeni elmesélésekből leszűrtem.

A következő célpontunk pedig valószínű a Kertész Erzsi-Berg Judit kooperációban íródott Négy madár titka lesz.  

husvet konyvek

Primilliáék klasszikusokban utaznak

Fekete István: Tüskevár, Téli berek

Nálunk a kicsinek (majdnem 9 éves fiú) apa olvas esti mesét, és mindkettejük örömére a régi klasszikusokat gyűrik. A legnagyobb kedvenc most Fekete Istvántól a Tüskevár, meg a Téli berek. Nálunk ez most százszázalékos telitalálat, egyrészt, mert a fiunk egyébként is nagy természetbúvár, imád horgászni, és nagymamánál a Duna-parton van is rá lehetősége bőven, és viszonylag szabadon, másrészt a szófogadás terén ő is kihívásokkal küzd, ezért érdekes egy másik megközelítést is látni, átélni. Mármint, hogy nem azért mondunk valamit, mert az a hobbink, hogy beszéljünk, hanem mert jót akarunk, és ha nem úgy csinálja, az az ő baja lesz. És mi is látjuk, hogy alighanem túl fogja élni a gyerek, ha a maga kárán jön rá dolgokra.

A másik nagy kedvenc Tatay Sándor: Kinizsi Pálja. Ezt én is nagyon szerettem gyerekkoromban, csodálatosan színtiszta karakterek: a jók mindig jók, a rosszak pedig velejükig gazok. Van a könyvben veszedelem, legyőzhetetlen erő, igazságosság, bölcsesség, ármány és hazaszeretet, hősiesség, és van benne szép szerelem is, és persze az elmaradhatatlan vicces karakter. Felnőtt szemmel nézve egyébként tényleg nem túl bonyolult a karakterábrázolás, sem pedig a sztorifűzés, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy valamennyire képbe kerüljön a gyerek Mátyás király koráról, és újabban rendkívüli érdeklődést mutasson különböző vártúrák iránt. Meg is célozzuk gyorsan a nagyvázsonyi Kinizsi-várat, meg is van a program a tavaszi szünetre.

Pálmáéknál a cuki nyuszik mennek

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi-sorozat

Kicsi Mimi egy óvodáskorú nyúl, ami nekünk azért jó, mert van egy óvodáskorú, nyuszirajongó kislányunk, aki ráadásul Mimiéhez igen hasonló élményeken megy keresztül. Kicsi Mimiék nagyobb lakásba költöznek, kistesója születik, elkezdődik az óvoda, elkapja a barátnőjétől a fülgyulladást, aztán mindenféle konfliktusba keveredik a szomszéd mókuskölyökkel (a "nem vagy a barátom, mert leromboltad a homokváramat"-vonalon).

Állítólag onnan lehet tudni, hogy a gyereket megszólítja-e egy-egy mese, hogy hányszor olvastatja el - a Kicsi Mimi-sztorikat nagyjából betéve tudom. Tényleg nagyon életszerűek, Kicsi Mimi anyukája időnként szóról szóra azokat mondja, amiket én is szoktam... Remélem, a húsvéti nyúl meghozza az egyetlen kötetet, ami nincs meg nekünk, és amiben Mimi a testvérféltékenységet fogja feldolgozni, mivel nagy szükségünk van rá.

A cuki és az ovis korosztályt biztosan foglalkoztató történetek mellett nekünk az illusztrációk is nagyon tetszettek: maguk a szereplők is szépek, és a rengeteg aranyos részlet (képek a falon, a szereplők játékai, az ovi berendezése) is jól kiegészíti a könyveket.

huvetkönyv 02

Brigiéknél a cicák lenyomták a dínókat

Berg Judit: Cipelő cicák sorozat

Utoljára akkor hallgatott mesét tátott szájjal az ötéves fiam, amikor a Két kis dínó a városban című könyvvel kitört nálunk a dínókorszak. Most viszont a Cipelő cicák talált be, de nagyon. Biztos az is közrejátszik ebben, hogy a mamánál mindig cicát simogatnak, de a gyöngyös farkú macskák csintalankodásával éppen jól össze tud kacsintani a középsősöm. Még az sem zavarta különösebben, hogy a kétéves öccse kb negyven kérdést tett fel a szereplőkről, alig várta a folytatást.

Berg Judit idén tízéves történeteinek főszereplője három testvér, Lili, Marci és Dorka, mindegyiküknek van egy-egy plüsscicája, Ciró, Pepe és Lőri, akik mindig valami bajba keverednek, a szépen rendbe rakott szobát egy pillanat alatt szétkapják, a megeszik a tejfölt a kiránduláson, és még sorolhatnám. Csak éppen annyira szerethetőek, pláne amiért mindig helyrehozzák a csínyeket, hogy nem lehet rájuk haragudni. 

Persze én annak örülök különösen, hogy mióta a Cipelő cicákat olvastuk, szépen rendet tesznek maguk után, mintha ők is varázsolnának, mint a cicák. Egyébként azon meglepődtem, hogy a kétéves fiamat is érdekli a történet, még akkor is, ha nem érti minden egyes szavát. Persze azért nála még mindig Boribon a sztár.

shutterstock 392944951

Nálatok mit szokott hozni a húsvéti nyuszi? Mondjátok el a Facebook-oldalunkon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra