Húsvéti kalácsok tesztje: mindenki süssön otthon!

Sokaknál elképzelhetetlen a húsvét kalács nélkül. De érdemes a boltból beszerezni?

A gyors szerkesztőségi közvéleménykutatás szerint kétfajta ember létezik: az egyik, akinél elképzelhetetlen a húsvét kalács nélkül, a másik, akinél elképzelhetetlen a húsvét kaláccsal. A kalácsosak pedig további csoportokra oszlanak, van, aki a sósra esküszik, van, aki az édesre, van aki az édeset lekvárral vagy vajjal eszi, van aki szerint különleges íze lesz a sonka és az édes kalács együttállásának is, és vannak, akik szerint ez a különleges íz a borzalmasat jelenti, mert csak sós kaláccsal lehet sonkát enni. Ebben nem szeretnénk mi igazságot tenni, viszont elindítunk egy szavazást, ahol mindenki elmondhatja, hogy mit is gondol. 

Nálad milyen az igazi húsvéti kalács?

Milyen is az igazi húsvéti kalács?

Ahogy ez egy gyors utánajárás során kiderült, erre sincs megfelelő válasz. A Pékszövetség álláspontja szerint a klasszikus húsvéti kalács az a pászkakalács.  Ez a leírás szerint csonka kúp alakú, alsó átmérő­je 20 cm, felső átmérője 28 cm, 12 cm magas, cakkozott szélű formában sült. Bonyolult formázással és díszítéssel készült, domború felületű. mint egy 1,5 kg tömegű ünnepi kalács. Külseje világosbar­na, a felületet sodort tész­taágból kialakított kereszt­tel díszítik, amelynek szá­rain és közepén tésztarózsa van (ezek Krisztus öt sebét jelképezik). A keresztet tésztakoszorú veszi körül (ez pedig Krisztus töviskoszorújára utal). 

A kalács belseje fehér, foszlós szerkezetű, amelyben a mazsola egyenletesen oszlik el. Íze, illata kellemesen aromás, édeskés. A sütőforma méretétől függően a termék tömege lehet 2-1,5 - 1-0,5 kg. Ennek meg­felelően alakul mérete is.

A kalács tésztája finom búzalisztből, lisztre számítva 50 százalék tej, 12,5 százalék porcukor, 7,5 százalék vaj, 5 százalék mazsola, 2,5 százalék élesztő, 1 százalék vaníliás cukor, 1 százalék só, ízlés szerint citromhéj felhasználásával készül. A díszítések kialakításához, valamint a felület megkenéséhez tojás is szükséges.

Néhány forrás szerint a kalács tésztája a 19. századig megegyezett a kenyér tésztájával, csak formájában különbözött. Aztán később került bele tojás, tej és élesztő, sőt néhány helyen töltelék is, vagyis nagyjából minden tájegységnek megvan a maga sajátos változata a húsvéti kalácsra. 

Húsvéti kalács a vallásban

A kalácsszentelés a katolikus hagyományokban különleges szerepet kap. Gyakran a sonkával együtt a kalácsot is megszentelték a vasárnapi szentmisén, utána került az asztalra. Húsvétkor a kalácsnak tökéletesnek kellett lennie. Nem maradhatott nyers a tésztája és nem is éghetett meg, a hibákból szerencsétlenségre következtettek. Ha ezt te is így gondolod, akkor nem szerencsés bolti kalácsokkal próbálkozni. 

A teszt

Alapvetően mindenhol húsvéti kalácsokat kerestünk, de ez egy ingoványos talaj. A Lidlben csak sós kalácsot találtunk, az Aldiban és Tescóban volt sós és édes húsvéti kalács is, a Sparban csak édes, és az sem húsvéti, az Auchanban szintén nem volt kifejezetten húsvéti kalács, úgyhogy egy édeset vettünk, viszont rengeteg bejglit láttunk, hogy ezzel is teljes legyen a képzavar. Külön mezőnyben teszteltük a sós és az édes kalácsokat, a szubjektív vaktesztben 0-5 pontig osztályozták a résztvevők a kalácsokat, aztán átlagoltunk, és ez adta ki a végső eredményt. 

10-kalacs-180322-A40A0600
Szécsi István / Dívány

Sós kalácsok

Az egyöntetű vélemény az volt, hogy ez a csapat siralmas, ugyanis az egy dolog, hogy nem sósak, de semmilyen más ízük sincs. A pontegyezés miatt nem tudjuk elsütni azt a poént, hogy a három versenyző mindegyike dobogós helyet csípett meg, viszont kijelenthetjük, hogy két első helyezett lett. 

2. helyezett: Ceres sós húsvéti kalács - 1,3 pont (Tesco, 399 forint)

"Ez nem is kalács. Olyan, mint egy többnapos kenyér"- mondta egyik tesztelőnk, vagyis ez a kalács még biztos a 19. század előtti eszményben készült, hiszen addig gyakorlatilag ugyanolyan tésztából készült, mint a kenyér, csak más volt a formája. De mások sem voltak túl lelkesek, az egyszerű becsmérlések mellett még olyanok hangzottak el, hogy: 

  • "Mintha beleborult volna egy lavórnyi só az édes kalács tésztájába."
  • "Sok folyadékkal éppen le lehet nyelni."
  • "Olyan, mint amit avas ropiból szárítottak össze."
  • "Valamilyen műíz dominál."
05-kalacs-180322-A40A0575
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, növényi olajok (pálma, repce), élesztő, cukor, sovány tejpor, étkezési só (1%), dextróz, emulgeálószerek (zsírsavak mono.és digliceridjei, zsírsavak mono-és digliceridjeinek mono-és diacetil-borkősav-észterei, nátrium-sztearoil-2-laktilát), aroma, tartósítószer (nátrium-propionát), lisztkezelő szer (aszkorbinsav).

1. helyezett: Lidl sós kalács - 2,1 pont (Lidl, 199 forint)

Sima sós kalács néven fut a Lidlben, és a dolog érdekessége, hogy bár több egységben is próbálkoztunk, egy üzletet kivéve mindenhol csak a hűlt helyét találtuk. A tesztelők közül volt, akinek ízlett, de többen felrótták, hogy nagyon száraz. 

  • "Olyan, mint régen az iskolatejhez kiosztott kifli volt. Nem igazán kalács. "
  • "Az állaga vállalható, de nincs sok íze."
  • "Kemény a széle, a belseje meg nem igazán finom. 
06-kalacs-180322-A40A0576
Szécsi István / Dívány

Összetevők: nincs adat

1. helyezett: Aldi húsvéti sós kalács - 2,1 pont (Aldi, 299 forint)

Holtversenyben az Aldi kalácsa lett a legjobb, ez külön csomagolt, de ugyanúgy a pékáru részlegen kell keresni. Azt többen felrótták neki, hogy túl sós, de azért kapott pozitívabb véleményeket is, meg olyanokat, amikről mindenki döntse el maga, hogy az most pozitív vagy negatív. 

  • "Mintha mackósajttal megkent száraz kenyeret rágnék."
  • "A sósak között ez a legkevésbé rossz, de így sem venném."
  • "Ennek a legkidolgozottabb a tésztája."
07-kalacs-180322-A40A0577
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzaliszt, víz, növényi zsír (pálma), élesztő, kristálycukor, étkezési só (1,6%) tejsavópor, sovány tejpor, emulgeálószerek (E481, E472e, E471), tartósítószerek (E282, E200) zsíros szójaliszt, búzaliszt, porított kovász, lisztkezelőszer (E300), enzimek. 

11-kalacs-180322-A40A0603
Szécsi István / Dívány

Édes kalácsok

Azért ebben a kategóriában már volt olyan, ami magasabb átlagpontot kapott, igaz, az nem a szó szoros értelmében húsvéti kalács, csak mikor rákérdeztünk, hogy az van-e, akkor azt a választ kaptuk, hogy ezt vigyük, persze megehetjük húsvétkor is. De nézzük részletesebben. 

4. helyezett: Ceres Húsvéti Kalács - 1,9 pont (Tesco, 399 forint)

A Ceresnek nem igazán jött be ez a húsvéti téma, sem a sós, sem az édes kalácsuk nem aratott túl nagy sikert. "Ez akár a sósavak között is indulhatott volna" - és ez csak az első vélemény. 

  • "Olyan kibírhatatlanul édes és keserű egyszerre, mintha benyomtam volna egy egész doboz Canderelt!"
  • "Száraz és nincs íze."
  • "Vajas ízűnek szánhatták, de nem sikerült túl jól."
  • "Átlagosan jó ipari kalács. A végén azt hittem, hogy finom, de nem."
  • "Már ránézésre is fűrészpor, de legalább nem csalódok, mikor beleharapok. "
  • "Hogyan lehet ennek szalonna mellékíze?"
  • "A legtömöttebb tészta, picit mellékízt éreztem. Vajon milyen adalékanyag?"
03-kalacs-180322-A40A0572
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzaliszt, ivóvíz, cukor, növényi olajok (pálma, repce), élesztő, sovány tejpor, étkezési só, vitális búzaglutin, dextróz, emulgeálószerek (zsírsavak mono.és digliceridjei, zsírsavak mono-és digliceridjeinek mono-és diacetil-borkősav-észterei, nátrium-sztearoil-2-laktilát), aroma, tartósítószer (szorbinsav), lisztkezelő szer (aszkorbinsav).

3. helyezett: Auchan kalács - 2,6 pont (Auchan, 249 forint)

Az Auchanban találkoztunk egyedül a húsvéti bejgli fogalmával. Nem arról van szó, hogy a karácsonykor rajtuk maradt bejglit árulnák, legalábbis a csomagoláson szereplő dátum szerint teljesen friss diós és mákos bejglit találtunk a kihelyezett nyuszis pulton. Kalácsból viszont hagyományos fonottat vásároltunk. 

  • "Nem rossz, csak egy picit kesernyés az utóíze. De legalább ez jó ürügy arra, hogy NAGYON megpakoljam Nutellával!"
  • "Külsőre szép fényes, de semmi íze nincs. Sőt inkább van, de az valami kellemetlen mellékíz."
  • "Tejpor illatú, vajaroma, foszlós, de száraz."
  • "Kevés anyag van benne, kicst műanyag íze van"
  • "Finom, de túl vajas az utóíze. 
01-kalacs-180322-A40A0570
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzafinomliszt, víz, kristálycukor, sütőmargarin 80% (növényi olajok (pálma, repce változó arányban) és állati eredetű zsír (sertés) változó arányban, víz, emulgeálószerek (E471, E322), só, savanyúság szabályzó anyag: citromsav, tartósítószer: kálium-szorbát, szinezék:annatto, aroma), teljes tojáslé, sütőszer (dextróz, növényi olaj (repcemag, pálma változó arányban), búza glutén, emulgeálószer (E471, zsírsavak mono- és digliceridjei), E482, E472a, laktóz, tejfehérje, vajpor, feltárt búzaliszt, ízesítő (vanília, vaj), térfogatnövelő szer, szárított glükózszirup, színezék, lisztkezelő szer (aszkorbinsav), E920, enzim, só, lisztkezelő szer (búzaliszt, dextróz, babliszt (lóbab eredetű), lisztkezelő szer E300 enzim.

2. helyezett: Aldi húsvéti koszorúkalács - 2,8 pont (Aldi, 399 forint)

Nem klasszikus fonott formával készült az Aldi, ráadásul a boltban láttunk mandulás kivitelt is, ami elég jól nézett ki, de hát azt nehéz lett volna összehasonlítani a mandula nélküli kalácsokkal. Talán egyébként pont a kinézete miatt számított több tesztelő is kuglófízre, pedig hát ez kalács, nem kuglóf. 

  • "Külsőre sokat ígért, mert úgy nézett ki, mint egy kuglóf. De nem olyan."
  • "Kicsit fűrészporízű és nagyon szikkadt. Meg eleve furcsa, hogy nem hajfonat alakú, hanem kerek... Nem enném!"
  • "Ez olyan, mintha egy régi Erika írógépből vágnám a szalagot."
  • "A teszten a legfoszlósabb, de mégsem igazi foszlós kalács. "
  • "Az édes kalácsok közül a legjobb. Kidolgozott, mellékíz nélküli."
  • "Ez talán a legédesebb, csak kicsit száraz"
04-kalacs-180322-A40A0573
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzaliszt, víz, kristálycukor, növényi zsír (pálma), teljes tojáspor, élesztő, étkezési só, tejsavópor, sovány tejpor, aromák, , emulgeálószer (E472e, E481, E471), porított kovász (búzaliszt, víz starterkultúra), tartósítószerek (E282, E200) zsíros szójaliszt, színezék (E160a), lisztkezelőszer (E300), enzimek.

1. helyezett: Spar kalács - 3 pont (Spar, 279 forint)

A Spar saját márkás, csomagolt kalácsa lett a kedvenc a teszten, amit nem kizárólag húsvétkor lehet megvásárolni, vagyis érdemes egy próbát tenni vele akár sima hétköznapi vagy hétvégi reggelihez is. 

  • "Szerencsére nem tolakodóan édes, napokig el tudnám eszegetni reggelente margarinnal, lekvárral, kávéval."
  • "Ez a legjobb. Finom, édes. Tudom, hogy sokan utálják, de én a mazsolát hiányolom belőle."
  • "Van valami mellékíze."
  • "Nem erre gondolok, mikor azt mondom, hogy kalács."
  • "Kicsit jobb az állaga mint a többinek, de az íze semleges. Lehetne benne több cukor."
  • "Az egyik legjobb tészta. Finom, jó az állaga."
02-kalacs-180322-A40A0571
Szécsi István / Dívány

Összetevők: búzafinomliszt, ivóvíz, cukor, margarin (növényi zsírok és olajok (pálma, repce, napraforgó), ivóvíz, étkezési só, emulgeálószer: zsírsavak mono-és digliceridjei, savanyúságot szabályzó anyag: citromsav, szinezék:karotinok), élesztő, sovány tejpor, tojáspor, étkezési só, emulgeálószerek:nátrium-sztearoil-2-laktilát, lecitinek (szója), lisztkezelő szer:aszkorbinsav, vaj aroma, vanília aroma, kalácsfény (sovány tej, víz, napraforgó olaj, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő, savanyúságot szabályzó anyag: nátrium-foszfátok, színezék: karotinok), tartósítószer: kalcium-propionát. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra