A bőrrák 5 szabad szemmel is jól látható tünete

A melanóma a bőrrák legveszélyesebb típusa, mutatjuk, milyen elváltozásokra figyelj oda a testeden.

A leggyakoribb és legkönnyebben észrevehető daganattípus a bőrrák. Ráadásul bőrgyógyászati vizsgálattal időben diagnosztizálva sebészeti kimetszéssel egyszerűen kezelhető. Mégis csak kevesen veszik igazán komolyan a megelőzést és a szűréseket, sokan pedig már csak akkor fordulnak orvoshoz ha kész a baj.

Nemrég arról írtunk, hogy egy apró elváltozás is veszélyes lehet, most pedig megmutatjuk, hogy a skincancer.org szerint mik is pontosan azok az elváltozások, amikkel nagyon sürgősen bőrgyógyászhoz kell fordulni.

De mi is az a melanóma?

Magyarországon évente közel 3000 melanómás beteget diagnosztizálnak, és naponta meghal egy ember az elváltozás miatt, ami a belső szervekben, a tüdőben és a májban is tud áttéteket képezni. A melanóma vagy melanoma malignum bőrdaganatról sokáig azt hitték, hogy egy már meglévő anyajegyből alakul ki, de egy  38 korábbi tanulmány eredményeit összefoglaló kutatás szerint ez csak a megbetegedések 30 százalékára igazak, az esetek többségében pedig egy új, addig érintetlen területen jelennek meg az elváltozások. 

A bőrrák kialakulásának kockázatát nagyban növeli a túlzásba vitt, és nem megfelelő napozás, ráadásul az UV-A és UV-B sugárzás mellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a bőrt károsító napégés hatása is elraktározódik és összeadódik, vagyis minden egyes leégéssel a bőrrák kockázata is nő. 

A melanóma elleni harcban a megelőzés mellett fontos szerepe van az időnek is: minél hamarabb veszik észre és kezelik a rosszindulatú bőrelváltozást, annál hatékonyabb és sikeresebb az orvosi beavatkozás. Ezért jó, ha a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzések mellett te is gyakran végignézed a tested, és ha egy anyajegyed az alábbi tünetek valamelyikét mutatja, akkor azonnal kérsz egy időpontot a bőrgyógyászaton. 

Aszimmetria

A jóindulatú anyajegyek szimmetrikusak, vagyis ha a mértani közepén húznál egy vonalat, akkor az egyik fele a másik tükörképe lenne. Az aszimmetrikus anyajegyek rosszindulatú elváltozást is jelenthetnek. 

Körvonal

A sima, egyenletes körvonalakkal minden rendben van, gyanakodnod akkor kell ha az anyajegyed körvonala hullámos, fodros és szabálytalan. 

Ez az anyajegy se nem szimmetrikus, se nem szabályos.
Ez az anyajegy se nem szimmetrikus, se nem szabályos.Shutterstock

Szín

Azok az anyajegyek, amikkel nincs semmi gond, egyenletes színűek. Lehetnek sötétek vagy világosabbak, de egy anyajegyen belül a színek nem változnak. Ha olyan anyajegyet találsz magadon, ami néhol világosabb, máshol pedig sötétebb, illetve fehéres, pirosas vagy kékes színárnyalatot is látsz benne, akkor azt mindenképpen mutasd meg egy orvosnak. 

Átmérő

Az anyajegyek általában kicsi pöttyök. Ha 6 milliméternél nagyobbat találsz magadon, akkor azt rendszeresen figyeld, mert ezeknél nagyobb az esély, hogy egyszer csak rosszindulatú elváltozás alakuljon ki. 

Változó méret

A jóindulatú bőrelváltozások mérete nem változik. Ezzel szemben ha azt látod, hogy egy anyajegyed hirtelen elkezd nőni, ha bármilyen változás áll be a formájában, színében, vagy olyan tüneteket tapasztalsz mint a viszketés, esetleg vérzés, akkor irány az orvos! 

Megelőzés

Ne feledkezz meg a megelőzésről sem, amiben az egyik legfontosabb, hogy legyél tisztában a veszélyekkel, és rendszeresen védd a bőröd! Nem csak napozás közben

Oszd meg másokkal is!
Mustra