30 évig lakatlanul állt a parasztház, aztán a dédunoka kipofozta

Így lett a húszas években Bernecebarátin épült omladozó parasztházból kellemes, egylégterű nyaraló.

Bernecebaráti a Börzsöny északi részén fekvő Árpád-kori település. Ebből a kis községből származik Bartus Gábor, aki gyerekkorában minden nyarát itt töltötte a nagyszüleinél, így abban a parasztházban is gyakran megfordult, amit 1920-ban építettek a felmenők és ami az elmúlt harminc évben lakatlanul állt a csendes kis falu közepén. Gábor nemrég úgy döntött, hogy helyi mesteremberek segítségével kívül-belül helyrepofozza a már omladozó, öreg épületet. 

“Utoljára a dédnagyszüleim laktak itt, és utána évtizedekig üresen állt a ház. Szerettem volna megőrizni a családi értékeket, ezért is vágtam bele a felújításába, másrészt azért, mert a faluban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az elhagyatott épületek megújuljanak és tiszta, rendezett legyen az összkép. Ebben az udvarban az ‘50-es években még 34 fő élt egymásra utaltságban, békességben, és a lakók minden szükségletéhez a ház végében folyó patak biztosította a vizet. A falu második világháborús történetéről árulkodik az a hatástalanított gránáttest, amire az udvar rendberakása során bukkantam rá, de találtunk régi lőszerhüvelyeket és tárakat is a ház falaiba rejtve, sőt egy 1894-ben gyártott kétfilléressel is gazdagabbak lettünk. Tele van meglepetésekkel ez a ház, így igazi élmény volt dolgozni rajta” - kezdte mesélni Bartus Gábor.

“Semmilyen tapasztalatom nem volt házfelújítás terén, ezért a helyi mesteremberekhez fordultam segítségért. Miután megterveztem, hogy az alaptól a padlásig mi mindenen és hogyan szeretnék változtatni, megvitattuk a megvalósítás egyes lépéseit és belevágtunk a munkálatokba. A cél az volt, hogy egy kompakt, egylégterű nyaralót alakítsunk ki, ami könnyen téliesíthető” - folytatta Gábor.

“Felemelő érzés megmenteni egy százéves házat az enyészettől”

“A legizgalmasabb rész a ház egyik erősen megsüllyedt sarkának stabilizálása és acélpántokkal történő megerősítése volt. A padló döngölt föld volt, amit kiszedtünk, majd egy réteg betont öntöttünk a helyére, erre kátránypapírt olvasztottunk és lépésálló hungarocellt is raktunk bele - ez egy kiváló filléres megoldás a vizesedés és a hideg ellen -, végül még egy réteg vasbeton következett. Az is nagy kihívást jelent egy vályogház felújításában, ha nincs eresz a házon vagy eleve olyan adottságú a terület, hogy vizesedik az alapzat, de kátránypapír és vízzáró zselé használatával meg lehet állítani ezt a folyamatot. A speciális gélből kétszer két litert vettem és a falba injektáltam. Eddig úgy tűnik, bevált a módszer” - árulta el Gábor, akinek az elektromosságot is újra kellett gondolnia, valamint a víz beköttetéséről és a fürdőszoba kialakításáról is gondoskodnia kellett.

Az emésztő úgynevezett két aknás (ülepítős) megoldással lett kialakítva, ami azért praktikus, mert ha szippantani kell, akkor elég csak a kis tartályt üríteni. “A vízóraaknába szereltünk egy, a téli időszak kezdetén a csövekben maradó víz leengedésére szolgáló csapot is, így megelőzhető, hogy szétfagyjon a hálózat. A bojlert minimális üzemmódban állandóan járatom vezérelt áramról, de még idén beszerelek egy termosztátos villanyradiátort, ami a nagy hidegben néha befűt egy kicsit. És persze ott van a cserépkályha, ami évekig a rokonok padlásán porosodott, most viszont nagyon jó szolgálatot tesz.”

A felújítás során Gábor besegített a falak glettelésében, majd a gerendák csiszolásában és lakkozásában is. “Ez a tapasztalat motivált, hogy felújítsam a bútorokat, ami egész jól sikerült, mert többen azt hitték, hogy újonnan vásároltam őket. Felemelő érzés megmenteni egy száz éves házat az enyészettől.”

A parasztház helyrepofozása közel egy évet vett igénybe és az előre kalkulált összeg másfélszeresét költötték rá. Gábor bevallása szerint megérte a fáradozást, hiszen az eredeti tervekből minden megvalósult; barátságos és kényelmes nyaraló lett az elhagyatott, omladozó épületből.

A jó tető megtartja az otthon melegét

Hiába költünk sokat a megfelelő homlokzatszigetelésre, egy korszerű tetőrendszer nélkül a megspórolt összeget – idővel pedig még többet – a rezsire fogjuk költeni. Tetőtérben lakni nyáron inkább szauna, télen pedig vacogás, a rezsiről nem is beszélve! Erre a problémára nyújt megoldást a Bramac 2017-es Construma Nagydíjas Cool Tetőrendszere, ami a hővisszaverő tetőcserepek mellett szakszerű átszellőzéssel és a tetőrendszer további elemeivel bizonyítottan 48 százalékkal is képes csökkenteni egy átlagos ház téli fűtésszámláját. A hideg hónapok elteltével nyáron sem kell félni a tetőtérben, ugyanis ezzel a tetőrendszerrel akár 11 °C-kal csökkenhet egy tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is, ami a klímahasználat 80 százalékát is feleslegessé teheti. Ez pedig jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen nyáron egyaránt.

Mivel a tető az otthon védelmezője is, ezért fontos, hogy szakszerű, tartós és problémáktól mentes legyen egy életen át. A Bramac Magyarországon egyedülállóan saját gyártású rendszerelemekkel látja el a piacot, ezzel garantálva, hogy milliméter pontossággal illeszkedjenek az elemek a cserepeikhez, ami védelmet biztosít a természeti jelenségektől. Meghibásodás során sok rendszerelem javítása a teljes tető visszabontásával járhat, ezért elsőre érdemes tudatosan beépíteni a minőségi gyári kiegészítőket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek