A nővérem szeret szarból várat építeni

Ezt egész biztosan tudom, ugyanis anno láttam az ingatlannak csúfolt törmelékhalmazt, amit a fiújával vásároltak, amolyan fészekrakás céljából. Azóta eltelt pár év, én pedig kifaggattam: megérte? Mit tanult belőle? Belevágna-e még egyszer?

"Sírva elrohanok, ha ilyet mutat nekem egy ingatlanos"

- mondom nővéremnek, aki a felújítás előtti képeken nosztalgiázik. Nekem fotó se kell róla, anélkül is beégett a retinámba, ahogy óriási lelkesedéssel magyaráz, és a romos falakra mutogatva olyanokat mond, hogy "ez aztán a nagy lehetőség!", meg hogy "ebből lesz ám jó kégli!" 

Most, hogy évekkel később előkerültek az előtte-utána fotók, gondoltam megkérdezem "Felújító" Farkas Renátától, hogy ma is olyan jó ötletnek tartja-e a projektet?

Volt bármi tapasztalatod ingatlanfelújítással kapcsolatban?

Nem, közöm nem volt hozzá, már akkor is az értékesítés területén dolgoztam (jelenleg egy távközlési cég kiemelt ügyfelekkel foglalkozó részlegének értékesítési igazgatója – a szerk.), de mindig szerettem a saját kezemmel készített dolgokat, és a közös apánktól is ezt láttam otthon. Világéletében az építőiparban dolgozott, tudja, milyen a simlis munkás, a jó szakember, hogyan kell irányítani munkafolyamatokat, mikre figyeljek, amikor megegyezünk, és a tervezésben is sokat segített a sokrétű tapasztalata.

Nekem egyáltalán nem tűnt jó projektnek. Te belevágnál újra?

Bármikor, persze voltak stresszes helyzetek, de olyan lett a végeredmény, amilyet szerettünk volna. Egyébként is szeretem a kihívásokat, most fejeztem be épp egy szegedi kislakás ráncfelvarrását, de az új budapesti otthonomat is így keresem.

Mennyi idő alatt újítottátok fel a romhalmazt, akarom mondani az ingatlant?

Viszonylag rövid idő alatt, hat hónappal később már benne éltünk az akkori barátommal.

Mi volt a legizgalmasabb része a munkának?

Amikor a bontások után kezdett látszani a végleges belső tér kialakítása.

Nagyságrendileg mennyibe került a felújítás?

Maga az ingatlan 18 millió volt, további 13-15 millió forintba került a felújítás a kertrendezéssel és bútorokkal együtt. Egy 95 négyzetméteres főépületről, és egy 30 négyzetméteres külön apartmanról beszélünk. (a ház Szegeden van, a szerk.)

Miért érte meg egy lerobbant ingatlant megvenni?

Mert kiváló helyen volt, ahol üres telket nem kaptunk volna, és mert egy nagyon intim belső tér kialakítására volt itt lehetőség.

Mi volt a legproblémásabb rész a felújítás során?

Amikor kiderült, hogy a vízszintes szigetelés nem megoldható falvágással, hanem ki kell hozzá szedni egy sor téglát. Ez lassította a munkát és drágította a szigetelés költségét. A másik ilyen helyzet pedig az volt, amikor egy tartófalat váltottunk ki, és csak a bontás során derültek ki ennek a nehézségei.

Nekem aztán még kevesebb közöm van bármiféle felújításhoz, de azt hallottam, hogy jó kivitelezőt általában nehéz találni. Neked ezzel kapcsolatban mik voltak a tapasztalataid?

Nagyon rossz tapasztalatom volt. A generálkivitelezőt munka közben cserélni kellett, mert elszámolási és minőségi problémák voltak vele. Végül néhány nagy veszekedés és abszurd helyzet után az egyik alvállalkozója fejezte be a munkát, az elődjével ellentétben magas minőségben.

Előfordult, hogy azt érezted, nem vesznek komolyan, vagy megpróbálnak átverni csak azért, mert nő vagy?

Nyilván először teljesen zöldfülűnek tartottak, nem vettek komolyan, de igyekeztem szakmailag felkészülni, így amikor azt tapasztalták, hogy nagyon is tudom, miről beszélek, elfogadták az érveimet. Apu egyébként, aki az építőiparban dolgozik, sokat segített a felkészülésben. A tárgyalásban meg egyébként sem kell félteni, értékesítési igazgatóként otthon vagyok az ilyen helyzetekben.

Tudsz tanácsot adni arra vonatkozóan, hogyan kommunikáljunk, tárgyaljunk a kivitelezőkkel?

Készülj fel az adott témából, fontos, hogy ne csak a varázsszavakat halld ki a kivitelező szájából. Tájékozódj, hogy az adott területen milyen áron dolgoznak általában, és figyelj nagyon oda arra, hogy mindig azonos dolgokat hasonlíts össze!

Mi volt a legnagyobb tanulság számodra az egész felújításból?

Hogy egy használt ingatlan felújítása sosem kiszámítható, és nem tudod mi lehet a falakban. És hogy egy generálkivitelező kiválasztása kapcsán sosem lehetsz eléggé körültekintő.

Mi az, amit másként csinálnál?

A generálkivitelezőt kihagytam volna, és inkább több időt szánnék rá, hogy az ismerőseimet alaposan megszondáztassam, tudnak-e jó szakembereket.

Van valami tanácsod, valami olyan, amit jó lett volna, ha te is megkapsz, mielőtt belevágsz?

A végcélodban legyél biztos, és abból ne engedj. És ha valami nem úgy alakul, ahogy te elképzelted, inkább szólj azonnal, mert később az az egy dolog nagyon fogja szúrni a szemed.

..

Köszönjük Renátának, hogy megosztotta velünk és az olvasókkal a személyes tapasztalatait!

A képen Farkas Renáta
A képen Farkas RenátaKóti Réka
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek