5 tipp, hogyan lesz mindennek helye az apró lakásban

Hivatásos lakberendezők és egyszerű lakástulajdonosok is csodás dolgokat tudnak kihozni egészen pici lakásokból, de a magazinok képeiről sokszor hiányoznak a használati tárgyak, amitől a nézőben sokszor merül fel a kérdés, hogy valójában laknak-e ezekben emberek. Amennyiben igen, akkor  ha éppen nincs fotózás, nyakig elmerülnek a sok holmiban? Persze az is lehet, hogy nagyon okosan használták fel a rendelkezésükre álló teret. Átolvasva pár lakberendezési blogot és oldalt, alább összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot és illusztrációt, a saját tapasztalatainkkal megtoldva.

1. Megelőzés

Ha éppen költözés vagy lakásfelújítás előtt állunk, akkor a legegyszerűbb, ha jobban odafigyelünk selejtezéskor, és mindent kidobunk/eladományozunk/továbbadunk, amire nincs szükségünk. Így máris kevesebb tárgynak kell majd helyet találni az új otthonunkban, vagy a felújítás után! A szanálás persze akkor is hasznos dolog, ha nem megyünk sehova, csak éppen elegünk van abból, hogy lépni se tudunk az olyan cuccoktól, amikre egyszermajdbiztosanszükséglesz. Garantáljuk, hogy rengeteg olyan dolog kerül majd elő, amiről nem is gondoltad volna, hogy van otthon! Aki pedig híján van a négyzetmétereknek, annak érdemes a költözés után is rendszeresen kiszórnia a felesleges cuccokat. Jó alkalom erre az éves lomtalanítás is, de ha nem bírod ki addig, és hajlandó vagy pénzt áldozni arra, hogy eltűnjenek ezek a tárgyak, akkor keress egy tárolót vagy bérelhető raktárat a közelben.

shutterstock 251080177

2. Többfunkciós bútorok

Nem kell feltétlenül nagyon komoly, extra dizájnos dolgokra gondolni, akár egy ágyneműtartós ágy, egy tárolós ottomán is megteszi. És mi lenne, ha egy nagy faládát jelölnél ki dohányzóasztalnak? De igazából minden jöhet, aminek van rejtett tárolórésze, és így jelentősen megnövelhető azoknak a helyeknek a száma, ahova el lehet dugni a különböző tárgyakat. De akár beruházhatsz egy polcos íróasztalra is, és nyomon követheted azt is, hogy milyen új ötletekkel állnak elő a hazai és külföldi dizájnerek. Persze helyet lehet spóroloni az olyan berendezési tárgyakkal is, amiket egymásba lehet csúsztatni, vagy össze lehet hajtogatni. 

3. Térelválasztás másként

Funkciónak megfelelően érdemes leválasztani a különböző tereket, és szerencsére ezt nem csak falakkal tehetjük meg. Ha van egy nagyobb szobád, ami mondjuk nappaliként és hálóként is funkcionál, akkor elkülönítheted a két részt egy padlótól plafonig érő könyvespolccal, amit olyan jól meg lehet pakolni, hogy tényleg szinte átláthatatlanná válik. De olvastunk olyan tanácsot is, hogy egy ruhákkal teleaggatott sztender is megfelel a célnak – ez olcsóbb megoldás valóban, de alacsony is, ráadásul nem igazán tudjuk rendezettnek elképzelni a látványt, szóval nem biztos, hogy sokat segít. Az egyik lakberendezési oldalon azt is javasolták, hogy ahol lehet, cseréljük le az ajtókat függönyökre, így nem kell számolni az ajtók kinyitásához szükséges holttérrel. Jó, ha nem szeretnénk, hogy a gyerekek vagy a háziállatok is mindig hozzáférjenek mindenhez, akkor persze ezt az opciót is ki kell lőni.

4. Gondolkozz függőlegesen!

Ha a padlón már nincs hely, akkor maradnak a falak és az ajtók, és akár a szekrény- és kamraajtók is. Tényleg, bátran akassz fel mindent a biciklitől kezdve az edényeken át a legapróbb hülyeségekig! Jó, ehhez sok kiegészítőre lesz szükség, ilyenek az akasztók, kampók, fogasok, felfüggeszthető cipőtárolók (amikbe ugye, nem csak lábbeliket lehet belepakolni), meg ott vannak persze a fürdőszobai rendezők is, vagy akár a szerszámtartó és parafatáblát is be lehet fogni erre a célra. Sok helyen javasolják a létrák használatát is, ennek ugyanis, ha elég szélesek a fokai, akkor sok minden elfér rajta, illetve ezt is tele lehet aggatni.

A hálórészen is érdemes függőleges irányban gondolkozni: egyrészt meg lehet emelni az ágyat, hogy alá lehessen pakolni, de akár olyan magasra is lehet szerelni a fekhelyet, hogy akár egy ülősarok, egy otthoni iroda, sőt akár a konyha is aláférjen. És szerencsés az, akinek galéria van az otthonában!

shutterstock 359561141

5. Sok kicsi sokra megy

A lakás minden apró kis szegletét ki kell használni: ha van egy kis beugród, akkor lehet az az otthoni iroda, a sarkokba is mehetnek polcok, ahogyan akár az ajtók fölé is, csak ugye, ide érdemes olyan dolgokat pakolni, amikért nem kell naponta felnyúlkálni. Bútorokból is érdemes kisebbeket venni, hiszen így több fér el belőlük, és szükségünk lesz irdatlan mennyiségű tárolódobozra, kosárra és hasonló hasznos kiegészítőkre, amiket az ágyak alá, szekrények tetejére is be lehet tolni. A polcoknak is sokkal jobb lesz a kihasználtságuk, ha ahelyett, hogy ízlésesen elhelyeznénk rajtuk pár apróságot, több doboznyi cuccot tudunk tárolni rajtuk.

Egy kis optikai tuning

  •  Arról már biztosan mindenki hallott, hogy a kis lakásokat érdemes világos színekkel kifesteni, mert ettől nem érezzük majd úgy, hogy összenyomnak a falak.
  • Az is jó, ha minél több természetes fény jut be a szobába vagy szobákba. A franciaablakos lakásokat viszont azért nem javasoljuk annyira, mert sok hasznos falfelülettől esünk el. Mondjuk eléjük tolhatjuk a kanapét, hogy nyerjünk egy kis helyet, csak akkor meg nem tudunk gyönyörködni a kilátásban, szóval ez sem az igazi.
  • Ha növelni akarjuk a teret, akkor próbálkozhatunk nagyobb tükrökkel is, vagy éppen üvegtéglákkal, esetleg -ajtókkal.
  • Az is segíthet, ha a padló egységes, nem különülnek el annyira a különböző helyiségek, és érdemes olyan falfestéket választani, amitől nem válik el élesen, és a mennyezet is lehet hasonló színű. És amennyire lehet, maradjunk a monokróm vonalon.
  • A bútorok kiválasztásánál is vigyázni kell: kerüljük a hangsúlyos, egész teret uraló darabokat.
  • A világítást is érdemes úgy kitalálni, hogy ne legyenek nyomasztóak az árnyékok, szóval a padlóra és szemmagasságba is érdemes lámpákat vagy fényfüzéreket helyezni.
Oszd meg másokkal is!
Mustra