Mire figyelj lakásvásárláskor, ha nem akarsz sokat költeni a felújításra?

Ne szeress bele azonnal a lakásba, még ha úgy is tűnik, ez az álomkégli, amit mindig is kerestél. Járd be a környéket, mérd fel szakemberekkel, milyen állapotban van a lakás valójában, és az se mindegy, milyen a fűtés. És akkor az anyagi vonatkozásokba még bele se mentünk... de a cikkben bele fogunk.

Mielőtt lakásvásárlásba bonyolódnánk, célszerű tisztában lenni azzal, mit is akarunk vásárolni. Ennek érdekében Soós Gábor Gáborral a Palace Ingatlan pesti irodájának vezetőjével veséztük ki a legfontosabb bökkenőket, amik felmerülhetnek, amikor kinézünk egy elsőre megfelelőnek tűnő lakást.

Talán evidensnek mondható például, hogy – hacsak nem áll rendelkezésünkre egy komolyabb keret –, ne fussunk bele olyan lakásba, ahol falakat kell kiverni, azaz komolyabban át kell alakítani a teret ahhoz, hogy az élhető legyen. Ugyanígy nem árt, ha gyorsan felmérjük, merre futnak a falakban a vezetékek és/vagy a víz, hiszen egy szerkezetkész lakást sem célszerű újra szétverni, pláne ha a pénztárcánk kímélése fontos szempont.

shutterstock 115953409

Szakértőnk szerint továbbá az egyik legfontosabb dolog az ingatlan kiválasztásakor tisztában lenni a fűtéssel kapcsolatos körülményekkel, mert mindig ezen a ponton a legkönnyebb belefutni a pofonokba. "A fűtés szerelése, átalakítása minden esetben a lehető legdrágább a felmerülő költségek közül" – árulta el. "Panel lakásoknál a leggyakoribb a távfűtés, és egyáltalán nem mindegy, hogy egyedi mérőórás-e, vagy sem, mert egy mérőórával sokat lehet faragni a kiadásokon. Ideális, ha a fűtés házközpontú, mert a kazános épületeknél a ház tartja karban a fűtést, tehát a lakásban már nem kell hozzányúlni, bár ezek költsége ebből kifolyólag magasabb lehet."

Soós Gábor a konvektoros megoldást sem igazán ajánlja amúgy, kiváltképp, mivel az átalakítása is csak kondenzációs kazán kivitelezésével lehetséges, aminek egymillió forint fölött van a költsége. Az egyéb fűtési módszereknél pedig a szigorú (és szintén igen költséges) kéményszabályok kerülnek képbe, szóval maradjunk annyiban, hogy jobb bele se gondolni abba, amibe sajnos muszáj.

FYI lakásvásárlás

"Ha lakást készülünk venni, tanácsos alaposan bejárni a helyszínt, és vinni magunkkal szakembert (mérnököt vagy építészt, sőt akár a kivitelezőt is), és ajánlattétel előtt velük feltérképezni a lakás állapotát. Még időben ki kell deríteni, hogy mit kell átalakítani, de nagyon fontos szem előtt tartani azt is, hogy ennél a végeredmény még akár másfélszer annyiba is kerülhet, mint ami a legmerészebb álmunk volt. Ráadásul hosszabb ideig is tarthatnak a munkálatok, mint azt elsőre becsülni lehetett" – közli a hervasztó információt Soós, és ennek okaként a szakember- és kapacitáshiányt, valamint a magas kivitelezési és bérezési költségeket jelöli meg. "Nagyon drágák az ajánlatok: amíg pár éve az egy négyzetméterre eső teljes körű felújítás összege kijött százezer forintból, addig ma rúghat százötvenezerre is négyzetmétere." 

shutterstock 516642472

Mindezek fényében már nem is lepődünk meg, amikor hozzáteszi, hogy további három (négy) költség még felmerül lakásvásárláskor, amit hajlamosak figyelmen kívül hagyni a jövendőbeli vásárlók. "Van az ügyvédi munkadíj, ami a vásárlót terheli, hiszen mindig a vásárló hozza az ügyvédet. Aztán a vagyonszerzési illetéket sem mindig kalkulálják bele a végösszegbe, pedig az a vételár 4%-a; és persze külön összeget kell szánni a felújítási költségekre is. Ha pedig hitel felvételével jutunk az ingatlanhoz, akkor nem árt tudni, hogy a hitelfelvételnek is van még egy akár százezer forintos egyszeri költsége. Ezeket hívjuk mi extra költségnek, amiket ráadásul már rögtön az elején, egy-két hónapon belül ki kell fizetni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mindig kiderül valamiről, hogy nem is úgy van..."

Szakértőnk számára mindazonáltal megnyugtató, hogy a lakásvásárlók hamar kiismerik és felmérik a piac működését, és nincsenek illúzióik. "Fundamentális problémával nem találkozunk, egy laikus is gyorsan ráláthat a dolgok működésére. De bosszantó apróságok mindig jelentkezni fognak, ezt nem szabad elfelejteni."

Oszd meg másokkal is!
Mustra