Hogyan vészeld át a karácsonyt, ha egyedül vagy?

Nem a világvége, ha idén úgy alakul, hogy egyedül karácsonyozol. Kellemesen, szépen telhet az ünnep akkor is, ha külföldön vagy, vagy valami más ok miatt nem tudsz vagy akarsz a családoddal együtt lenni.

Nem mindig hozza úgy az élet, hogy az ember a szerettei körében, boldog megelégedésben tölti a karácsonyt. Nagyon sokan, lehet, hogy egyre többen vannak azok, akik ilyen vagy olyan okok miatt kénytelenek egyedül karácsonyozni, vagy ha nincsenek is egyedül, fájó hiányát érzik valaki(k)nek, aki nincs velük. A Nagy Könyvben nem így van megírva, nem biztos, hogy különösebben vágyik rá az ember, hogy egyedül töltse a karácsonyi ünnepeket – de ha már így alakult, nem muszáj, hogy teljes csődnek érezd magad, és azt ismételgesd, hogy ez már mindig így lesz.

Attól függően, hogy milyen ember vagy: szereted a társaságot, vagy inkább introvertált vagy, különböző tevékenységek jöhetnek be neked. Lényeg az, hogy gondold át, és érezd meg, hogy mivel tennél jót magadnak karácsonykor, és kövesd a megérzésed. Próbálj a jelenben lenni, azt megélni, amiben éppen vagy, ahelyett, hogy belevesznél a kevéssé derűs gondolataidba.

Mint gyakorlott egyedül-karácsonyozó, tapasztalatból mondhatom, hogy tartalmas, szép, önmagaddal megbékélt élménnyé válhat egy család nélkül töltött karácsony is.

shutterstock 497846542

Találj ki hagyományt magadnak karácsonyra

  • Készíts karácsonyi díszítést

Bár nem tűnik szükségszerűnek, hogy feldíszítsd a lakást, ha egyedül vagy, segíthet kikerülni a hétköznapokból, és felvenni kicsit a hangulatot, ha ugyanúgy állítasz karácsonyfát, vagy feldíszíted a lakást. Ha van/volt a családodnak kedvenc díszítési hagyománya, akkor készítsd el, segít, hogy érzelmileg közelebb kerülj szeretteidhez, ha ápolod a hagyományt akkor is, ha egyedül vagy.

  • Vegyél magadnak ajándékot

Valamire már régóta vágysz, de nem vetted meg? Itt az alkalom. Vegyél magadnak valami olyat, ha teheted, ami nem feltétlenül szükséges, de tudsz neki örülni. Vedd meg néhány nappal előbb, de ne nyisd ki, csak karácsonykor.

  • Egyél ünnepi vacsorát

Ne foszd meg magad attól, amit nagyon szeretsz a karácsonyi étkezésben. Főzd meg, süsd meg magadnak a kedvenceidet. Ha túl sok lesz belőle, akkor egyél, amennyi jólesik, a többivel meg ajándékozd meg a szomszédokat, vagy a kollegáidat, vagy vidd el rászorulóknak.

  • Találj ki magadnak valami karácsonyi szokást

Csinálj valami olyat, amit igazán szeretsz. Egy pszichológus írja, hogy ismer egy családot, akik minden karácsonykor moziba mennek. Először azt hitte, hogy ez egyfajta elkerülése annak, hogy együtt kelljen lenniük, de kiderült, hogy egyáltalán nem így van. Az apa alakította ki ezt a szokást magának, amikor még egyedül élt, és később, hogy lett családja, vitte tovább magával. Ez az ő hagyománya, amit már a családja is a sajátjának tart.

shutterstock 762548434

Érezd jól magad otthon, egyedül

  • Legyél egész nap a kedvenc, legkényelmesebb mackódban

Sokan azt szeretik legjobban a karácsonyban, hogy felmentést kapnak az alól, hogy bármit kelljen csinálniuk. Ezt te is megengedheted magad, akkor különösen, ha egyedül vagy. Relaxálj, pihenj, ne tegyél semmi hasznosat egész nap, ha ehhez van kedved.

  • Olvasd el, amire már régen vágysz

Már egy tucatnyi könyv sorakozik a polcodon, amit szeretnél elolvasni, de nem jut rá idő? Itt az alkalom, hogy elkezd. Senki nem vár tőled semmit, megteheted, hogy akár egész nap olvasol.

  • Karácsonyi film-maraton

Tárazd be magadnak a kedvenc filmjeidet, nem muszáj, hogy karácsonyiak legyenek, talán húszadszorra már sok lenne az Igazából szerelem.

  • Kényeztesd magad

Csinálj valami olyat, ami jólesik, de ritkán engeded meg magadnak. Hosszan ülj egy illatos kád vízben, fesd ki a körmöd, vagy igyál egy pohár bort. Ne érezd magad rosszul attól, hogy egyedül vagy, miközben ezeket a kellemes dolgokat csinálod, te is megérdemled.

shutterstock 337126658

Ha kimozdulnál…

  • Sétálj egy nagyot

Ha szép az idő, netán esik a hó, gyönyörű sétát tehetsz egyedül egy közeli ösvényen. Vagy bemehetsz a belvárosba, tömeg nélkül megnézni a karácsonyi fényeket.

  • Fogadd el a barátaid meghívását magukhoz

Az is működhet, hogy becsatlakozol valaki más családjának a karácsonyába. Ez nem biztos, hogy könnyű választás, tisztázd magadban, hogy vágysz-e rá, vagy csak kényszerből tennéd, hogy ne legyél egyedül. Ha van kedved hozzá, akkor visszatarthat az az érzés, hogy nem akarsz a terhükre lenni. Ez szerény gondolat, de ne nyomaszd magad vele. Ha meghívnak, nem leszel a terhükre, és felesleges emiatt kellemetlenül érezned magad. Az is előfordulhat, hogy amikor már ott vagy, esetleg túl sokká válik az élmény, elszomorodsz, vagy csak telítődsz. Beszéld meg a házigazdával előre, hogy előfordulhat, hogy egyedüllétre lesz szükséged, akkor majd kicsit hátrébb húzódsz, ne vegye sértésnek, és ne akarjon azonnal gondoskodni rólad.

  • Önkénteskedj

Ha szeretsz emberek között lenni, és jólesne, ha segíthetnél másokon, akkor érdemes már karácsony előtt keresned a közelben egy szervezetet, idősek otthonát, hajléktalan szállót, vagy hasonlót, ahol elkél a dolgos kéz. Különösen akkor, ha szomorú vagy az egyedül töltött karácsony miatt, nagyon feldobhatja a kedved az, hogy másokért tettél valamit.

  • Csinálj valami társasági tevékenységet

Kereshetsz a környezetedben olyanokat, akik szintén egyedül töltik a karácsonyt. Velük akár bulizhattok, vagy társasjátékozhattok is. Az is működhet, hogy kinézel valami programot, és feldobod a Facebookon, hogy az ismerőseid közül van-e kedve valakinek csatlakozni. Találhattok olyan éttermet, vagy szórakozóhelyet is, ami nyitva van karácsonykor (bár nem könnyű) és ott is lehet egy különleges karácsonyi buli.

  • Utazz el

Ha tehetd, akkor itthagyhatod az egész karácsonyt a csudába, és elutazhatsz valahova. Ez jó kifogás, ha azért töltenéd egyedül a karácsonyt, mert nem szeretnél a családoddal lenni. Az új élmények pedig neked is felülírhatják a karácsonyi rágódást az élet nehézségein. Ha kevesebb a keret, akkor akár a szomszéd városba is elutazhatsz, turistáskodhatsz egy kicsit.

A lényeg az, hogy ha egyedül vagy karácsonykor, akkor használd fel az alkalmat arra, hogy megadd magadnak azt a szeretetet, amit másoknak adnál, és amit minden nap megérdemelnél magadtól.

További tippek innen, innen és innen

Oszd meg másokkal is!
Mustra