Segítség, kamasszal ünnepelek!

„Amivel a napjainkat töltjük, azzal telik az életünk is".

Ajtócsapkodás, kütyünyomkodás, egyszavas válaszok. Ismerős? Akkor te alighanem tinédzsert nevelsz, ami nem kis kihívás. Megtépázott idegrendszerednek és persze a kamaszagy megértéséhez most olyan könyveket mutatunk, amikkel később elérhető akár a dánok boldogságmintája is.

Hiába nézel rá kutakodó szemekkel, de valahogy sehogy sem bírod benne felfedezni azt a szuperhelyes, és aranyos kislányt vagy kisfiút, aki még pár évvel ezelőtt volt? Akkor te egy kamasszal élsz együtt. Pedig az a tündéri lény még igenis ott van benne, akárhogyan ordibál veled, vagy csapja be pont az orrod előtt a szobája ajtaját. Talán könnyebb felfedezni ezt a mostanában ismeretlen tinédzsert, ha segítségedre van ebben néhány praktikus és humoros könyv. A Jaffa Kiadó válogatása következik.

shutterstock 587404685

Balatoni József: Kamaszharc

Ez a könyv főként fiús anyukáknak segíthet, akik el sem tudják képzelni, milyen érzelmek dúlnak egy serdülő fiúban, és mennyire komoly lelki és agyi energiákat igényel részéről egy olyan egyszerűnek tűnő (marhára nem egyszerű) projekt, mint a szüzesség elvesztése. Emellé társul még az első járás, a barátok, a bulizás és az iskola kérdése, nyilván az arányok némileg az előbbiek felé eltolódva egyáltalán nem elítélhető módon.

A kötet szerzője civilben tanár, aki 10 évestől 20-ig mindenféle korosztályt tanít, és rengeteg tapasztalattal bír a kamaszok életével felmerülő problémák terén. Szövege őszinte és szókimondó, melynek van üzenete az alfa generáció és az x generáció tagjainak egyaránt.

Ha szülő és gyermeke is elolvassa a könyvet, már jóval nagyobb lesz az esélye annak, hogy kevesebb ajtócsapkodás, kütyünyomkodás árnyékolja be az ünnepeket, és a szülők egyszavas mondatoknál hosszabb válaszokat (akár kétszavasakat is) is ki tudjanak csikarni hormonoktól és lázadási vágytól szétfeszülő csemetéjéből.

KAMASZ 01
Jaffa Kiadó

Lisa Darmour: Gubancok

A legtöbb szülő előre szorong lánya tinédzseréveitől: az érzelmi hullámvasúttól, a kiszámíthatatlan viselkedéstől, a hisztiktől és dührohamoktól, na, meg persze az ezer veszélyt rejtő kamaszbuliktól.

Pedig a serdülés nem váratlan természeti csapás: a lányok fejlődése előre megjósolható mintákat követ. Ha megértjük, milyen állomásokon kell végighaladniuk, a rémisztő zűrzavarból rögtön egy sokkal barátságosabb és élhetőbb világba csöppenünk- nemcsak mi, szülők, hanem a gyerekeink is.

Lisa Darmour pszichoterapeuta, számos oktatásról és gyermeki fejlődésről szóló tanulmány szerzője, világszerte aktív tanácsadó és előadó, egyetemi docens és oktató, és a Laurel School’s Center for Research on Girls kutatóintézet igazgatója. És nem mellesleg két lány büszke édesanyja.

Herner Dorka: Gyerekes gondolatok

Herner Dorka pszichológus és coach laza, lélekszabadító stílusban megírt könyve arra tesz kísérletet, hogy legalizálja a szülői „bénázást”, és letépje rólunk a tökéletesség béklyóját. Az öt gyermeket nevelő lelki szakembernek minden korú gyerekkel kapcsolatban van tapasztalata, ezért nem meglepő, ha könyvében sokféle gyerekkorosztály problémáit érinti.

Olyan kérdéseket jár körül, hogy lehet-e hasznos a kiabálás, ártalmas a simogatás, hozhat-e szerethető dolgokat egy betegség, árthatnak-e a jótanácsok? Nem bölcs intelmeket osztogat, inkább együttgondolkodásra hív, amire sokszor van szükségünk megtépázott idegrendszerű szülőként.

kamasz 02
Jaffa Kiadó

Bear Grylls: Életben maradni

Ha mégis úgy éreznénk, hogy a kamaszunkkal való csatában rendre alulmaradunk, és a szülei felé indított csaták veszélyesebbek és váratlanabbak, mint egy medvetámadás, akkor nincs más hátra, mint a nagy túlélőtől, Bear Grlysstől kérni tanácsot. Legújabb életben maradni című könyvében ugyanis olyan ötletek tárházát kapjuk meg, amelyek mindenképpen szükségesek a túléléshez.

Megtudhatjuk, hogyan rakjunk tüzet, ha semmilyen eszközünk nincs hozzá, hogyan tájékozódjunk a csillagok segítségével, hogyan maradjunk életben sivatagban vagy a dzsungelben, vagy hogyan éljünk túl egy földrengést, egy árvizet, hurrikánt, lavinát vagy erdőtüzet.

Bear Grylls praktikus és roppant gyakorlatias tanácsait megfogadva, egy tinédzser cunami erejű dühkitörése, vagy futóhomokszerűen elnyelő rossz kedve, már igazán könnyen kezelhető lesz.

Louisa Thomsen Brits: Hygge

Ha pedig minden kihívást sikeresen túléltünk, amely elé az ünnepek idején a kamaszunk állított minket, akkor nem marad más hátra, mint kiélvezni, hogy egy ilyen szép és nagy gyerekkel ünnepelhetünk. Vagyis egy kicsit hygge-módra, a dánok boldogságmintáját követve állni az egész karácsony-témához.

Megkeresni azokat a meghitt zugokat, színeket, formákat, anyagokat, hangokat és illatokat, amelyek békés és nyugalommal töltenek el minket. És megtanulni ki is élvezni ezeket szeretteink körében. Hogy végre rájöhessünk arra az aprócska, de annál fontosabb hygge-féle bölcsességre: „Amivel a napjainkat töltjük, azzal telik az életünk is.” Annie Dillard.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek