Vendégvárónak, készülődés közbeni, vagy a vendégek távozása utáni idegnyugtatónak is csodálatosak azok a koktélok, amiket a budapesti Good Spirit Bar szakértőitől, Nauner Veronika Lucától és Schök Norberttől tanultunk el. Egy jeges és egy forró receptet is mutatunk, a profik azt is elmondták, hogyan tudod az otthoni eszközeiddel, a saját konyhádban is utánuk csinálni a tökéletes koktélélményt.
Cikkünkhöz terjedelmes galéria is tartozik, melyben lépésről-lépésre végig tudod nézni a teljes folyamatot, kattints érte bármelyik fotóra!
Santa's Surprise – "Mivel mind jók voltunk ebben az évben is..."
Maradt otthon pár felesleges Mikulászacskód, a karácsonyfáról meg le kellett vágni pár ágat hogy elférjen a helyén? Nauner Veronika Luca, a Good Spirit Bar Head Bartenderének receptjéhez pont felhasználhatod mindkettőt! Át is adjuk neki a szót:
Hozzávalók:
40 ml London dry gin
40 ml sűrített tej sima tejjel hígítva*
20 ml cukorszirup**
szerecsendió reszelék
2 csepp narancsvirág víz mézzel keverve***
*sűrített tejes keverék: cukrozott sűrített tejet 1:2 arányban hígítjuk egyszerű 2,5%-os tejjel.
**cukorszirup: A szirup készítéséhez fehér kristálycukrot használtunk. A szirupot fele-fele arányban készítjük el, amely azt jelenti, hogy 250 g cukorhoz 250 ml vizet adunk, és összeforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd töltsük egy szörpös vagy bármilyen zárható üvegbe.
***mézes narancsvirág víz: Ennek elkészítése is csak bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában: egy adag mézhez, dupla annyi narancsvirág vizet adunk. Ilyen illóolajos vizet a Culinarisban, vagy az Ázsia Btnél lehet beszerezni.
Amire szükséged lesz még:
- Shaker: de ha éppen nincsen otthon, akkor egy klasszikus befőttes üveg is teljesen megfelel a feladathoz, hiszen mint azt mind tudjuk, a cél szentesíti az eszközt!
- Mérce: Ez is könnyen helyettesíthető egy egyszerű pálinkás pohárral, amely általában tökéletes 40 ml űrtartalommal rendelkezik.
- Vehetsz előre őrölt szerecsendiót is – a mindig szinte életmentő – sarki kisboltban is, de annak az íze sokkal tompább. Én a frissen reszelt szerecsendiót ajánlom, amelynek szerintem citrusos pikánssága nagyszerűen ellensúlyozza a sűrített tej édességét. Szóval, ha a nehezebb utad választod egy kis kézi reszelőre is szükség lesz még.
- Jég: a benzinkutakon hozzá lehet jutni zúzott jéghez, abban az esetben ha éppen kifogytak volna belőle, a kockajég is megteszi, és otthon – mintegy relaxációs levezetésként –, egy kloffolóval ízlésednek megfelelően zúzhatod.
- Amennyiben inkább a könnyebb végét fognád meg a dolognak az egyszerűség kedvéért egy kézi mixerrel is össze blendelhetsz minden összetevőt – ebben az esetben szükséged lesz a shaker helyett egy turmixgépre.
- Mikulászsák és virgács dekorációnak
- Egész rozmaring szár és/vagy fenyőág
- Szalag
Elkészítés:
Minden összetevőt beletöltünk a fenti mértékegységek szerint az alkalmi shakerünkbe, amely ebben az esetben a befőttes üvegünk. Az üveget feltöltjük zúzott jéggel, rácsavarjuk a tetejét, és alaposan összerázzuk (nagyjából 10-12 másodpercig). Amint kész, egyszerűen megtöltjük vele a piros zsákunk. Mielőtt megkötnénk a zsák száját, a jégbe süllyesztjük a szívószálunkat, néhány rozmaring és fenyőfaág kíséretében az elengedhetetlen virgáccsal. Amint teljesnek ítéljük a kompozíciót, egy kis masnival át is köthetjük a zsákot és már diszkréten szürcsölhetünk is!
Luca extra tippje: Ha a humánenergia-takarékosabb utat választod, akkor csak minden összetevőt bele kell öntened a robotgépbe (a zúzott jeget is) vagy a tálba amelyben majd összekevered őket, és kb. öt másodperc alatt összeturmixolni az egészet. Az eredmény ugyanaz lesz, mint az első változatnál.
Alchemist Punch
A karácsonyi vásárokat a puncs miatt imádod a leginkább? Ha ránk hallgatsz, megtanulod otthon elkészíteni ezt a csodás italt és hagyod a francba a gagyi vásári verziókat. Az alábbiakban Schök Norbert Bar Manager mutatja hogyan készül a tökéletes puncs – és ha valaki, ő biztosan tudja a tutit, hoszen ő a Magyar Bartender Szövettség elnöke. Innentől övé a szó:
Hozzávalók:
40 ml fűszeres barna rum
150 ml szűretlen almalé
1 teáskanál szárított hibiszkuszvirág*
10 ml méz
1 teáskanál borókabogyó
fahéjrudak
csillagánizs
narancshéj**
szegfűszeg
szerecsendió
gyömbér
citrom
A fűszerek közül minden megtalálható egy közértben is. Amely egyedül bonyodalmat okozhat az a hibiszkuszvirág: ehhez legkönnyebben a tea szaküzletekben juthatunk hozzá.
Amire szükséged lesz még:
- Lábas
- Keverőkanál
- Bögre, vagy akár egy kancsó
- A már előző receptúrából ismert pálinkáspohár
- Egy finom szűrő – ez a bárban gyakran használt eszköz gyakorlatilag egy ugyanolyan szűrő, mint leggyakrabban a konyhába a húsleves szűréséhez használunk.
- Zöldséghámozó: Ezzel nem csak a zöldségek héját tudjuk nagyon egyszerűen eltávolítani, de a citrusokét is. Azért célszerűbb ezt használni mint a reszelőt vagy egy konyhai kést, mert így biztosan nem vágjuk meg magunkat, csak az illólajban gazdag részét vágjuk le a héjnak, és szűrni is egyszerűbb, így nem marad zavaros a puncs.
Elkészítés:
A kis poharunkkal kimérünk 40 ml rumot (amely egy teljes “kupicának” felel meg) és azt a lábasba öntjük, majd beletöltjük az almalevet és a fűszereket is. Mindezt addig melegítjük, amíg az első buborékok meg nem jelennek az italban. Ezt követően vagy egy kancsóba szűrjük, vagy akár egyenesen a bögrénkbe!
Egészségetekre!