Így vészeld át a karácsonyt az újszülöttel

Az újszülött jelenlétét szerencsére könnyen kihasználhatja valaki arra is, hogy még a szokásosnál is stresszmentesebb legyen a rokonlátogatás.

A sokszor amúgy is feszült és stresszes karácsonyi összejöveteleket még kellemetlenebbé teheti, ha egy sírdogáló újszülöttel kell útra kelni 25-én, csakhogy ritkán látott, ápolatlan kezű emberek fogdozhassák a szemed fényét. A Kidspot szerint éppen ezért jó ötlet lehet előre felkészülni az önjelölt gyereknevelési tanácsadók és babatapogatók özönére.

Tejhatalom!

Egy újszülött az oldaladon olyan egy kicsit, mintha állandóan nálad lenne az adu ász. Használd ki: ha nincs kedved házhoz menni, különös tekintettel a hangosabb babákkal egy cseppet kellemetlen utazgatásra, jöjjenek csak házhoz a rokonok. Egyszerűen csak tudasd mindenkivel, hogy idén nincs utazgatás. Ehhez hasonlóan a napirendet is átírhatod egy kicsit, hogy testreszabott, baba- és mamabarát programok kapjanak csak helyet a programfüzetben. Nincs kedved ebédelni? Vezesd be a karácsonyi reggelit! Te diktálsz!

Hozz törvényeket

A babatapogatás is lehet problémás. Ki akarná a távolabbi rokonok rántotthústól zsíros kezét a babája kis fején látni? Ha nem szeretnéd, hogy kissé kapatos nagybácsik passzolgassák egymásnak a csemetédet, fektess le néhány alapszabályt. Például hogy „Aki engedély nélkül hozzáér a babához, elveszti egy lábujját.” Ez csak egy példa, lehetsz engedékenyebb is. Ujjpercenként is haladhatsz.

shutterstock 236502406

Etetés

Ha még nehézkes egy kicsit a szoptatás, vagy amúgy is egy kis csendre vágynál, vonulj el. Nézz ki egy távoli, csendes szobát, ahol nem hallani a zajongó, politizáló nagyszülőket és unokatestvéreket. Jó ötlet lehet minderre még ebéd előtt sort keríteni, hogy később te is nyugodtan falatozhass.

A szakértők

Egy baba felbukkanása mindig előcsalogatja azokat az addig rejtőzködő önjelölt szakértőket, akik most okvetlenül meg akarják majd osztani, hogy kell szoptatni vagy büfiztetni, és mikor kell aludnia a babának. A legegyszerűbb és leginkább konfliktusmentes válaszlépés ebben az esetben egy gyors köszönöm, majd egy határozott és huszáros témaváltás. A lényeg, hogy sikerüljön elkerülni a hosszadalmas és céltalan vitákat.

A babát is lefárasztja majd a cirkusz

A rengeteg új szag és hang az újszülöttek számára igazi káosza az új ingereknek. Ez a kakofónia könnyen kifáraszthatja a babákat, nem árt tehát odafigyelni a rekcióikra, és időben elvonulni egy csendes és sötét helyre, ha besokalltak.

Ahogy téged is

A nemrég szült anyák amúgy sem arról híresek, hogy rengeteget alszanak és kipihentek, ha tehát túlságosan is megterhelő az aznapi program, vagy az ajándékvásárlásra már egyszerűen nem jut elég erőd, nyugodtan szervezd ki a feladatok némelyikét. Ha pedig tényleg úgy érzed, hogy elérted a tűrőképességed legszélső határát is, csapd le a babát/adu ászt az asztalra, és fújj visszavonulót!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek