Karácsonyi könyvajánló kisgyerekeseknek és életmódváltóknak

Sokan a gyerekeik kedvéért kezdenek tudatosabban enni, a kézműves gasztrovásárok és termelői piacok is szeretett vadászterülete a kisgyerekeseknek.

Sokan a gyerekeik kedvéért kezdenek tudatosabban enni, a kézműves gasztrovásárok és termelői piacok is szeretett vadászterülete a kisgyerekeseknek. Átérzem a gasztroblogger Bezzegh Évának azt az élményét, hogy a lánya születése utáni monoton feladatok közt a főzésben tudta kiélni az alkotás iránti vágyát, és a gyerekételeinek köszönheti, hogy ő is tudatosabb étrendre váltott. Frissen megjelent könyve a 12 hónap - Saláták egész évre című gyűjtemény, de emellett a 2017-es megjelenésekből összegyűjtöttem még jó néhány receptkönyvet, ami izgalmas, mert például gyerekekről szól, vagy mert a zöldségeknek új oldalát sikerül bemutatnia, vagy mert megtanít házi kenyeret sütni, vagy mert életmódváltóknak hasznos, vagy csak mert szimplán jó érzés egy szakácskönyvet birtokolni tele pavlovi refkexeket edző képekekkel. Szubjektív válogatás következik Dénes Dórától, az Édes Pofa bloggerétől!

Bridget Jones kék levese fiatalító verzióban

Maradva az előételek műfajánál, egy idei, kreatív leveseskönyv Amber Locke Laktató és egészséges levesek című műve. A zöldség és gyümölcs kreációkat, printeket alkotó Amba márka alapítója az Insagramon Rawveganblonde-ként posztol, és most több mint száz ötlettel rukkolt elő receptgyűjteményében a dinnye gazpachól és habzó ananszászlevestől a babpörköltig, A külföldi szakácskönyveknél gyakori, hogy az összetevők itthon nehezen, vagy értelmetlenül drágán szerezhetők be, de inspirálódni jó belőlük.

A Bridget Jones-féle kék levesre is kitalált egy verziót, amelyben fokhagymával, almával ízesített karfiol és avokádó van, illetve kókuszvíz és a színét adó összetevő az antioxidánsturbó spirulina-por. Locke egykor szülei veteményeskertjében szeretett bele a szezonális terményekbe, és a kert közelében maradt azóta is, magát veg artként titulálva. Ez az első receptkönyve, amely magyarul megjelent a Corvina gondozásában és 3990 Ft-ért kapható.

A reggelik és vacsorák megújítására

Jó inspirációt adhat például a reggelik, vacsorák megújítására Natalie Seldon A csodálatos diófélék és magok című könyve jó sok ásványi anyaggal és antioxidánssal. A “comfort baking” rajongója food stylist, és munkáit az Instagramról ismerem, ahonnan tökmaghumuszát készítettem el. A rossz hír csak az, hogy nálunk bitang drágák az általa favorizált magok, például brazildió és társai, de az ötletei közül sokat hazai alapanyagokkal helyettesítve is el lehet készíteni.

edd
Morgans Gareth

Meleg sütőtökös lencsesaláta a Négy évszak receptjeiből

Télen is frissen

Egy magyar kiadvány a szezonalitás táplálkozás jegyében: Bezselics Ildikó Négy évszak receptjei listát is tartalmaz arról, az adott hónapban milyen alapanyag érhető el. A receptek a hagyományos konyhát teljesen hétköznapi alapanyagokkal egészségtudatosan közelítik meg (ez a letisztultság a tavaly karácsonyi ajánlómban bemutatott, előző könyvére ugyanúgy jellemző) és az ételek elkészítése mellett dietetikusi tanácsok is szerepelnek táplálkozási rendellenességekkel élőknek, és információk a fogások tápanyagtartalmáról. A Két cica konyhája gasztrobloggerének 120 fogást tartalmazó könyvét a Lapcom adta ki, az ára 3990 forint.

Ha még több tippre vágysz, kattints ide, és olvasd tovább a cikket az Édes Pofán!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek