Karácsonyi menü öt hozzávalóból: lazac steak

Második rész

Mindig ugyanazt eszitek karácsonykor, és már iszonyúan unod? Az 5 hozzávaló bloggerének van egy jó tippje: csinálj idén lazac steaket diós rizottóval és mézes-kecskesajtos kelbimbóval! Tetszik az ötlet? Ünnepi videósorozatunk második részében Szabó Jucus a lazac steak elkészítésének rejtelmeibe vezet be.

Szabó Jucus, az 5 hozzávaló bloggere egy olyan karácsonyi menüt állított nekünk össze, amit az is meg tud csinálni, akinek nincs se kedve, se ideje napokat a konyhában robotolni az ünnepek előtt, mégis valami finomat tenne az asztalra. 

A menü

Előétel: narancsos, csillagos tökleves

Főétel: lazac steak diós rizottóval és mézes-kecskesajtos kelbimbóval

Desszert: körtés-gyömbéres pite

A leves elkészítését itt tanulhatod meg, most pedig jöjjön a lazac! A pontos receptleírást a videó után találod.

Lazac steak

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (4 személyre):

- 70 dkg bőrös lazac

- 5 dkg vaj

- 3 gerezd fokhagyma

- 1 citrom

- só

Szükséges eszközök:

- vágódeszka

- kés

- serpenyő

- villa, a hal forgatásához

- narancsfacsaró

- reszelő

Elkészítés:

1. A lazacot mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra. Egy késsel a növekedési iránnyal ellentétesen söprögessük le a pikkelyeket a halról. Ezt követően vágjuk négy egyforma szeletre, és a bőrös felüket vágjuk be ferdén 4-5 helyen. Sóval dörzsöld be alaposan.

2. A serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Bőrös felükkel lefelé fektessük bele a halakat, és közepes lángon kezdjük el pirítani. A bőrének szép ropogósra kell sülnie, a hal húsának pedig a közepéig át kell fehérednie, ez a szeletek vastagságától függően 5-10 percet vesz igénybe. 

3. Mikor a bőrös fele elkészült, fordítsuk meg, facsarjuk rá a citrom levét, reszeljük rá a fokhagymát. Majd pirítsuk ezt a felét is addig, amíg a hal oldala ki nem fehéredik. Túl viszont ne süssük, ha kiszárítjuk nem lesz finom.

4. Azonnal, még melegen tálaljuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra