Idén mi húztuk le a karácsonyi vásárokat

Már évek óta kész tényként lehet kezelni, hogy az adventi vásárok többsége semmi másról nem szól, mint a látogatók lehúzásáról. Éppen ezért kipróbáltuk, milyen az, ha nem engedünk a lehúzásnak és sokkal olcsóbban hozzuk ki a karácsonyi vásárt.

Karácsonyi vásárokra nem feltétlenül azért jár az ember, hogy onnan szerezze be az összes rokon karácsonyi ajándékát, hanem azért is, hogy egy kicsit átjárja a karácsonyi hangulat, hogy ha a hétköznapok hajtásában és a bevásárlóközpontos tülekedések közepette nem megy az ünnepekre hangolódás, akkor majd a forraltboros gőzben tülekedés és ordító karácsonyi hegedűfutamok közepette biztos legyen a siker. Azonban évről évre nagyobb lehúzásnak tűnik az egész, ezért felkerekedtünk bebizonyítani, hogy a karácsonyi vásár pár száz méteres körzetéből is ki lehet hozni a teljes értékű vásáros hangulatot. A galériában megnézheted, hogy nekünk ez hogyan sikerült!

Mert mit csinál az ember a vásárban? 

A hangulat az ingyen van, de ezen felül egy átlagos vásározó azért csak megiszik egy teát vagy forralt bort, elvégre órákat kering a hidegben és a tömegben. Eszik egy kis kolbászt, egy kürtőskalácsot, és még akár el is csábul, és beszerez egy kis vásárfiát vagy valamilyen ajándékot ha már ott van, és órák óta hallgatja a Csendes Éj pánsípra átírt változatát, miközben a tér másik oldaláról a Szent Karácsony Eljött dallamai csendülnek fel nagyzenekaros átiratban. Mi pontosan ezeket tettük, csak éppen egy vagyont spóroltunk az egész vásározáson. 

Van, amiért nem kérnek pénzt

Ingyenes maga a vásár, ahogyan ingyenes a hangulat, a karácsonyi muzsika, a hideg, a látvány és a forralt bor illata is. Ingyen lehet fotókat készíteni a Budapest felirat előtt is, meg a Vörösmarytgramnál. Igen, Vörösmartygram, ami egy instagramos fotófal, valószínűleg ezt jósolta meg Vörösmarty a Szózatban annál a résznél, hogy "S az ember millióinak Szemében gyászköny űl" .

1900 forintot spóroltunk csak a teán

Az ünnepi vásásár lehúzásához szükséged lesz néhány dologra otthonról is. Kell például egy termosz, és ha tényleg át szeretnéd venni a hangulatot, akkor bögre is. Mi forró teát vittünk magunkkal, amihez kettő darab teafiltert használtunk, némi cukrot és citromot, vagyis összességében ha 100 forinttal számolunk, akkor már bőven belekalkuláltuk a munkadíjunkat is. Ezzel szemben 700 forintba kerül a bögre a vásárban, és 150 forintért adják a tea decijét, vagyis kettőnknek ez összesen két deci teával számolva pontosan 2000 forint lett volna. 

Rég ettem ilyen jó kolbászt

Jó kolbászt vásárolni bárhol lehet útközben valamelyik hentesnél vagy élelmiszerboltban. Mi 300 forintot költöttünk egy szál igazán kiváló csípős kolbászra, igaz nem sült, de talán jobban is jártunk, mint egy kihűlt, kiszáradt, fáradt zsírban sült 2200 forintos darabbal. A szeletelt kenyeret a Deák tértől néhány lépésnyire található élelmiszerboltból szereztük be, és még maradt otthonra is reggelire.  

Az igazi kézműves desszert

1200 forintnál kezdődnek a hagyományos kürtőskalácsok a vásárban, amibe pedig valamilyen töltelék is kerül, 1800-2000 forint között mozog. Már akinek! Azt persze nem vállaltuk be, hogy házilag készítsünk egyet, de a Vörösmarty térről nagyjából kétperces sétával elérhető Deák téri aluljáróban két kürtőskalácsost is találtunk. Mindkettő kihozza 350 forintból a kalácsokat, töltelék gyanánt pedig a tesztükről maradt csokis mogyorókrémet vittünk magunkkal, és abba mártogattuk. 

Vásárfia ötöd áron

Ha már ott van az ember, könnyen elcsábulhat. Egy szép, aszalt narancsokkal vagy magvakkal teleszórt gyertya, egy kézműves szappan, vagy akár egy drága szőrmekucsma is lehet a nagy vásározgatás eredménye. Persze itt lehet a legtöbbet spórolni az egészen. A szappanok darabja 1200-1500 forintba kerül, mi inkább a 2 percre lévő DM-ben vásároltunk szintén kézműves szappant. A díszcsomagolásban 5 darab volt, és mindössze 890 forintot fizettem érte. Aki pedig szőrmekucsmát szeretne, annak egy tipp lehet a Humana Vintage turkáló az Astoriánál. Míg a vásárban 35 ezer forintért láttunk darabokat, addig a turkálóban hasonlóan szép darabokat 5000 forint körül lehet beszerezni, és rögtön bundát is vehetsz hozzá, és talán még akkor sem költöttél annyit, mint a vásárban, ráadásul ha generációkon keresztül öröklődnének a szőrmék, talán kevesebb cuki kisállat végezné pályafutását sapkaként. 

Összzegezve tehát, egy átlagos karácsonyi vásásrozás közben teával, kolbásszal, töltött kürtőskaláccsal és egy kis vásárfiával nagyjából 6000 forintot hagynánk ott fejenként, és ekkor még csak az olcsóbb vásárfiát vittük haza, csak egy teát ittunk és csalamádét sem kértünk a kolbász mellé. Mindez a vásár meghackelésével kijött 1800 forintból, igaz ekkor már nem is egy, hanem öt vásárfiát vittünk haza, ha már úgy is átjárt minket tetőtöl-talpig a szeretet ünnepe. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra