Mi kerüljön az adventi kalendáriumba?

A készen kaphatóval nincs gond, de izgalom sem jár vele igazán. A kézzel készített már jóval melósabb, időt és ötleteket is kíván. Előbbit nem tudunk adni, de ötletet annál többet. Ráadásul itt az édesség-, valamint a hulladékmentes megoldás is.

Az advent kalendáriumban alapvetően csoki van, minden napra egy falat, és slussz. A célja nem az, hogy ajándékokkal halmozzuk el a gyereket, hanem az, hogy megkönnyítsük a várakozást az ünnepre (amikor is majd ajándékokkal fogjuk elhalmozni a gyereket).

Az első adventi kalendáriumot 1900 körül készítette egy német édesanya Gerhard nevű kisfiának (tökéletesen érdektelen információ, de vannak, akik gyűjtik az ilyesmit). Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, és minden darabja mögé odatűzött egy darab csokoládét, amit a kis Gerhard minden este megehetett. Ez akkora ötletnek bizonyult, hogy felnőttként Gerhard konkrét üzletet alapozott rá. Innen származnak tehát a boltokban is kapható, kész adventi naptárak, melyekben minden ablak mögött egy-egy kis darab csoki található, december elsejétől 24-ig.

shutterstock 536238019

Ugyanakkor, népi megfigyelésem szerint, karácsony táján az anyákból általában előtör az olthatatlan vágy aziránt, hogy otthon készített dolgokkal szerezzen örömet a családjának. Még azokból az anyákból is, akik egyébként semmi ilyesmit nem szoktak művelni egész évben, és még a vasárnapi húslevest is porból készítik. Szóval, mondjuk ki, a bolti adventi kalendárium kicsit snassz, ezért minden rendes anya, időt és energiát nem kímélve, kézzel készíti el.

Természetesen csak ironizálok, tőlem mindenki úgy szerzi be az adventi kalendáriumot, ahogy akarja, sőt, az is belefér, ha egyáltalán nem szerzi be sehogy. Ám, ha valaki mégis úgy dönt, hogy maga készíti, akkor adunk pár hasznos ötletet. Ebben a cikkben nagyon alaposan összeszedtük, amit a témában eddig alkottunk, vagy mások alkottak. Vannak itt számozott poharak, papírzacskók, és tartós, évről évre újra felhasználható verziók is, lehet válogatni.

Idén pedig arra koncentrálunk, hogy mi legyen az adventi naptár beltartalma. Mert az élet egyre bonyolultabb, és nem árt, ha az adventi naptár illeszkedik a család világnézetéhez.

A legegyszerűbb persze az eredeti verzió, amikor a naptár kis tartóit a gyerekek számának megfelelő darab édességgel töltjük meg. Rengetegféle darabonként csomagolt kis falatnyi édességet lehet kapni, ennek a részletezésébe bele se mennénk.

A cukormentes

Vannak viszont, akik nem igazán szeretik, ha a gyerek édességgel kezdi a napot. Mivel 24 mandarin is már majdnem két kilót nyom, amit nem biztos, hogy elbír a kalendárium, érdemes elgondolkodni, hogy mivel lehet kiváltani a falatnyi finomságot.

  • Jó ötlet, ha a gyerek érdeklődésébe, hobbijába vágó apró tárgyakat teszünk a kalendáriumba. Ha horgászik, műlegyet, úszót, ólmot, horgot becsomagolva, ha bogarakat gyűjt, akkor rovartűt (szintén becsomagolva, meg ne bökje vele magát).

  • Ez persze nem valószínű, hogy kitölt 24 napot, úgyhogy jöhetnek a radírok, ceruzák, matricák, hűtőmágnesek.

  • Vannak, akik nagyon trükkösen olyan dolgokat tesznek az adventi kalendáriumba, amikre egyébként is szükségük lenne a gyereknek: ajakbalzsam, körömreszelő, fogkefe, kis kiszerelésű kézkrém, ami elfér a kabátja zsebében.

  • Vagy lehet vásárolni olyan játékot, ami sok apró darabból áll (pl. LEGO), és ezeket a darabokat szét lehet osztani a 24 ablakba. Mondjuk az nem biztos, hogy megkönnyíti a várakozást, hogy egy újabb várakozást adunk a gyereknek, de örülni, azt biztos, hogy fog.

shutterstock 65083390

A hulladékmentes

Egyre több család van, ahol odafigyelnek a létezésük ökológiai lábnyomára is. Persze rá lehet vágni csípőből, hogy közben meg kitolnak a saját gyerekükkel, de hát ez egyáltalán nem biztos, sőt. A hulladékmentes adventi kalendárium ugyanis szellemi, lelki javakkal és élményekkel van tele (amúgy meg nyugodtan ki lehet tenni az asztal közepére egy tál sütit, hogy az édességigény is kielégüljön).

A hulladékmentes adventi naptár alapja praktikusan ruhacsipesszel felakasztott zokni. Két gyereknél elég fejenként hat-hat párat vásárolni, (háromnál négyet-négyet, és így tovább), az 24 darab, pont amennyire szükség van. A végén mind visszaváltozik sima zoknivá, amit elhordanak a gyerekek.

Lehet beléjük tenni:

  • Mesét, történetet kinyomtatva, és 24 részre vágva, amit folytatásokban, összebújva olvasunk el a gyereknek minden reggel. A papír párjára nyomtathatunk színezőt, vagy rajzolhat rá szabadon. Így a végén összeáll egy mesekönyv, a gyerek saját illusztrációjával.

  • Vagy ígéreteket, hogy mit fog aznap együtt csinálni a család. A gyerekek valószínűleg egész nap izgalomban lesznek, hogy mikor kezdjük el végre sütni a mézeskalácsot, vagy hajtogatni a karácsonyfadíszeket (meggyújtani az adventi koszorún a gyertyát, koncertre, korcsolyázni, gyerekelőadásra menni, feltenni az égősort az ablakra, beszerezni a fenyőfát, elkészíteni az ajándék fürdőgolyókat, mintákat fújni az ablakra műhóból, feldíszíteni a nappalit, forró csokit inni a téren, gyertyát önteni, stb. stb). Szóval ez felelősség, nem ér őket átverni, és sztornózni a programot időhiány miatt, de főleg nem büntiből.

  • Fényképet, amit az előző nap cuki/hangulatos eseményéről készítettünk és nyomtattunk ki. Ezt beragaszthatja egy külön erre a célra kinevezett albumba, és fel is díszítheti. Így végül lesz egy szép fotóalbuma a karácsonyi készülődésről.

  • Persze nem rossz ötlet a LEGO sem, mivel én még nem láttam LEGO-t szemétté válni, hanem mindig apáról fiúra szállt.

Nektek vannak jól bevált, vagy kipróbálásra váró, de szupernek látszó ötleteitek? Kommenteljétek oda a Facebookon! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra