Másfél perc alatt megmutatjuk, milyen a tökéletes iskolatáska

Minden nyár végén újra és újra előkerül a téma, hogy milyen az ideális iskolatáska. Pedig mennyivel egyszerűbb megmutatni, mint elmesélni!

Tényleg annyira lényeges, milyen és mekkora egy iskolatáska? Honnan tudhatjuk, jó-e? Mire kell figyelni? Ezekkel a kérdésekkel mentünk el Végh Nikola gyógytornászhoz két gyerekkel és egy rakás, a korábbi években begyűjtött iskolatáskával, és iskolatáskának használt egyéb hátizsákkal.

A gyógytornász szerint tehát a választáskor igazán három szempontra kell figyelni, ezek kritikusak ahhoz, hogy a gyereknek ne fájduljon majd meg a nyaka, válla, csípője a rossz táska+túl nagy súly kombótól. 

A táska hossza: ne lógjon túl a gyerek törzsén

A mai modernebb táskáknál ez már állítható, de a filmen látszik, hogy az - egyébként kifejezetten alacsony - hatodikba menő lányom hátára most pont passzol az a táska, amit első előtt kapott, és alsós korában hordott. Vagyis a legtöbb elsős gyerekre a legtöbb táska nagy, mint például rá a kék-fehér hátizsák a film elején. A megfelelő hossz az, ha felül a vállpánt a váll vonalánál van, alul pedig legfeljebb 5 centivel lóg a táska alja a derék alá.

Gerinctámasz

A táska hátkialakítása támassza meg a gerincet, de legyen olyan a forma, hogy szellőzzön is, hogy ne izzadjon rá kellemetlenül a gyerek hátára.

Két, széles, párnázott vállpánt

A gyerek háta szempontjából a két, vastag pántos táska az ideális, amit megfelelően tudunk állítani. Még sokkal jobb, ha a mellkason és a deréknál is van keresztpánt, amivel a súlyelosztás még egyenletesebbé tehető. 

+1: A maximum a gyerek súlyának 10 százaléka lenne

Egy átlagos iskolába készülő gyerek 20-25 kiló, vagyis a megpakolt iskolatáska 2-2,5 kilós lehetne. A realitás ezzel szemben az, hogy a gyerekek ennek gyakran a dupláját cipelik. A túl nagy súly hatása látható a kisfilmben 0.55-nél, amikor a lányom begörbített vállakkal, előrehajtott fejjel próbálja kompenzálni a vállát húzó súlyt. A szerkesztőségben többfajta - legmodernebb - iskolatáskát csomagoltunk be 4 tanórányi cuccal, és a súly sosem lett 4,7 kilónál kevesebb. 

Ha a gyereknek többet kell cipelnie, mint a saját súlya - vagyis nagyjából mindig - figyeljünk arra, hogy a nehezebb dolgok a törzshöz közel és/vagy a táska aljába kerüljenek! Ezen a problémán segít az is, ha mellkasnál és deréknál van keresztpánt, ami eloszlatja a súlyt. Itt pedig találtok egy szuper ábrát, ami megmutatja, mennyiféle gondot okoz a túl nehéz iskolatáska.

Oszd meg másokkal is!
Mustra