Iskolakezdés: 25 ezer/gyerek. Reális?

Új iskolatáskára 5-15 ezer forint , felszerelésre 10-20 ezer forint, és ha nincs ingyen a tankönyv, arra nagyjából még plusz 10 ezer forint kiadással számolhatunk egy gyerek esetén a tanévkezdéskor. Az idei legnagyobb sztár pedig a minyonos mindenféle.

A tanévkezdés komoly anyagi felkészülést igényel az általános iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családoknak: míg egy új iskolatáskára 5 és 15 ezer forint, addig tanszerekre 10 és 20 ezer forint közötti összeget szánnak a szülők egy gyermek esetében. Mondjuk persze iskolatáskát nem kell minden évben venni. Ti hogy álltok ezzel?

Vesztek idén iskolatáskát?

„Idén a diákok 90 százaléka kap ingyenesen tankönyvet, az ezen kívül eső segédanyagokért viszont 10-15 ezer forint plusz költséggel számolnak a szülők a kutatásunk szerint. Mindent egybevetve az első becsengetésig a családok többségnél a havi kiadások 10-30, minden ötödik esetben pedig a havi büdzsé 30-50 százalékát fordítják az iskolára” – ismertette a valamivel több, mint ezer gyerekes család megkérdezésével kapott kutatási eredményeket Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.

Minden ötödik válaszoló család munkáltatója támogatja anyagilag az iskoláskorú gyermekkel rendelkező dolgozókat.

Nem meglepő: az anyukák vásárolnak

A tanszerek beszerzése idén is leginkább az édesanyák feladata lesz, csak minden negyedik családban száll be az édesapa is az előkészületekbe. A leggyakoribb továbbra is a személyes, bolti vásárlás (67 százalék), ám az apróbb felszereléseket – színes ceruza, radír, hegyező – sokan inkább online rendelik meg, így a bolti és netes vásárlás kombinációját a megkérdezettek 30 százaléka választja. A legforgalmasabb hónap az augusztus, tízből hét család intézi ilyenkor az iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlást, az utolsó pillanatban csak minden tizedik válaszadó kapcsol.

Mennyit költesz a többi cuccra? (Füzetek, technikadoboz, tornacucc, stb?)

Szeretnéd tudni, milyen tolltartóból lesz öt az osztályban?

A beszerzéseknél a racionális szempontok mellett (néha helyett) érzelmiek is szerepet játszanak, magyarul: az első kérdés az, tetszik-e az adott dolog a gyereknek, a többi kérdéssel (jó a minősége? ergonomikusan használható? stb) csak ezután foglalkozunk.

„Az aktuális kedvenc mesehős tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában felbukkan az új tanévben, a legtöbb esetben a füzeteken, írószereken és tornazsákokon kell keresni őket” – árulta el a marketingvezető.

A top 5 mesehős idén:

1. Minyonok

2. Transformers

3. Star Wars

4. Jégvarázs

5. Lovacskák

Vagyis ha az is fontos neked, hogy olyan motyója legyen a gyereknek, amiből nem lesz még négy ugyanolyan az osztályban, akkor lehetőleg ne ezekből válogassatok.

A szülők fele már most elkezd tanulni a gyerekkel

Egészen rémisztő adalékkal is szolgált a kutatás, ugyanis azt állítják, tízből összesen egy gyereknek nem kell az iskolával foglalkoznia az évnyitó előtt, a többiek valamilyen formában már készülnek.

A megkérdezett szülők fele leginkább az előző évi tananyagot ismétlő füzeteket hívja segítségül, minden negyedik család pedig matematikai feladványokat old meg együtt játékos formában.

Nálatok van tanulás az évnyitó előtt? (Kötelező olvasmányt ne számold ide!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek