5 szokatlan filmajánlat feltámadáshoz

Ajánlunk pár olyan művet húsvétra, amelyek talán kevésbé kézenfekvő választások, mint a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Passió, vagy a tévécsatornák ilyenkor szokásos húsvéti választéka, viszont érdemes őket meg- vagy újranézni.

A Húsvét alapjában véve vallási ünnep, sokak számára azonban csak egy hosszú hétvége, amit mindenki azzal tölthet, amivel akar. Például szívből ajánljuk, hogy utazzon el, vagy legalább menjen kirándulni, mert gyönyörű az idő, virágoznak a fák, átélheti a természet feltámadását. De ha nem hallgat ránk és otthon marad, akkor se maradjon ki belőle. Mármint a feltámadásból. Nézzen mondjuk olyan filmeket, amik erről szólnak – anélkül, hogy sokadszorra is végig kellene mennünk szegény Jézus küzdelmes életének és kínhalálának bibliai történetén. 

Eleve nem kell például olyan véresen komolyan venni ezt az egész feltámadás-sztorit. Hiszen tudjuk, hogy a Biblia által megörökített események valójában nem pont úgy történtek, ahogy le vannak írva. Ezen a vonalon elindulva tudjuk ajánlani a Brian életét. Azt nem tudjuk komolyan feltételezni, hogy olvasóink közül senki se látta volna a Monty Python örökbecsűjét, úgyhogy most mindenkinek csak azt ajánljuk: vegye elő és nézze újra, garantáltan jól fog szórakozni. És aztán dudorászni napokig.

Gyereklelkű felnőtteknek és családosoknak érdemes nekifutniuk az egyik leggátlástalanabbul ríkató feltámadás-történetnek: üljenek le és nézzék újra az E.T., a földönkívülit! Bár idén már 25 éve, hogy Spielberg leforgatta, aki annak idején gyerekfejjel látta, a saját gyerekeivel újranézve se igazán fog benne csalódni (ha meg a technikai színvonal miatt aggódna, létezik belőle felújított változat). Bennünket mondjuk nem tud zavarni, ha egy filmben még nincs CGI, szerintünk fontosabb, hogy a barátság, az összefogás és a szeretet ereje valakit képes akár a halálból is visszahozni (na jó, majdnem), és ez nemcsak egy hosszú hétvégére, de egy vallási ünnepre is teljesen megfelelő üzenet. E.T. meg azóta is cuki.

Akik inkább izgalmakra vágynak, azok elővehetik például a jóval sötétebb, szintén nem klasszikus Messiás-, de ettől még feltámadás-sztorit: Brandon Lee emlékezetes utolsó filmjét, a Hollót. Ebben a történet szerint a főszereplő halála után igazságosztóként tér vissza és áll bosszút a gonoszokon, persze mindez akkor volna az igazi, ha ez a forgatás közben egy balesetben maga is elhunyt Brandon Lee-nek is sikerült volna. De ahogy Jézuséra, úgy az ő eljövetelére is csak várunk azóta is.

 A helyszínelős sorozatok és krimik rajongóinak be fog jönni Kevin Reynolds tavalyi filmje, a Feltámadás, ami a címe alapján ugyan ízig-vérig húsvéti filmnek tűnik, mégse teljesen az. A sztori Ponciusz Pilátusz római helytartó jobbkezéről, az istenekben és csodákban nem hívő Clavius római tribunusról szól (főszerepben Joseph Fiennesszal), aki nem várt közigazgatási problémával szembesül: meg kell találnia egy keresztre feszített, majd a sírjából harmadnap rejtélyes körülmények közt eltűnt vallási vezető holttestét. A történet ott kezdődik, ahol más Jézus-filmek befejeződnek: Clavius nyomozásáról szól, melynek végén mást talál, mint amire számított – és amire amúgy a nézők sem igazán számítanak. A kritikák szinte mindig kiemelik, hogy míg a film elrugaszkodik a vallásos értelmezésektől, és próbál realista válaszokat találni egy rejtélyes eseményre, addig a bibliai történet tiszteletben tartásával teszi mindezt, végkifejlete pedig mind hívők, mind nem hívők számára egyaránt elfogadható.

A legvégére pedig egy mozikban nem futott érdekességet ajánlunk: a The Man from Earth, Richard Schenkman 2007-es filmje nem dicsekedhet különösebben impozáns stáblistával, a főszereplő David Lee Smith neve is teljesen ismeretlen, és a magyarításban is az irtó hülyén hangzó Az őslakó címet nyerte, szóval több szempontból is erős hátránnyal indul. Pedig a sztori, ami egy amerikai kisváros egyetemi professzorának szolid kis búcsúbulijával indul, és eleinte nem sok köze van semmilyen vallásos üzenethez, hirtelen vesz meglepő irányt, majd az egész keresztény hitvilágot alapjában megrengető coming out lesz belőle. És ha a sci-fis alapötletet először talán kicsit nehéz is lenyelni, érdemes megpróbálni, mert a film a maga lassú, csendes kamaradráma stílusában nagyon érdekes és nagyon emberi kérdéseket, válaszokat és reakciókat vet fel a közlésre: mi lenne, ha Jézus valójában meg se halt volna?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek