Ezek a magyarok kedvenc helyei a horvát tengerparton

Neked hány volt meg közülük?

Olvasási idő kb. 5 perc

Megkérdeztük, merre nyaral a legszívesebben a magyar a horvát partokon. Ha szeretsz honfitársainkkal találkozni nyaralás közben, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért lesz hasznos az alábbi lista.

A nyaralószezonra készülődve megkérdeztük a horvát idegenforgalmi hivatalt, mik a magyarok kedvenc helyei az országban. Adataik szerint tavaly Crikvenicába érkezett a legtöbb magyar vendég, de népszerű Opatija, Rovinj és Rab sziget is. Mutatjuk a top 10-et, szavazz, neked hány volt meg közülük!

1. Crikvenica

2016-ban 25 286 magyar nyaralt a Kvarner-öbölben található Crikvenicában, amiben nyilván nem elhanyagolható szerepe van annak, hogy nincs túl messze. Budapestről kevesebb mint öt óra autózással itt lehetsz. A másik ok, hogy a városi strand – bár nyáron nagyon zsúfolt – homokos, így nem kérdés, hogy a családok miért szeretnek itt vakációzni. 

shutterstock 308570705

2. Opatija

Tavaly kicsit több mint 19 ezer magyar turista járt Opatijában (magyar nevén Abbáziában). Valószínűleg nem a központi strandja miatt népszerű – mert az betonozott –, vonzerejét a Monarchia idején épült villák, paloták, a dús mediterrán növényzet, az ápolt parkok jelentik. A turisták amúgy nem most szerették meg a környéket: 1884-ben épült meg a vasút, azóta nyüzsgő üdülőhely.

shutterstock 488749303

3. Rovinj

Az Isztriai-félszigeten található Rovinjban tavaly 18 329 magyar nyaralt. Az ódon, olaszos hangulatú óváros szűk utcái a dombtetőre épült templomtól kanyarognak lefelé. Sok galéria, műterem, kávézó és étterem működik a szűk sikátorokban és hangulatos kis terecskéken. Strandjai kavicsosak, sziklásak. A gasztroturisták többek között a híres isztriai szarvasgomba, és az ország első Michelin-csillagos étterme miatt szerethetik.

shutterstock 329464478

4. Vir

A Zadartól 25 kilométerre található Vir szigetén 14 452 magyar nyaralt tavaly. Viszonylag könnyen megközelíthető, ugyanis egy híd köti össze a szárazfölddel. Túl sok látnivaló nincs a szigeten – a neve is árulkodó lehet, ugyanis magyarul legelőt jelent. A szálláskínálat viszont gazdag, ahogyan a tenger élővilága is. 

shutterstock 525507271

5. Zadar

Az egykor a Monarchiához tartozó, földnyelven fekvő Zadarban (magyarul Zára) 13 439 magyar turista fordult meg tavaly. Gyönyörű és nyüzsgő óvárosa, történelmi látnivalói miatt népszerű. Strandjai kavicsosak, viszont a város kikötőjéből rengeteg helyre kirándulhatunk hajóval. Például Dugi otokra, ahol a Sakarun strandon selymes a homok és azúrkék a víz.

shutterstock 343262429

6. Poreč

13 338 magyar választotta tavaly az Isztriai-félszigeten található várost. A városmag máig megőrizte az ősi római városszerkezetet, a főbb utcák az eredeti, a római mérnökök által kimért négyzethálós formában futnak. Az óváros legfontosabb látnivalója a bazilika, melyet az UNESCO 1997-ben a világörökség részévé nyilvánított – írja a Wikipedia. És nem csak a város érdekes, strandolni is jó itt: a környék legszebb partszakaszának tartják a központtól két kilométerre található Plava i Zelena Lagunát.

shutterstock 599001179

7. Lopar

A Rab szigeten található Loparban 13 148 magyar turista vakációzott tavaly. Maga a település nem egy nagy kaland, a hűsítő fenyőerdők és a hosszan elnyúló, sekély, gyorsan felmelegedő vizű, homokos strandok indokolják népszerűségét. Legnépszerűbb strandja a másfél kilométer hosszú Paradicsom-part (Rajska plaža). 

shutterstock 298207010

Hol jártál már? (Többet is megjelölhetsz!)

8. Medulin

Az Isztrián fekvő halászfalut, Medulint is szeretik a magyarok: 13 114-en nyaraltak itt. A központi strand ugyan nem valami jó, viszont a közelben van egy csodás, lassan mélyülő, homokos öböl, a Bijeca. Medulin előnye, hogy több izgalmas városba is át lehet ruccanni innen: közel van Pula, Rovinj és Porec is.

9. Šibenik

12 551 magyar turista nyaralt ebben a középkori, észak-dalmát városban. Keskeny kis sikátorok, történelmi látnivalók és az életteli kikötő szórakoztatják itt a turistákat, amikor épp nem a strandon hevernek. A városi strand, a Banj, kavicsos, viszont lassan mélyül, ezért a családok is szeretik.

10. Rab

Sokan a Kvarner-öböl legszebb szigetének tartják Rabot, melynek fővárosában tavaly 12 404 magyar nyaralt. Híd nem vezet ide, csak komppal lehet megközelíteni – csúcsidőszakban a hosszas várakozás borítékolható. A sziget érdekesen kétarcú: a keleti része teljesen kopár, a nyugati oldal viszont buja. A főváros, a szigettel azonos nevű Rab, nagyon romantikus, szép kikötővel, szűk utcákkal, sziklás stranddal. Kocsival nincs messze innen a szuper homokos strandja miatt már a listán szereplő Lopar. 

shutterstock 512314183
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek