7 trükk, amivel feldobhatod a lakást az ősszel

Párnákkal sosem lövünk mellé, de a minták és a növények is sokat dobnak a hangulaton.

Nemcsak a ruhatárunkat cseréljük le és gondoljuk újra az ősszel, de érdemes a lakást is feldobni egy-két szerethető aprósággal. A hajtás után a népszerű enteriőrblogger, Emily Murray ad pár praktikus tanácsot, hogy mivel tegyük hangulatosabbá otthonunkat a hűvös időszakban!

1. Alakítsd ki egy öltözősarkot!

“Egy új szezon mindig tökéletes lehetőség arra, hogy valami újat csempéssz a lakásba”-  mondja a The Pink House díjnyertes szerzője, aki szerint nem feltétlenül kell költségekbe verni magunkat, és teljes körű lakásfelújításra sincs szükség ahhoz, hogy modernebbnek tűnjön az életterünk.

**‍*NEW BLOG POST ALERT: 'The 7 rules of Home Decor School' - click @pinkhouseliving then click link in bio**‍*The kids have had more than enough of our time and cash over the summer holidays, but now they're back at school it's time to concentrate on the far more important subject of how we decorate our homes * *. In the back-to-school spirit, I have donned my school mistress mortar board **‍*and compiled a list of 7 decor rules to help you on your way to child-free home heaven. This pic of the Edinburgh Pink House, for example, illustrates Rule 1: the necessity of adding black and gold to every room (ain't nobody got time for a room without them). So if everyone is sitting comfortably and clicking the link in bio, then I'll begin...AND NO TALKING AT THE BACK! *: @susielowephoto p.s. Everyone tagged in the pic is featured in the blog post ** #schoolrules #newblogpost #backtoschool

Una publicación compartida por The Pink House (@pinkhouseliving) el

“Sokan nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy külön öltözőszobájuk legyen, de a hálóban vagy a fürdőszobában létrehozhatnak egy olyan sarkot, amit egy jól megválasztott tapétával, képekkel, egyedi székkel, lámpával, vázával, virágokkal, néhány mutatós kozmetikai termékkel és egyéb kiegészítővel elegánssá varázsolhatnak” – mondja a több, mint 33 ezer Instagram követőt számláló Murray, aki szerint a privát szféra kialakítása különösen fontos akkor, ha egy másik féllel kell osztozni egy garzonon. A videóra kattintva megnézheted, hogy mire gondolt pontosan a blogger:

2. Variálj a világításon!

Murray szerint néha a legegyszerűbb dolgok dobnak a legtöbbet egy lakáson. Ilyen például a lámpa, ami azonnal megváltoztathatja a szoba hangulatát attól függően, hogy mennyire erős a fénye. A mennyezeti lámpák azonban sosem világítják be olyan hangulatosan a teret, helyette inkább szerezzünk be egy-két asztali vagy fali lámpát, amik közül most különösen felkapottak a fémmel vagy kerámiával kombinált lámpák, ilyenet a Zara Home-ban is találni átlagosan 22 995 és 37 995 forint között.

3. Ne vidd túlzásba a dekorálást!

Murray azt javasolja, hogy a szezon aktuális trendjeit inkább kis felületen teszteljük le, ne utólag bánjuk meg, hogy geometrikus vagy levélmintával tapétáztuk ki az egész nappalit  Ha mégis bejönne a látványos minta, később még mindig beteríthetjük vele az egész lakást, ha akarjuk. Tehát válasszuk ki például az előszobában a polc mögötti részt,  és amögé tegyünk fel valamilyen mutatós tapétát, a polcra pedig mehet egy-két kisebb váza, idén különösen divatosnak számítanak az ünnepélyes hangulatot kölcsönző arany-fekete színű kiegészítők a lakberendezésben. Geometriai mintás tapéta átlagosan 11.250 forint / tekercs körül mozog a tapetabolt.hu oldalán, a H&M Home-ban pedig 790-8990 forint között mozognak a vázák.

Renovation progress alert! The built-in alcove cupboards and shelving either side of our marble Edwardian fireplace in the sitting room are DONE! Lee from @freeborn_carpentry did a brilliant job (thanks for the recommendation @gold_is_a_neutral **) - hop over to my Stories to see the finished (unpainted) furniture. Once they're painted up and looking even lovelier I'll share them here in the squares so watch this space. And so with those shelves built we needed another task for Lee (the poor man's going to be busy in our house till next summer - a small Pink House Dweller was this morning heard to remark: 'is Lee going to be LIVING with us now?' to which the answer was: 'ideally, yes.') Next stop on the carpentry list in The Pink House London is my study. This picture is not of my study. My study is a bare-boarded dumping ground sorely in need of some built-in storage shelves and cabinets, so I'm on the hunt for home study storage inspo - please tag me in any pics you'd like to share on this subject. Which seems seasonally apt given that the 7yo small Pink House Dweller FINALLY GOES BACK TO BLOODY SCHOOL TOMORROW. *: @idealhomeuk #whyarethesummerholidayssofuckinglong #whytho

Una publicación compartida por The Pink House (@pinkhouseliving) el

4. Azért légy bevállalós

Ahogy a divatvilágban, úgy a lakberendezésben is menőnek számít, ha két egymástól elütő színt vagy mintát kombinálunk egymással. Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy például egy óriás levelekkel vagy virágokkal díszített párna jól mutat egy geometrikus mintával vagy apró pötyökkel ellátott párna vagy takaró mellett a kanapén. Az őszi szezonban például érdemes egymás mellé tenni valami kéket, zöldet vagy mustárságát, garantált lesz a siker - írja a Daily Mail. Az Ikeában például 995 forintba kerül egy zöld vagy sötétkék díszpárna, a levelekkel vagy geometrikai mintákkal díszített huzatért pedig 4990 forintot kérnek.

Menők a levelek.
Menők a levelek.ikea.hu

5. A zöld az új fekete

Murray a legtöbb belsőépítészhez hasonlóan szereti a zöldet, mivel szerinte ezzel az uniszex színnel szinte lehetetlen mellényúlni. Arról nem is beszélve, hogy a színmeghatározó Pantone szerint is a zöld, elsősorban a fű- és lombzöld a 2017-es év színe, és a divatheteket elnézve ez a trend a jövő évet is erősen meghatározza majd. A legjobb az egészben, hogy a zöldet most más zöldekkel is keverheted, egy olajzöld díszpárna mellé például bátran választhatsz egy világosabb vagy élénkebb zöld takarót vagy lámpabúrát, szuper lesz az összhatás. A Zara Home-ban 14 995 forint egy zöld színű, meleg pléd, a H&M-ben pedig 3990 forintot kérnek egy pasztellzöld asztalterítőért.

6. Kis cserepes növények, virágok

“A növények nemcsak a levegőminőség szempontjából játszanak fontos szerepet, de bármelyik helyiséget nyugodtabbá és előkelőbbé varázsolják. Mivel egy én profi vagyok növény kicsinálásban, ezért nem tartom cikinek a kamunövényeket sem, a műorchideák különösen tetszenek, mivel azok még a valóságban sem tűnnek igazinak.” – mondja Murray aki szerint idén ősszel a rózsaszínnel és a réz árnyalatokkal mutatnak igazán jól a zöld növények a lakásban. A Zara Home-ban egyébként van kaktusz gyertya 2995 forintért, de pink vázát is találtunk 14.995 forintért.

7. Párnából sosem elég

“Párnafüggő vagyok” – vallja be Murray, aki szerint ajánlott olyan párnákat beszerezni (lehetőleg minél többet), aminek mindkét oldalán más minta van, mivel ez a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja annak, hogy változtassunk a szoba megjelenésén. Murray azt állítja, hogy a lakberendezők gyakran vetik be az ügyfelek lenyűgözésére a rétegezést, ami első, de második ránézésre is olyan hatást kelt, mintha több százezret szórtak volna el felújításra, holott csak pár jó minőségű plédet, takarót és szőnyeget pakoltak be a térbe.

A párnamániára ráharaptak a lakberendezési osztályt nyitó fast fashion márkák is, a Zara Home-ban 6995 forint a virág - és a Paisley mintás párna, a H&M Home-ban 2990 forint egy pink sifon rózsás, a flitteresért pedig 3990 forintot kell fizetni. Az Ikeában 1490 forint a madaras díszpárnahuzat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek