Kevés utálatosabb dolgot tudok, mint a lakásfestés

Ha egy igazi szobafestő-mázoló látta volna, mit művelünk lakásfestés címén, biztos leesik az álla. De valószínűleg nem a professzionalitásunktól.

Amolyan DIY családom van, a dédnagyapám kezei közül gyönyörű bútorok jöttek ki, anno a szüleim a főállásuk mellett díszpárnákat, konyhai kötényeket és edényfogó kesztyűket készítettek, a nővérem újabb és újabb romhalmazokat vásárol fel, hogy aztán felújítsa őket, a húgom pedig birka türelemmel rak ki egy ötezer darabos Heronymus Bosch festményt ábrázoló kirakót. Mondanám, hogy én meg remek vagyok a bútorfelújításban, és teljesen el tud varázsolni, ha apró gyöngyökből nyakláncokat kreálhatok, de az igazság az, hogy a rajzoláson kívül nem igazán kötnek le az ilyen jellegű elfoglaltságok.

Ezt a családom is tudja – ha vihorászni támad kedvük, általában az ilyen jellegű próbálkozásaimat elevenítik fel – ezért meg is lepődtem, amikor anya a telefon túlvégén arra biztat, fessem csak ki magam a lakásomat, hiszen így egy rakás pénzt spórolhatok. Mivel fehérre szándékoztam festeni a falakat, úgy voltam vele, ezt azért nehezebb lesz elrontani, mint a díszpárna dolgot.

Ha pedig mégis sikerül elbaltázni, akkor is mi történik? Maximum kiderül, hogy még egy dologban tehetséges vagyok.

A falfestéssel kapcsolatban amúgy is rendelkeztem gyakorlati tapasztalattal:

Hat vagy hét éves lehettem ugyanis, amikor a családi házunk nyári kifestésének ideje alatt asszisztenskedtem a szobafestőnknek, akiről úgy gondoltam, hogy a férjem lesz. Szándékaimat elegánsan titkolva egy sámlival követtem minden egyes helyiségbe, és mivel akkoriban épp David Attenborough-nak készültem, ezért az Amatőr természetbúvár című könyvemből tartottam neki előadásokat (amit amúgy Gerald Durell írt), bemutattam a fáskamrában talált egeremnek is – aki sajnos nem sokkal később halálra ette magát – és a Fekete István ihletésű irományaimmal szórakoztattam. A falak szép színűek lettek, én pedig soha többet nem olvastam fel az írásaimat más szobafestőknek.

Bár ez alkalommal nem is lett volna kinek

De ha szexi festőm nem is, akadt öt segítőkész barátom, akik történetesen ráértek aznap, és egy közepesen lelkes elhatározásom, hogy szakmai segítség nélkül kifessem a lakásomat.

Gondoltam, addig kell bevásárolnom, míg pislákol bennem a lelkesedés. Ez viszonylag gyorsan is ment, pedig ha valaki utálja a hangárméretű üzleteket – amikben rendszerint  csak kóválygok, mint gólyafos a levegőben –, az én vagyok. Eredményességemben közrejátszott az is, hogy apámmal mindvégig telefonos kapcsolatban maradtam, és a szerencsefaktor sem volt elhanyagolható tényező, hiszen teljesen véletlenül tévedtem a megfelelő osztályra, ahol aztán meglepő módon mindent felismertem és megtaláltam.

Ennyibe került:

Festék: 4990 Ft

Festőhenger: 2db (nagyobb): 2000 Ft

Ecsetek (csomagban vettem):  700 Ft

Takarófólia (2 csomag)  - nem volt elég: 199 Ft

Ennyibe került volna: 

Festék: 4990 Ft

Munkadíj: 51 000 Ft

 Mivel a lakásom óriási, legalább harminc négyzetméter, ezért nekem azt mondták, hogy a nyolc és fél literes kiszerelésű festékre lesz szkségem. Továbbá a lelkemre kötötték azt is, hogy ne az olcsó, főleg ne a legolcsóbb, úgynevezett "gazdaságos" fajtából válasszak.

"Hm, nem is olyan nehéz"

– gondolta Lina, amikor megemelte a dobozt és úgy tervezte, lazán "hazabékávézik" vele. Ez egy jó ötletnek bizonyult, egészen három perccel későbbig, ami alatt hatszor vágott sípcsonton a festékdoboz, és mire elszvedtem magam a pénztárhoz, erős késztetést éreztem arra, hogy festék nélkül hagyjam el az üzletet.

minõsègi lakàsfestès

l i n a (@lina_e_farkas) által megosztott bejegyzés,

Nyilván taxiból szálltam ki a házunk előtt

Fent a lakásban pedig konstatáltam, legalább sikerült mindent megvásárolnom, így apám jó tanácsára vettem többféle méretű ecsetet, mert állítólag a sarkokat és az egyéb beugró falfelületeket azzal kell festeni, takaró fóliát, teleszkópos hengert, (hogy elérjem a fal felső részét), sima hengert és egy műanyag rácsot, amin a hengert kell majd lehúzni, hogy aztán ne csöpögjön mindenfelé a festék. Apropó festék: olyat vásároltam, ami állítólag "nagyon jól fed" és nem kell a hígításával bajlódni. Utólag azt mondom talán picit mégs kellett volna, mert nekem kicsit túl sűrűnek tűnt, amikor festettem vele, de erről lehet, hogy mást mondana egy szakember...

Mivel a barátaim is nagyon expertek lakásfestésben akadtak egészen egyedi megoldásaink is, mint például nem toltuk az összes bútort a szoba közepébe – mint normáliséknál szokás –, hogy aztán azokat lefedjük és csak utána kezdjünk el festeni, hanem falfelületenként haladtunk, a bútorokat ki-be húzkodtuk, közben arra is rájöttem, hogy egy csomó holmimat – lényegében mindent – a polcokon hagytam.  

De legalább a munkafelosztással nem volt gond, szerencsére mindannyian láttunk egy csomó példát, arra vonatkozóan hogyan is kell ezt csinálni.

Továbbvíve a tradicionális, magyar építőmunkások szokásait, általában az volt nálunk is a felállás, hogy ketten dolgoztunk bent, hárman a social média felületükre dokumentáltak, további két munkás pedig a gangon dohányzott és az erre az alkalomra félrerakott Bacardimat iszogatták.

Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy alig négy óra alatt ki is festettük a lakást, sőt, egy kicsit a padlót is. Ugyan a konyhaasztalom mögötti részt kénytelenek voltunk megadni a káosznak - hiszen oda mentettünk egy rakás holmimat, onnan viszont már nem volt hova áttelepíteni őket – de ezt betudtuk annak, hogy úgyis szabadságon vagyok, így legalább másnap sem fogok unatkozni.

Mindenesetre megcsináltuk, és határozottan állíthato,  hogy a végeredmény csíkos nem - ha színes lenne, lehet mást mondanék-  ellenben ragyogóan szép fehér lett. Azóta a padlóról is felvakartam az oda nem illő absztrakt műveket, és a kimaradt részt is befejeztem, sőt a fürdőre is rámentem. Egyedül.

Vágj bele most extra kamattal! 

Lakásvásárláson töröd a fejed? Esetleg már meglévő otthonodat szeretnéd felújítani, korszerűsíteni? Vagy elérkezett az idő a fészek kibővítésére? Lakásálmaid megvalósításához óriási lökést adhat a Fundamenta Lakásszámla, amellyel most – a Kamatbónusz Akció keretében – egy évig extra kamatot kapsz megtakarításaidra.

Mindig a te igényeidhez igazodik

A Fundamenta Lakásszámla rugalmas megoldást kínál a lakáscélok eléréséhez, a megtakarítást ugyanis saját igényeidhez igazíthatod. Dönthetsz a futamidőről, a havi megtakarítás összegéről, egyvalami azonban állandó: megtakarításaidra akár évi 30% állami támogatást kapsz, évente legfeljebb 72 000 Ft-ot. Így a rugalmas kialakításnak köszönhetően akár már kisebb havi összegekkel is összegyűjtheted a szükséges alapot terveidhez.

Több van benne, mint hinnéd!

Azt tudod, hogy a lakástakarékot mennyi mindenre felhasználhatod? Felújításnál például elszámolhatod a festést és a tapétázást, az ablakcserét és a tetőtér-beépítést, de minden olyan tárgyat és bútort is megvásárolhatsz belőle, ami beépíthető, tehát nem tudod magaddal vinni költözéskor. Így például beépített konyhaszekrényre és háztartási gépekre, kerítésre, redőnyre, nyílászáróra is befektetheted megtakarításodat, ahogy a riasztót és a tetőcserét is az elszámolható tételek között találod.

Ha szeretnél lendületet adni lakásterveid megvalósításához, használd ki a Fundamenta Lakásszámla Kamatbónusz Akcióját, mellyel most egy évig extra kamatot is kapsz megtakarításodra! (X)

Oszd meg másokkal is!
Mustra