Álomkonyhára vágysz? Mutatjuk, mi kell hozzá!

Nem elég, hogy tisztában vagy az aktuális trendekkel, kell némi utánajárás is a sikerhez.

Az elmúlt évek konyhai trendjeit egyértelműen a hatvanas-hetvenes évek stílusa, a skandináv, valamint a minimalista vonal határozták meg, de egyre több helyen felbukkant az ipari hangulat, aminek köszönhetően a betonszürkét kiáltották ki az új fehérnek a mérvadóbb lakberendezési lapokban. Ezúttal annak jártunk utána, hogy milyen egy jó konyha, és mire érdemes figyelni, ha azt szeretnénk, hogy az a lakás központjává váljon. Részletek a hajtás után!

1. Kérd ki egy szakember véleményét

Az Elle Decor szerkesztője szerint az álomkonyha kialakításához függetlenül attól, hogy felújításról vagy bővítésről van szó, kulcsfontosságú a megfelelő tervezés és előkészítés. A csempék és egyéb kiegészítők megvásárlása előtt érdemes kikérni egy alapos formatervezési ismeretekkel rendelkező lakberendező, építész vagy konyhákra specializálódott dizájner véleményét. A szakembereknek általában nagyobb rálátásuk van arra is, hogy mennyiből lehet kivitelezni az általunk kitalált konyhát, így a segítségükkel egy olyan helyiséget hozhatunk létre, amilyet valóban megengedhetünk magunknak.

Nem mindegy, milyen helyiségben indítjuk és zárjuk a napot.
Nem mindegy, milyen helyiségben indítjuk és zárjuk a napot.The Washington Post / Getty Images Hungary

2. Törekedj a személyreszabottságra!

Mivel már rég kikopott a divatból a mintakonyha, ezért inkább úgy tervezd meg azt, hogy az passzoljon az életstílusodhoz. Felkapottak a nappalival összeeresztett nyitott konyhák, aminek köszönhetően a konyhai gépek nagyobb elemeit elrejtik a lakberendezők, de nem ritka a beépített borhűtő és kávéfőző sem a modern konyhákban. A nappalival egybenyitott tér esetében nem árt, ha van kertkapcsolat és nagy ablakok, de a szaklapok szerint egy ilyen helyzetben feltétlenül alakítsunk ki kamrát, konyhaszigetet, illetve fektessünk be tolóajtóba, szagelszívóba és padlófűtésbe is.

Gondosan megválasztott lámpa és szék is megdobja a hangulatot.
Gondosan megválasztott lámpa és szék is megdobja a hangulatot.The Washington Post / Getty Images Hungary

3. Határozd meg a konyhád stílusát!

Nem kell kétségbeesni, ha a család egyik fele a steampunkos réz és bronz kiegészítőket, míg a másik fele inkább az elegánsabb art decós vonalat részesíteni előnyben. A legtöbb ember számára a konyha az otthon legfontosabb helyisége, ezért érdemes időt szánni arra, hogy az olyan legyen, ami a család minden tagjának megfelel.

Meríts inspirációkat a lakberendezési magazinokból, építész- és designoldalakról, konyhai katalógusokból vagy a konyhai témákban erős Pinterestről és Instagramról. A konyhatervezésnél érdemes figyelembe venni az életstílust, például ha kisgyerek van a háznál, akkor inkább az egyszerűen tisztán tartható felületek ajánlottak. És bár az aktuális divatnak megfelelő konyhák jól néznek ki, nem feltétlenül állják ki az idő próbáját, ezért inkább az időtállóságban gondolkodj, de mindenekelőtt állíts be egy költségkeretet, amin belül szabadon mozoghatsz.

4. Szerezd be a szükséges engedélyeket, tanúsítványokat!

Ha belső szerkezeti változtatásokat is tervezel a konyhában, például kiütnéd a konyha és az étkező közötti falat, akkor arra valószínűleg nem kell engedélyt kérni, azonban vannak bizonyos kritériumok, amiknek meg kell felelni, ezért mielőtt belevágsz a melóba feltétlenül kérd ki egy építész véleményét, vagy keresd fel a helyi tervezési osztályt, esetleg keress rá az epitesijog.hu oldalán az átalakításra vonatkozó szabályokra és győzödj meg róla, hogy nincs szükséged semmilyen engedélyre.

5. Találd meg a megfelelő csapatot!

Miután megvan a terv és a megfelelő engedélyek, márcsak szakembert kell castingolni a kivitelezéshez, lehetőség szerint olyat, akire rámered bízni a szerkezeti munkákat és a konyha összerakását. Ehhez valószínűleg építészre, kőművesre, asztalosra, vízvezeték-, illetve villanyszerelőre is szükséged lesz. Ha nem vagy biztos magadban, kérd ki egy dekoratőr véleményét is. Az ajánlatok bekérésénél pedig tartsd szem előtt, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlat a legjobb, válassz az olyan csapatot, akikkel szívesen működsz együtt.

6. Figyelj a részletekre!

Fontos tudni, hogy a munka beindulásával az előre meghatározott költségvetés akár a duplájára is nőhet, ha nem vigyázol. Különösen ügyelj arra, hogy például a hűtő vagy a vízforraló szempontjából jó helyre kerüljenek a foglalatok, aljzatok, ahogy az sem mindegy, hogy milyen lesz a világítás a konyhában. Készülj fel rá lelkileg, hogy a munkálatok akár három vagy annál is több hónapot igénybe vesznek, ez pedig porral, zajjal és más problémákkal jár majd. Ilyenkor gondolj arra, hogy nemsokára az új álomkonyhádban főzhetsz!

GettyImages-683358048
Boston Globe / Getty Images Hungary

7. Jöhet a csinosítás!

Miután a szakik elvonultak a helyszínről és helyükre kerültek az elektromos kábelek, vízcsövek, rajtad a sor, hogy kicsinosítsd a konyhát. Bár hódít az egyszerűség, a praktikusság és a környezettudatosság, attól még bátran beleviheted a saját egyéniségedet is a helyiségbe. Persze a fehér konyha időtlen és könnyű hozzá kiegészítőket választani, attól még bevállalhatsz a konyhabútorral ellentétes falszínt is, különösen megy most a sötétszürke, a halványkék, a halványzöld, a sárga, illetve a fehérített fa is a lakberendezésben.

Nem kell nagy adósságba verni magunkat, pár látványos székkel és egy kis sárgával is csodákat érhetünk el.

Lényeg, hogy számotokra otthonos és kényelmes legyen. Az Instagram tele van jobbnál jobb ötletekkel, a #kitchendesign vagy a #kitcheninspo hashtagre keresve számtalan inspirációt találtok a témában. Ide kattintva pedig megnézhetitek, hogy mennyit változtak a konyhák az elmúlt 100 évben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra