10 találmány, amit olaszoknak köszönhetünk

Nemcsak a gasztronómiában és ruhatervezésben járnak élen az olaszok, de a svédekhez hasonlóan az olyan innovációkban is, amik ma már a mindennapjaink szerves részét képezik. Alább bemutatjuk, hogy mi mindent köszönhetünk az olasz feltalálóknak a farmernadrágoktól a telefonon át a bankrendszerig!

1. Farmernadrág

Különösen a kék farmert szokták beazonosítani az amerikai kultúrával, de az anyag valójában Olaszországból származik. Olyannyira, hogy a farmer eredete a 17.századra vezethető vissza, az Észak-Olaszországi kikötővárosban, Genovában tartozkodó hajósok ugyanis ilyen anyagból készült ruhát viseltek. A Thelocal.it című lap szerint a ‘jeans' szó a Genova francia megfelelőjéből, a Gênes-ből ered.

Genovából ered a strapabíró anyag.
Genovából ered a strapabíró anyag.Joshua Lott / Northfoto

2. Újság

Az újságok eredete vitathatatlanul Velencéhez kötődik. A kormány 1556-ban kezdte el közzétenni kézzel írott, havi hírlapját, amit ‘avvisinek' (értesítő) neveztek el. Ebben a lapban még nem volt keresztrejtvény vagy képregény rovat, szigorúan a gazdagási, politikai és katonai híreket tartották szem előtt a szerkesztők. Nem sokkal ezután, 1664-ben Mantovában megjelent az első olasz napilap is, Gazzetta di Mantova néven.

Már 350 évvel ezelőtt volt újságjuk az olaszoknak.
Már 350 évvel ezelőtt volt újságjuk az olaszoknak.Print Collector / Getty Images Hungary

3. Jacuzzi

Összeállításunk egyik legmeglepőbb pontja a jacuzzi, amit valójában nem kellemes pezsgőfürdőzésre, hanem hidroterápiás fájdalomcsillapításra fejlesztett ki egy olasz bevándorló, Candido Jacuzzi 1949-ben az Egyesült Államokban. A fürdőre azért volt szükség, mert a feltaláló fia, Kenny a nagyízületeket is érintő reumatoid arthritisben szenvedett.

Eredetileg gyógyászati céllal készült a Jacuzzi.
Eredetileg gyógyászati céllal készült a Jacuzzi.Mike Slaughter / Getty Images Hungary

4. Telefon

Bár elsőként Alexander Bell szabadalmaztatta a telefont, de valójában az olasz származású Antonio Meucci fejlesztett ki egy olyan hang-kommunikácós eszközt (teletrofono) 1849-ben Staten Islanden, ami külsejében még nem hasonlított a Bell féle telefonra, de hasonlóképpen működött. A firenzei bevándorló találmányát és annak fontosságát egyébként csak 2002-ben ismerte el az amerikai kongresszus. Antonio Santi Giuseppe Meucci állítólag Giuseppe Garibaldival is dolgozott együtt egy ideig.

Meucci pár évvel beelőzte Bell találmányát.
Meucci pár évvel beelőzte Bell találmányát.Norman James/Toronto Star / Northfoto

5. Rádió

A bolognai születésű Guglielmo Marconit lenyűgözték Heinrich Hertz elektromágneséggel kapcsolatos munkái, így annak alapján kidolgozta a “drót nélküli távírót”. 1899-ben már a La Manche csatornán táviratozott, majd 1901-ben a haditengerészet támogatásával létrehozta az első transzatlanti rádió-összekötettést. A Wikipedia.org szerint Marconi Nikola Tesla asszistenseként dolgozott Amerikában, aminek köszönhetően bepillantást nyerhetett Tesla kutatásaiba és eredményeibe. Amikor Marconi 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott a rádió feltalálásért, akkor Tesla lopással gyanúsította és beperelte. Vezeték nélküli adatátvitelt egyébként Alekszandr Popov is mutatott már be 1895-ben.

Guglielmo Marconi a drótnélküli távíró feltalálója.
Guglielmo Marconi a drótnélküli távíró feltalálója.UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

6. Elem

A Volta-elemet Alessandro Giuseppe Antonio Volta grófnak köszönhetjük, az olasz fizikus ugyanis kidolgozta az elektromos áram elméletét, felfedezte a víz elektrolízisét és a galvánelemet. Sőt, még a volt mértékegységet is a grófról nevezték el, akit a Societá Italiana, a párizsi Institut és a brit Royal Society is tagjává választott, az utóbbi 1794-ben még Copley-éremmel is kitüntette munkásságáért.

Galvani kutatásaiból született a Volta-féle elektromossági alaptörvény.
Galvani kutatásaiból született a Volta-féle elektromossági alaptörvény.UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

7. Zongora

A padovai születésű Bartolomeo Cristoforit tartják a modern zongora atyjának. A Mediciek udvari hangszerésze eredetileg csembaló készítő volt, ezért amikor az 1700-as évek környékén elkészült találmányával, akkor azt gravicembalo col piano e forténak, halkan és hangosan szóló csembalónak nevezték el. Annak ellenére, hogy Cristofori a modern zongoramechanika valamennyi lényeges eleméig eljutott, az olaszok nem igazán vettek tudomást találmányáról, Németországban viszont különféle szaklapok tettek említést az innovációról, így azt máshol is hamar megismerték és alkalmazták.

Bartolomeo Cristofori az 1700-as évek elejére fejlesztette ki hangszerét.
Bartolomeo Cristofori az 1700-as évek elejére fejlesztette ki hangszerét.Dea Picture Library / Getty Images Hungary

8. Bankok

Az olasz bankok létrejöttét a középkorra és a kora reneszánsz időszakára lehet visszavezetni. A leghíresebb bankot, a Medici Bankot Giovanni di Bicci de ‘Medici alapította 1397-ben, a legrégebbi és ma is működő bank, a Monte dei Paschi di Siena pedig 1472-ben nyitotta meg kapuit.

Ma is üzemel az 1472-ban alapított bank.
Ma is üzemel az 1472-ban alapított bank.Bloomberg / Getty Images Hungary

9. Eszpresszó kávéfőző

Nem meglepő, hogy nemcsak a kotyogós kávéfőző, de az ipari mennyiségű kávé lefőzésére alkalmas gép is olasz találmány. Az első ilyen szerkezetet a torinói székhelyű Angelo Moriondo mutatta be az 1884-es torinói kiállításon, majd később a milánói Luigi Bezzera tökéletesítette és vitte sikerre a kávégépet.

1884-ben mutatták be az első kávégépet.
1884-ben mutatták be az első kávégépet.Derek Berwin / Getty Images Hungary

10. Zsírleszívás

Az első ilyen jellegű kozmetikai beavatkozást a francia sebész, Charles Dujarier végezte el az 1920-as években, de az első sikeres zsírleszívást az amerikai-magyar származású nőgyógyász. Dr. Fischer Ádám és fia, Giorgio végezték el 1974-ben Olaszországban. Munkájukat 1976-ban publikálták a szaklapok, amiben arról számoltak be, hogy Fischerék egy üreges cső, úgynevezett kanül segítségével szívtak le a zsírt bizonyos testtájakról.

A hetvenes évek közepe óta van zsírleszívás.
A hetvenes évek közepe óta van zsírleszívás.Bsip / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek