Ezt tudja az ablakfólia

Van bármi értelme az ablakfóliának? Vagy csak pénzkidobás az egész? Ha a neten keresgélünk, mindegyik kérdésre találunk válaszokat, így nehéz eldönteni, hogy mi az igazság. Szerencsére tetőtéri lakás tulajdonosaként ideális alanya vagyok a nyáron keletkező kibírhatatlan melegnek, mely jórészt az ablakokon át ömlik be, én meg szenvedek mint a kutya. 

A megoldás persze a légkondi lett volna, de ennek ára meglehetősen borsos, ráadásul júniustól nem volt elérhető szakember, aki felszerelné, mert mindenki serényen dolgozik – másnál. A megoldást, legalábbis ideiglenesen az ablakfólia jelentheti, gondoltam. Ennek számos típusa és márkája van, a barkácsbolti verziótól a méretre gyártott komolyabb darabokig – de vajon tényleg érnek valamit?

Ezt a Cat hőkamerás telefonjával mértük meg, mert ha már van egy ilyen tesztcuccunk, miért is ne használjuk ki. Egyébként roppant szórakoztató dolog a hőkamera, a sör hidegsége, a leves hőfoka egyaránt mérhető vele, és akkor még olyan izgalmas felfedezésekről nem beszéltem, hogy az elkövesedett bojler hőeloszlásának vizsgálata, vagy a sötétben a kertben maradt tyúkok felderítése is gyerekjáték a kamerával!

Mi egy háztartási darabbal teszteltünk, nehogy sokat bukjunk, ha semmit nem ér. A 200x75 cm-es darab 2000 forint volt. Tetőtéri ablakra ragasztottuk fel, mert azzal szívás igazán a kánikula. 

Mármint nem az ablakkal, hanem a tetőtéri lakással légkondicionáló nélkül. Elég hamar bebizonyosodott, hogy a fólia bizony felmelegszik, míg a nem fóliázott területeken továbbra is egyenletes maradt a hőmérséklet. A változás nagyjából 15-20 perc alatt vált látványossá, a szabadon áramló meleget blokkolta a fólia, jól felmelegedett, míg a többi részen szépen a megszokott rend szerint áramlott be a meleg. Arról, hogy ez fordítva is működik-e nem tudok referálni, mivel a macska nem akarta, hogy a nyakába kössem a telefont, de ez a típusú fólia nem is ígéri a meleg bent tartását. 

Fólia és fólia közt persze jelentős különbségek vannak, funkciójukban is.

  • A hővédő fóliák a hő 30-80 százalékát is visszaverik. Ezzel párhuzamosan a bejövő fény mennyisége is csökken, és az UV szűrésük szinte 100 százalékos.
  • Ezzel szemben a neutrális fóliák kevesebb fényt vernek vissza, viszont ugyanúgy szűrik a káros sugarakat, és nem sötétítenek annyira.
  • A reflexiós fóliák az átlátást akadályozzák meg, eközben áteresztik a fényt.

A piacon nagyon nagy a szórás, a barkácsboltos verziótól az egészen drága darabokig. Ami biztos, hogy az ablakcserénél lényegesen olcsóbb megoldás, ennél egyszerűbb csak egy árnyékoló függöny lehet, de az meg besötétíti a lakást.

A Llumar az egyik legnagyobb ablakfólia gyártó cég, az itthoni forgalmazót arról kérdeztük, milyen előnyei vannak a nem barkácsáruházas verzióknak. Mint mondják, az egyik, hogy van garancia a termékre, ami valóban nem rossz dolog. A másik, hogy a szakemberek pillanatok alatt felteszik a fóliát, ráadásul ők nagykereskedelmi áron tudják beszerezni, így lehet, hogy az árkülönbségből megnyerhető a profi kivitelezés költsége is, amit az határoz meg, mekkora felületre, milyen magasan kell rögzíteni az adott fóliát. Ráadásul nagyon nem mindegy, milyen típusú ablakra milyen fólia kerül, van olyan ablak, például, amire felesleges felrakni, ezt nem árt tudni. Ezzel szemben a barkácsáruházak típusválasztéka korlátozott, és az eladók sem feltétlenül a fóliák szakemberei. 

Fóliától és helytől függően 10-15 évig bírják a termékek, egy kültéri, tetőablakra kerülőt jobban meggyötör az időjárás, mint egy beltéri fóliát. A Llumar képviselőinek tájékoztatása szerint egy alap fólia náluk bruttó 3300 Ft/nm, de egy matt fehér verzió már 2800 forintért beszerezhető (ha mondjuk dohányboltot akarna nyitni). Érdemes olyan fóliát keresni, amit a biztosító is elfogad, erre érdemes külön rákérdezni, nehogy ezen bukjon a drága biztosítás. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra