A kis lakások megmentője: a galéria!

A kis lakások lehető legnagyobb fejlesztése a galériaépítés, hiszen a tér vízszintes leválasztásával teljes értékű újabb helyiséget: hálószobát, dolgozószobát vagy tárolót kaphatunk. A régi pesti bérházak ráadásul erre tényleg alkalmasak, gondoljunk csak a hatalmas belmagasságokra!  Galéria kialakításával ráadásul nemcsak a saját kényelmünket növelhetjük, de a lakás alapterületét, ezzel pedig a későbbiekben a piaci értékét is. Az alábbi összeállításban Prózsa Cecília, a Dolce Casa Design lakberendezője szedte pontokba a galéria kialakításához szükséges legfontosabb tudnivalókat.

Miből legyen?

Fontos, hogy az ingatlan stílusához leginkább illő alapszerkezetet válasszunk. A lakberendező tapasztalatai alapján a leggyakrabban használt anyagok a klasszikus fa és a fém, valamint a gipszbeton. Egy szoba méretű, 12 m2-es galéria alapszerkezetének kivitelezésére leggazdaságosabb megoldás a természetes fa, ez körülbelül 300-400 ezer forintos költséget jelent, míg az acélszerkezet 400-500 ezer,  a gipszbeton  pedig 500-600 ezer forint körül mozog. Ez nem olcsó mulatság, ezért érdemes előre gyűjteni rá, de 3-4 év spórolással összejön a galériára való. Ez akkor éri meg leginkább, ha igénybe vesszük  hozzá az állami támogatást, ami 30 százalék.

Találjuk ki előre, mire használjuk

 Amennyiben 4,20 méter feletti belmagassággal rendelkezünk, egy teljes értékű állógalériát alakíthatunk ki az új szinten. A galérián berendezett hálószoba igen kedvelt megoldás, mivel kuckós érzetet ad, és biztosítja a pihenéshez szükséges magánszférát. A háló-galéria esetében fontos, hogy ne feledkezzünk meg a galériára vezető lépcső kivilágításáról.

         

Állógaléria esetén a magasban nyert teret dolgozószobává alakíthatjuk, amely a lakótértől elkülönülve ideális helyszín a munkában való elmélyülésre. Amennyiben irodaként használjuk a galériát, kiemelten fontos az elektromos kiállások és a megfelelő mesterséges fény biztosítása. Háló-galéria Akkor sem kell lemondanunk a háló-galéria megoldásról, ha lakásunk belmagassága kevesebb, mint 4,20 méter, hiszen alváshoz elég egy alacsonyabb, kisebb felső szint. Mivel nem álló galériáról van szó, a fent maradt helyen nem lehet teljesen kiegyenesedni, ezért felesleges, hogy az ágy méreténél jóval nagyobb legyen a galéria alapterülete. Egyszobás lakásokban gyakori ez a megoldás, mivel így a háló intimebb környezetbe kerülhet.

Felhalmozódott tárgyak, ruhák tárolására alkalmazható a tároló galéria. Ez a galériatípus nem járható, funkciója miatt előszobában, konyhában, fürdőszobában érdemes kialakítani. A tároló galéria lehet beépített, szabadon álló, vagy hídszerűen kialakított, a feljárás érdekében pedig érdemes mobillépcsővel kiegészíteni.

Biztonságos gyerekszobaként is?

Több gyerek esetén előfordul, hogy nem mindenkinek jut saját szoba, ilyenkor előnyös megoldás lehet galériaszint kialakítása. Mivel a gyermekek alacsonyabbak, a belmagasság az ő esetükben sokáig nem olyan meghatározó, ezért a gyerekszobában igény szerint lehet kialakítani a tökéletes játszó-, tanuló-, tároló- vagy alvókuckót. A megfelelő rács vagy háló viszont kiemelt fontosságú, főleg ha a gyerek kisebb! A galéria alatti területen egy függöny segítségével akár teljesen szeparálható teret alakíthatunk ki. Az emeletes ágy meredek létrájával szemben a galériára vezető lépcső biztonságosabb közlekedést nyújt a gyermekek számára. 

A feljutás és a világítás 

A galéria egyik nélkülözhetetlen kiegészítője a kényelmes lépcső, amelyet a megfelelő szög és szélesség, valamint a fellépő magassága határoz meg. Mivel galériaépítés esetén általában kisebb lakásokról van szó, fontos, hogy a lépcső minél kevesebb értékes helyet vegyen el az alapterületből. A lépcső alatti teret érdemes gardrób, könyvespolc vagy tároló formájában kihasználni. A galériaszinten általában nincs elég fény, ezért fontos a természetes fény mellett a megfelelő, funkcionális fényforrások betervezése. Emellett érdemes alternatív kapcsolókat beszerelnünk, hogy akár az ágyunkból is le tudjuk kapcsolni a mennyezeti lámpát, ne kelljen lefekvéskor lemászni a galériáról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek