Itt a karácsony, amiről sokan úgy gondolják, hogy a büntetlen evés-ivás szezonja. Holott brit felmérések szerint egy átlagember az ünnepek alatt 6000 kalóriányi ételt-italt fogyaszt el egy nap alatt, ami több, mint a háromszorosa a nőknek ajánlott kalóriamennyiségnek!
![141226563](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1428/14280/142807/14280714_93b9a98913edda31f2d0b559d60b9512_wm.jpg)
Éppen ezért az ünnepek napjai alatt elfogyasztott rágcsálásoknak, süteményezéseknek, alkoholnak köszöntően akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. A legfőbb probléma ezzel az, hogy sokakon ez rajta is marad, így 5 év alatt akár 10 kilóval nehezebbek lehetünk. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus hasznos tippeket ajánl ahhoz, hogy az év végi partik és családi összejövetelek alatt is legyen erőnk ellenállni a csábításnak.
8 tipp az egészségesebb ünnepekért
- Ne együnk tévénézés közben, mert így sokkal többet fogyasztunk, mintha terített asztalnál csakis az étkezésre koncentrálnánk!
- Ne együnk csak azért, mert előttünk van az étel! Figyeljük a testünk jelzéseit: ha már csak a szemünk kívánja, jobb, ha távolabb ülünk az asztaltól! Az agynak legalább 15 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését, tehát ha várunk egy kicsit, lehet, hogy már nem is érezzük az evési vágyat.
- Óvakodjunk attól, hogy üres hassal menjünk vásárolni! Ilyenkor nemcsak többet pakolunk a kosarunkba, de számos olyan kalóriabombát is hajlamosak vagyunk hazavinni, amelyektől máskor megtartóztatnánk magunkat.
- A koplalás veszélyes! Ha ezzel szeretnénk kompenzálni a nagy habzsolásokat. Az éhezés ugyanis ugyanúgy megzavarja a normális étkezési ritmust, és könnyen a nagy diéták-hatalmas evések ördögi körében találhatjuk magunkat.
- Különösen óvatosnak kell a karácsonyi, ünnepi partik kínálatával, hiszen a kis falatkák, aperitifek gyakran valóságos kalóriabombák! Azért, hogy ne tűnjünk ünneprontónak, válasszunk kevésbé krémes, kevesebb szénhidrátot tartalmazó nassokat, például zöldséges vagy gyümölcsös salátákat és ne szégyelljünk idővel nemet mondani a kínálásra.
- Az alkoholfogyasztást nem csak a gyötrő másnaposság miatt érdemes kordában tartani, de az alkoholos italok magas energiatartalma miatt is. Ha választanunk kell, válasszunk könnyű bort, és ha röviditalokkal kínálnak, tényleg csak egy kupicányit fogadjunk el.
- Ne érezzük kényszernek az üvegben maradt szeszes italok elkortyolgatását, hiszen az sem vész kárba. Felhasználhatjuk például sütéshez, főzéshez!
- Amikor úgy érezzük, túlettük, vagy kissé túlittuk magunkat, a további nassolás helyett húzzunk kényelmes öltözetet és tegyünk egy 15 perces, tempós sétát a ház körül!
A gyomorrontás rossz! Értem?
A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalja a puffadást, az émelygést és a böfögést is. Ezeknek a hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny. Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki. Az egyszerűen, gyorsan múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel. A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban, a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jónéhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.
Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást?
Például akkor, amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet! Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást, mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, azonnal forduljunk orvoshoz!