Így tartsa frissen a karácsonyfát!

Ha az allergiamentes műfenyő helyett inkább igazi karácsonyfában gondolkodik, akkor érdemes betartani egy-két szabályt annak érdekében, hogy a karácsonyfa az egész ünnepi szezonban friss maradjon, függetlenül attól, hogy ezüst (tartós), luc (illatos, dehullajtja a tűleveleit) vagy nordmann fenyőről (tartós, drága) van szó. A hajtás után mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a vásárlásnál és hogyan gondoskodjunk a fáról a lakásban!

A kiválasztás

Mark Derowitsch, az Arbor Day Foundation szóvivője szerint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső favásáron érdemes beszerezni a karácsonyfát, ha környezettudatosak akarunk lenni. A megfelelő fa kiválasztásánál ellenőrizzük le a tűleveleket: az ép tűlevelek ruganyosak, nem szárazak és nem törékenyek. Minél frissebb ugyanis a fa, annál tovább áll el a nappaliban, ezt gyakran csak úgy tudjuk lecsekkolni, ha kibontatjuk a fát az eladóval. A fa tönkjét pattintsuk a talajhoz és ha sok levél lepotyog, akkor inkább válasszunk egy másikat. Figyeljen arra is, hogy a fa törzsén egyenes legyen a vágás, mivel így könnyebben felszívja majd a vizet.

Ne vegye meg, ha túl sok tűlevél marad a kezében!
Ne vegye meg, ha túl sok tűlevél marad a kezében!NurPhoto / Getty Images Hungary

Gondoskodás és locsolás

Tchukki Anderson, a Tree Care Industry Asssociation szakembere szerint a vásárlás után azonnal el kell kezdeni gondoskodni a kiválasztott fáról. Anderson azt javasolja, hogy a hazautaztatás előtt csomagoljuk be egy műanyag ponyvába, hogy megvédjük az út nehézségeitől. Ajánlott vízzel tölthető fenyőtalpat vásárolni, mivel a vágott fa akár egy liter vizet is felszívhat egy nap leforgása alatt. Mielőtt vízbe állítanánk, fűrészeljünk le pár centit a végéből, mivel amikor a fát kivágták, akkor a törzséből kifolyt gyanta elzárta a pórusait. Amíg csak lehetséges tartsuk fagymentes helyen, a szabadban, amennyiben csak a lakásban tudjuk elhelyezni, akkor naponta spricceljünk egy kis vizet az ágakra is.

A fenyők szeretik a vizet.
A fenyők szeretik a vizet.NurPhoto / Getty Images Hungary

Kell neki tápszer vagy nem kell?

Andersen szerint egyesek esküsznek rá, hogy a karácsonyfának szüksége valamilyen védő- vagy tartósítószerre, amit a leggyakrabban a vízzel megtöltött fenyőtalpba kevernek el.”Többen is úgy gondolják, hogy azért volt olyan hosszú életű a fenyőfájuk, mert egy evőkanál kukoricaszirupot vagy cukrot kevertek táplálékforrásként a vízzel megtöltött fenyőtalpba. De vannak olyanok is, akik aszpirint használtak” – mondja a szakember. Derowitsch szerint a legtöbb szakértő szerint ezek az anyagok nem csinálnak semmit, azaz teljesen feleslegesek.

GettyImages-506414120
Roberto Machado Noa / Getty Images Hungary

Felállítás

Andersen szerint a fát ajánlott a legmesszebb tartani az olyan hőforrásoktól, mint a napsugárzás, a radiátor vagy a ventillátor, mivel ezek felgyorsíthatják a kiszáradást. A párásító azonban bevethető, mivel az segít abban, hogy a tűlevelek minél tovább frissek maradjanak, valamint csökkenti a tűz kockázatát is. Apropó tűzveszély, ne felejtsünk el fokozottan figyelni a karácsonyfa izzókra, vagy ha tehetjük, akkor vegyünk LED-es izzókat, azok nem melegszenek fel.

Eltakarítás

A karácsonyi szezon végeztével ne dobjuk ki csak úgy a fát a járda szélére, inkább keressünk a városban olyan pontokat, ahol összegyűjtik és újrahasznosítják őket. Ha földlabdás vagy konténeres fenyőt vett, akkor azt később (tavasz könyékén) könnyen kiültetheti a kertbe - írja az Elle Decor.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek