6 dal, ha már unja az elcsépelt karácsonyi slágereket

Ha már zsibbasztja az Ave Maria, meg a rádiók és tévék által játszott megszokott ünnepi számok, akkor szerintünk díjazni fogja következő a válogatásunkat, amelyben punk bandáktól kezdve Bob Dylanig bezárólag talál úgymond alternatív, karácsonyi zenéket.  De azt is megtudhatja az egyik tudományos, de leginkább vicces videóból, hogy a világ egyik legnagyobb fake-je Rudolf, a szarvas. Meg persze azt is, hogy miért.

Rudolf nem lehet fiú, ez tudományos tény

Kezdjük a legfrissebb muzsikával, a Secular Science Christmas Carols ft. Jon Cozart, ami egyébként az egyik legszórakoztatóbb darab a válogatásunkban. A készítője két kanadai srác, Mitchell Moffit és Gregory Brown, akiknek ASAP Science néven fut egy YouTube csatornájuk, amire hetente dolgoznak fel viccesen tudományos témákat. Már kiábrándítottak minket a szerelem biológiai hátteréről, most pedig a karácsonyra reflektálnak, segítségül hívva néhány klasszikus karácsonyi dalt, és olyan témákat érintenek mint a globális felmelegedés, de arra is felhívják a figyelmünket, hogy teljesen tévesen örülünk magunknak,  amikor műfenyőt vásárolunk, ugyanis elkészítésükhöz háromszor annyi széndioxid szabadul fel, mint amennyi egy fa kivágásával termelődik. De énekelnek még a rénszarvasokról is, akiket férfi névvel látnak el a karácsonyi dalokban és mesékben (lásd Rudolf), pedig a hím rénszarvasoknak télen nincs is agancsuk, hiszen ledobják azt, hogy tavasszal újat növesszenek.

Teljes irányváltás következik

Íme, egy 2013-ban alakult hiphop szupercsapat (vagyis inkább duó), akiknek egyébként nemsokára jön legújabb albumuk, de ez a szám még az első lemezükről van. Készüljön fel arra, hogy a Christmas F*cking Miracle nem éppen egy vidám dal (még akkor sem, ha videóklipnek vannak vicces elemei), és a hát a társadalalomkritikus hangvétel nem annyira meglepő, hiszen a srácok szívesen politizálnak. A EL-P-t és Killer Mike-ot persze nem kell mindig komolyan venni, ezt bizonyítja Meow The Jewels című albumuk is, aminek kedvéért a második lemezük számait macskásították egy csomó vendégelőadóval.

Még egy kis hiphop

Van egy újdonság Emily Robertstől is, aki arról énekel a klipjében, hogy karácsonykor Mikulás a sztár, de közben az otthoni karácsonyi hangulatot, meg a terülj-terülj asztalkámat a nők teremtik meg. Ez a dal volt egyébként a LIDL ünnepi reklámjában is, amiben megköszönték a nők fáradozásait. A videó nem okozott osztatlan sikert, az üzletlánc Facebook-oldalán vegyes kommentekkel reagáltak a felhasználók, az alapvetően jó szándékkal készült videóra.

Kicsit más

Méghozzá nem az andalító műfajból, és nem is egy dal, hanem egy egész album. Bármilyen meglepő, a Bad Religion a múltban elég sok karácsonyi számot készített, és ugyan elsőre visszautasították az ötletet, hogy ezekből egy albumot is összehozzanak, de aztán pár nap spekuláció után végül ráálltak és kiadták a lemezt, a bevétel 20 százalékát pedig felajánlották a SNAP-nek, amely a papok által bántalmazottak segélyszervezete.

És akkor maradva a punk vonalon

egy másik hasonszőrű bandától, a Ramonestól is van egy amúgy tényleg kedves szám, a Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight), amiben afelől érdeklődik a frontember, hogy merre jár már a Mikulás, és azt is eldalolja, hogy karácsony este egyáltalán nem akar harcolni a csajával.

Mi kérünk elnézést, 

hogy a sor végére kerül Bob Dylan, aki idei Nobel-díjával sokaknak meglepetést okozott. Természetesen neki is van a karácsonyi muzsikája, mégpedig a Must Be Santa, amit nem véletlenül hagytunk utolsónak, ugyanis pattogós ritmusa és rém egyszerű szövege miatt pont jó lesz a vacsora utáni pálinkás hangulathoz. Egyébként arról szól, hogy a Mikulásnak fehér a szakálla, meg piros a csizmája, ezt pedig akadozó nyelvvel is el lehet dalolni. Még angolul is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek