Ezt teszi az ünnep a szervezetével

A karácsonyi időszak legtöbbször a mértéktelen evésről és délig alvásról szól, majd jön a szilveszter a sok alkohollal, hajnalig bulizással. Hogy ezzel nem tesz jót a szervezetének, azzal túl nagy újdonságot nem mondunk, de hogy egészen pontosan mi is történik ha túl sokat eszik, majd túl sokat iszik egy héten keresztül, az az alábbi infografikából kiderül.  

Tojáslikőr, puncs és karácsonyi koccintások

A száraz november után karácsonyi koccintgatások eléggé megterhelik a szervezetet. Ha közvetlenül lefekvés előtt italozgat, azzal felborítja alvási ciklusát, az alvás minősége rosszabb lesz, könnyebben felkel éjszaka, így nem biztos, hogy kipihenten ébred másnap. 

Elmennek a rokonok és kinyit egy bort, hogy így relaxáljon? Jól hangzik, de az alkohol csak növeli a stresszt és feszültséget, mivel csökkenti a szerotonin szintjét az agyban.

A túl sok cukorbevitel sem jó, az alkoholos italok egy részében pedig elég sok szénhidrát van, és ez nemcsak a vonalainak árt, de hosszú távon diabéteszhez és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet. 

A sok cukros étel és ital a fogaira is rossz hatással van. Hogy ezt elkerülje, naponta kétszer mosson fogat, azt viszont ne feledje, hogy a fogzománc evés után a legsérülékenyebb, ezért a fogmosással várjon egy órát az étkezés után

Bejglikóma és a kötelező zabálás

Karácsonykor nemcsak az édességek, de a sós rágcsálnivalók is jól fogynak. Az egy dolog, hogy rendkívül szomjas lesz tőlük, de hosszabb távon a vérnyomása is emelkedik, ami pedig hosszú távon rosszat tesz a szívnek és érrendszernek, valamint a vesének és az agynak is.

Karácsonykor mindenki többet eszik a szokásosnál, ami megzavarja a dopaminreceptorokat és ettől kicsit úgy érezheti magát mint aki beszívott. Az sem ritka, hogy alig tud levegőt venni, hiszen míg a gyomra hadakozik az étellel, a tüdejének nincs helye tágulni.

Az emésztőrendszere sem pihenhet karácsonykor az extra terhelés alatt, sőt sok esetben nem tudják felvenni a versenyt az enzimek és a gyomorsav a sok evéssel, ez pedig az immunrendszerére is kihathat. 

Az állandó rohanás és stressz

Az adventi szezon stresszes, ezt senki nem vonja kétségbe. Pedig fontos lenne, hogy rendesen szervezze meg a napjait, és hagyjon magának egy kis időt arra is, hogy nyugiban legyen,különben csúnya vége lesz. 

A céges buli vagy a szilveszter azzal jár, hogy a szokásosnál kevesebbet alszik, ez pedig kihatással lehet az immunrendszerére, hiszen nem hagy neki elég időt, hogy regenerálódjon és újra hadrendbe állítsa magát a kórokozókkal szemben. 

Az alváshiány súlygyarapodáshoz is vezethet, ugyanis a szervezete több inzulint termel miután eszik, ezzel pedig több zsírt raktároz, és a kettes típusú cukorbetegség esélye is megnő. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek