Ajándékötlet: Három menő társasjáték tiniknek

Ma már a sok okos kütyü korában egyre nehezebb az ifjúságot meggyőzni arról, hogy miért jó leülni társasozni együtt.

shutterstock 45875734
Shutterstock

Azonban ha egy ötletes, érdekes játékkal kedveskedünk nekik, és bennünk is van elég kedv, nyitottság és lendület egy partihoz akár csak nosztalgiából, akkor máris nyert ügyünk van. Íme, pár kipróbált tiniknek ajánlott társasjáték a legjavából, ha már unjuk a Gazdálkodj okosan-t, a Scrabble-t, vagy az Activityt. 

Parfüm – 2016 társasjáték nagydíjasa

ajánlott életkor: 8-99 év

játékosok száma: 2-4

játékidő: 30-40 perc

Az egyik legszebben kidolgozott társasjátékkal van dolga annak a játékosnak, aki a Parfümöt választja. Fafaragású kis üvegcsék, bábuként használható pénzes zsákok, remekbe szabott rajzolatú tábla, szépséges kidolgozású virágok képei, és a parfümöket vágyó pompás reneszánsz ruházatú hölgyek, és gazdag uraságok mosolyognak le a lapkákról. De nem csupán a külcsín tetszetős, de a belbecs sem alábecsülendő.

PARFUM-fodij-2016-sand

Ez egy klasszul kitalált játék, ahol a valóságnak megfelelő háttér történet keretezi a lendületes játékmenetet. Igaz, hogy az ajánlóban nyolc éves kor szerepel, de élvezetesebb a játék tíz éves kor felett, hiszen annyi mindenre kell itt figyelni. Először is, ügyelni kell a vásárlók óhajaira, szerencsésnek kell lenni a lepárlásban, okosan kell összeállítani a saját parfümöt, és persze jókor, jó helyen kell piacra dobni. Szemfüles módon kell figyelni a többi játékost, és el kell találni, mikor érdemes előbb, vagy inkább később részt venni az adott menetben. A legnagyobb lányom a parfümök megalkotását, a középső azok eladását élvezte a legjobban. A nyolc éves inkább velem volt egy körben, őt leginkább a vásárlók csodaszép ruhái ihlették meg, melyeket igyekezett lerajzolni a játék után. A Parfüm több szinten is lenyűgöz varázslatos világával, miközben észrevétlenül vezeti be a játékosokat a parfümkészítés alapjaiba, az illatok világába, ahol rózsa, vanília, ibolya, bergamott, levendula eszenciákból mi magunk állíthatjuk össze milyen kompozíciójú parfüm szülessen. Meg lehet a játék során azt is tanulni mi az a fejjegy, szívjegy, vagy alap illat, hiszen ettől is függ, hogy milyen lesz a kreált illatszer. A vásárlókat akciókkal és kiárusításokkal is elcsábíthatjuk, melyekkel persze mind pontot lehet szerezni. Persze félreértés ne essék, nem igazi parfümök készülnek itt, hiszen egy ízig-vérig kellemes, mesés hangulatú társasjátékkal van dolgunk. Aki szereti az illatokat, az igényes, és eredeti ötletű játékokat, az nem fog csalódni.

Fedőnevek – újdonság a partijátékok között is

Ajánlott életkor: 14-99 év

Játékosok száma: 2-8 év

Játékidő: 10-20 perc

Extra: Az év társasjátéka 2016 fődíjas

A parti társasjátékoknak, így a Fedőneveknek is az a célja, hogy egy baráti vagy családi társaságban jól szórakozzunk együtt, sokat nevessünk, és egymásra figyeljünk. Ezt az újdonságot a könnyű, gyorsan elmagyarázható, megtanulható szabályok, és a pörgős, vidám menetek jellemzik, melyekből egy sosem elég. A játékban a legfontosabb készség a jó asszociáció.

fedonevek-tarsasjatek

A játékosok két, vagy több csapatokba rendeződnek, és próbálják kitalálni az összes ellenséges ügynök fedőnevét. Teszik ezt úgy, hogy az egyik játékos a feladatkártya jelöléseinek megfelelően megpróbál a kirakott szavakból minél többet összekapcsolni egyetlen fogalommá. Már négyen is nagyon élvezetes játék, de minél többen játsszák, annál jobb. A játék lényege a szóasszociáció, illetve, hogy a csapatvezető hány szót tud egyetlen szó említésével összekötni. A dobozban 400 szó található, amelyből véletlenszerűen kiválasztanak 25 öt, és a feladatkártyából is többféle van, így a variációs lehetőségek száma rengeteg. A két kisebb gyerek nem nagyon értette még a játék menetét, a nagyobbik viszont azonnal ráharapott.

Mamutvadász – kezdő stratégiajátékosoknak

Ajánlott életkor: 10-99 év

játékosok száma: 2-4

Játékidő: 45 perc

Extra: Magyar Társasjáték díj 2012 fődíjas

Szerintem tökéletes egy kezdő stratégiajátékos számára, aki még csak most ismerkedik ezzel a  játékfajtával. Visszautazhatunk a barlangok és a mamutok korába, amikor őseink vadászattal és gyűjtögetéssel tudtak csak túlélni. Ketten is élvezhető a játék, melynek szabályai nem bonyolultak, de igazán érdekes, akkor, ha négyen játsszuk. Szülőként szeretem, ha új dolgokat, ismereteket taníthatok meg a gyerekeknek, akár játék közben is, és ez a társas erre is remek alkalom. Lehet közben mesélni az ősemberek világáról, a szerszámaikról, vagy arról, hogy milyen nagy tudásuk volt a gyógy- és fűszernövények terén is őseinknek.

mamutvadasz

A játék két körös, egy téli és egy nyári pályán, ahol az adott évszak táborába is el kell jutni, és közben elegendő élelmet is kell szerezni.  A csapatjátékosok akár össze is foghatnak, vagy egymást kijátszva a legtöbb élelmet, vagy bőrt, kerámiát, ékszert gyűjthetnek. A végén az is klassz benne, hogy a család legfiatalabb tagja is élvezettel használja matek tudását, hogy összeadja a megszerzett pontokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra